Fakty a mýty o mlieku

V súčasnosti sa často vedú diskusie o tom, či je konzumácia mlieka pre ľudský organizmus prospešná alebo či je lepšie sa vzdať tohto "nápoja". Od čoho závisí kvalita mlieka a aké sú jeho nevýhody?

Mlieko v nádobe Zdroj foto: Shutterstock.com

Základné fakty o mlieku

Mlieko je spolu s mliečnymi výrobkami, mäsom, vajciami, strukovinami, obilninami, zeleninou vrátane zemiakov hlavným zdrojom bielkovín v ekonomicky vyspelých krajinách. Obsahuje asi 3,8 % bielkovín, z toho najvyšší podiel pripadá na kazeín. V kazeíne sa nachádzajú minerálne látky, vápnik a fosfor. Z bielkovín v mlieku nájdeme i albumín, menej sérumalbumín, tiež laktalbumín s vyšším obsahom sírnej aminokyseliny - cystínu. V mlieku je 4,5 – 4,7 % cukrov.

Mliečny cukor, laktóza, umožňuje činnosť baktérií mliečneho kysnutia, ktoré premieňajú laktózu na kyselinu mliečnu, spôsobujú zrážanie mlieka. Z vitamínov sú to vo vode rozpustné – B1, B2 a C a v tuku rozpustné vitamíny A, D, E; nájdeme tu aj lecitín a cholesterol. Mlieko je veľmi citlivá potravina. Ľahko naberá pachy, ale najmä sa rýchlo kontaminuje rôznymi mikroorganizmami. I z tohto dôvodu sa musí mliekarensky upraviť a pasterizovať, t. j. zbaviť všetkých prípadných choroboplodných baktérií a ďalších mikroorganizmov.


Prečítajte si aj:

­Oplatí sa jesť syry? Viete, čo všetko obsahujú?

Kravské mlieko

„Piť či nepiť mlieko“, je to kontroverzná téma, ktorá odznieva v mnohých rozhovoroch mamičiek, či ľudí s alergickým ochorením. V poslednom období čoraz viac ľudí pitie mlieka odmieta, niektorí odborníci jeho konzumáciu neodporúčajú. Niektorí znalci živočíšnej ríše tvrdia, že mlieko je potrava určená iba pre mláďatá, dospelé jedince mlieko nekonzumujú, tak prečo by ho mali piť dospelí ľudia? Tiež sa „vyčíta“, že človek je jediný cicavec na zemi, ktorý konzumuje mlieko aj po skončení fázy dojčenia, navyše mlieko iného živočíšneho druhu.

Iné druhy mlieka

Na našom území sa môže spotrebiteľ stretnúť i s mliekom od iných samíc. Ovčie mlieko má vyšší obsah minerálnych látok, viac vitamínov D, B3, C, B12, či vápnika. Je lepšie stráviteľné. Bielkoviny ovčieho mlieka obsahujú kompletné spektrum aminokyselín vrátane esenciálnych. Kozie mlieko obsahuje najviac vápnika (spomedzi kravského a ovčieho). Tiež je bohaté na vitamíny a oproti kravskému mlieku aj lepšie stráviteľné. V zahraničí sa konzumujú aj iné mlieka (ťavie, sobolie...)

Náhrada mlieka a bielkovín rastlinnými zdrojmi

Niektorí konzumenti si pripravujú rastlinné mlieka, t. j. vo vode rozmixované semená napríklad orechov, maku, tiež mlieka ovsené, ryžové a iné. Známe je i sójové mlieko, pripravované z uvarených sójových bôbov; či priamo zo zakúpeného upravovaného sušeného sójového prášku. Ak sa niekto zameriava iba na príjem bielkovín z rastlín, je potrebné si uvedomiť, že tieto zdroje sú zvyčajne limitované obsahom aminokyselín, t. j. určitá esenciálna aminokyselina nie je vôbec prítomná, alebo jej koncentrácie sú veľmi nízke.

