Nedarí sa vám zapamätať si niečie meno? Pomôžu tieto triky

Každému sa to občas stane a nezáleží na tom, akú dobrú máte pamäť. Keď prijíma naraz viac informácii - mien, ťažko si ich po jednom raze zapamätá. Existuje však niekoľko trikov.

pamatanie_mien_5-1-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Opakovanie v rámci rozhovoru

Veda prišla s riešením, že opakovanie je kľúčom k tomu, aby informácia v mozgu pevne zakotvila. Neznamená to však, že si budete mená opakovať len sami pre seba v hlave alebo opakovať nahlas. Najlepším riešením je, ak budete mená často spomínať v komunikácii s ďalšou osobou. Musí to ale zapadať do kontextu rozhovoru. Uvidíte, že takýmto spôsobom svoj mozog prinútite, aby túto informáciu po niekoľkých opakovaniach načítal automaticky.

2. Prítomnosť inej osoby výrazne pomáha

V istej štúdii mali vedci k dispozícii niekoľko študentov, ktorí čítali slová z obrazovky, zatiaľ čo mali slúchadlá, aby nepočuli svoje hlasy ani žiadne vonkajšie zvuky. Tí vykonali pri čítaní štyri rôzne druhy akcií: opakovali si slová len v ich hlave, potom opakovali len s pohybom pier, následne opakovali nahlas pri pohľade na obrazovku a nakoniec opakovali slová nahlas inej osobe.

Účastníci potom prečítali zoznam slov a boli požiadaní, aby identifikovali tie, ktoré si pamätali. Zoznam obsahoval aj niekoľko slov, ktoré nikdy neboli zobrazené študentom. Študenti si zapamätali slová, ktoré hovorili inej osobe, podstatne lepšie ako tie, ktoré opakovali pomocou predchádzajúcich troch metód. Značí to, že aj keď sami nemohli počuť, čo hovorili, prítomnosť inej osoby výrazne dopomohla k osvojeniu si informácií. Obyčajné artikulovanie bez zvukovej odozvy zvýšilo schopnosť pamätať si. zeny_rozhovor_5-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

3. Princíp asociácie

Existujú aj iné riešenia. Napríklad skúste sa dotyčnej osoby opýtať na niečo, čo ju charakterizuje, niečo výrazné. To poskytne vášmu mozgu šancu vytvoriť si akúsi asociáciu a ľahšie si tak vybaví meno.


Prečítajte si aj tento článok:

Naštartujte svoju pamäť týmito jednoduchými trikmi!