V takomto prípade získavania bielkovín iba z rastlinnej stravy (niektoré druhy vegetariánstva) je nutné zabezpečiť pestrú stravu, vzájomne jednotlivé zdroje kombinovať, striedať. I z tohto hľadiska sa javia diéty v detskom veku (príjem bielkovín iba z rastlinných zdrojov) ako problémové, s vysokou pravdepodobnosťou nedostatku všetkých potrebných aminokyselín a tiež ostatných výživových zložiek ako je vitamín B12, železo, či antioxidant zinok. Niektoré štúdie z rozvojových krajinách poukazujú na možný vplyv nedostatočného prívodu esenciálnych aminokyselín na oneskorený psychomotorický a mentálny vývoj detí.

Pohár s mliekom Zdroj foto: Shutterstock.com

Aká je tukovosť mlieka?

Čerstvé kravské mlieko má po nadojení okolo 5-7 % tuku. Percento tuku záleží najmä od plemena a spôsobu kŕmenia. V mliekarni sa technologicky tuk odoberá, použije sa na ďalšie spracovanie na maslo, smotanu a podobne. V potravinových obchodoch môžeme zakúpiť mlieko plnotučné (3 % tuku), polotučné (1,5 %) nízkotučné (0,5 % tuku). Z pohľadu nižšieho príjmu tuku výživoví poradcovia odporúčajú kupovať nízkotučné mlieko.

Je však potrebné si uvedomiť, že mlieko obsahuje množstvo látok, potrebných pre živý organizmus, vrátane v tuku rozpustných vitamínov. A tak je jasné, že pokiaľ si kúpime nízkotučné mlieko, kupujeme „bielu vodu“, bez v tuku rozpustných súčastí, ktoré „ostali“ pri spracovaní mlieka v mliekarni...

Ak sledujeme svoj denný energetický príjem, tzv. počítame svoje zjedené kalórie, musíme sa rozhodnúť samy. Buď si kúpime kvalitné plnotučné mlieko a rozriedime si ho systémom pol na pol doma s vodou, či vypijeme pohár kvalitného mlieka, vtedy vieme, že prijmeme do svojho organizmu i pre život potrebné vitamíny, ale konzumáciu pripočítame do svojho denného kalorického príjmu, dáme si pár stovák metrov chôdze či behu navyše - alebo budeme kupovať iba „bielu vodu“, vyhovujúcu pre nízku energetickú hodnotu, ale pre organizmus s takmer prázdnym zdrojom spomínaných vitamínov a ďalších látok.

Od čoho závisí kvalita mlieka?

Možno ste už niekedy počuli vetu: „Krava dojí pyskom“. Nuž, je to pravda. A vlastne, táto múdrosť patrí, bez urážky, i pre dojčiacu ženu. Čo všetko žena počas dojčenia skonzumuje, akú kvalitnú stravu, to sa odrazí i na jej mlieku v jeho kvalite či nekvalite.

Tak i krava, kŕmená kvalitným, voňavým krmom, dáva kvalitné, chutné mlieko. Ale taká dojnica, ktorej hospodár predkladá nekvalitné, splesnené krmivo nepríjemnej arómy, kvalitné mlieko nadojiť nemôže.

Fakty o nepriaznivých účinkoch mlieka

U detí aj dospelých môžu vzniknúť aj problémy s trávením, ochorenia dýchacích ciest, bolesti brucha či nafukovanie, ktoré sú spôsobené laktózovou intoleranciou alebo alergiou na bielkoviny kravského mlieka. Dojčatá produkujú enzým laktázu, ktorý štiepi mliečny cukor - laktózu. Tvorba laktázy v dospelosti klesá, čím sa laktóza môže stať úplne nestráviteľnou. Vtedy je nutné bielkoviny tohto druhu vynechať a nahradiť inými. Škodlivé enzýmy a hormóny nachádzajúce sa v mlieku môžu spôsobiť aj ochorenia činnosti srdca, astmu, anémiu, obezitu, chronickú únavu, dokonca rakovinu.

Ako sa rozhodnúť?

Z týchto faktov je zrejmé, že pokiaľ nemáme žiaden zdravotný problém konzumovať mlieko, neurobíme žiadnu chybu, keď si zadovážime kvalitné domáce mlieko zo známeho kontrolovaného zdroja. Dôležité je i spomenúť si, že celé generácie našich predkov konzumovali mlieko. Samozrejme, jedli omnoho striedmejšiu stravu a nebolo toľko chemických látok v ich životnom prostredí.

Tiež je dôležité si uvedomiť, že príjem mlieka sa nezapočítava do pitného režimu ako napríklad voda; jeho konzumácia je súčasťou celodennej stravy, hodnotné jedlo. Tento fakt je dôležitý najmä vtedy, ak si kontrolujeme energetický príjem celodennej stravy.

Sú známe i názory, že pitie studeného mlieka organizmus zahlieňuje, pitie teplého psychiku utišuje, upokojuje. V receptoch starých materí sa spomína podávanie teplého mlieka s medom pred spaním ako „pomôcka“ k pokojnému spánku. Nie je to povera. Mlieko obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorá pomáha pri tvorbe melatonínu a pôsobí upokojujúco, podobne ako med. K ďalším „babským liekom“ patrí pri prechladnutí a bolesti hrdla i pitie mlieka s medom a maslom, najmä na večer, nie horúce, len vlažné.


Použitá literatúra:

  • ČIERNA, I. 6. náhrad kravského mlieka: Vyskúšajte sójové či makové. http://www.pluska.sk/mamina/vyziva/zdrava-strava/6-nahrad-kravskeho-mlieka-vyskusajte-sojove-ci-makove.html
  • KIMÁKOVÁ, T., BARANOVIČOVÁ, I.: Liečivá sila antioxidantov. Bratislava, Príroda, 2014. 151 s. ISBN 9788007022973.
  • MAYEROVÁ, N.: Mliečne omyly. http://archiv.extraplus.sk/1438/mliecne-omyly
  • MINÁRIK, P.: Vademecum zdravej výživy. Bratislava, Kontakt, 2010. 202 s.
  • MŰLLEROVÁ, D. a kol.: Hygiena, preventívní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha, Univerzita Karlova v Praze, 2014. 256 s. ISBN 978-80-246-2540-2.
  • ROVNÝ, I., BIELIK, I., TRUSKOVÁ, I., KIMÁKOVÁ, T., HAMADE, J., MIHALSKÁ, E., SPÁLOVÁ, M. Vybrané kapitoly verejného zdravotníctva VI: hygiena výživy a zdravie. 1. vyd. Bratislava, Vysoká škola zdravotníctva a socálnej práce svätej Alžbety, Bratislava, 2012. 211 s. ISBN 9788081320576 (brož.).

Prečítajte si aj:

Oplatí sa jesť syry? Viete, čo všetko obsahujú?

BJ_2

"Aka je tukovost mlieka"

Cerstve kravske mlieko ze po nadojeni ma 5-7% tuku? Tak to som este nepocul. Jedine ak Jerseyske kravy, ktore su velmi vzacne, malokto ich chova, lebo su ekonomicky menej vyhodne. Ale aj u tych tak do 6% tuku. Jedine ovcie mlieko ma cez 6% tuku.

A este jedna vec, plnotucne mlieko nema 3%. To som tiez este nevidel. Vzdy ma minimalne 3,5% tuku. Vacsinou 3,6% niekedy az 3,7%. Riadia to stroje, takze oni tu tukovost vzdy doupravuju, aby to bolo cez 3,5%.

Podla mna, nato, kolko ma pani titulov, taketo zakladne chyby by nemusela robit.