7 krokov ako urobiť šnúru

Vždy ste závideli ženám, ktoré sa vedeli poriadne rozkročiť a spraviť rovnú šnúru? Zbavte sa závisti a naučte sa ju robiť aj vy. Nie je to vôbec také ťažké, ako sa môže zdať.

Šnúra Zdroj foto: Shutterstock.com

Ešte predtým ako sa pustíte do samotného cvičenia, musíte si uvedomiť, že kľúčovými prvkami sú trpezlivosť a vytrvalosť. Naučte sa načúvať svojmu telu. Ak vám to niektorý deň nepôjde, dajte si prestávku a pokračujte na druhý deň. Nevzdávajte sa, ale dotiahnite to do úspešného konca.


Prečítajte si aj:

Tipy na najlepšie strečingové cviky, aby vás nebolel chrbát

1. krok – vyberte si pohodlné oblečenie

Hoci sa môže zdať, že oblečenie pri robení šnúry nehráva žiadnu rolu, nie je tomu celkom tak. Keď urobíte svoju prvú šnúru, uvedomíte si, aké je dôležité mať pohodlné a elastické tepláky alebo šortky, ktoré vás nikde netlačia a nerežú.

Tu je niekoľko tipov:

  • športové šortky alebo tepláky
  • voľné tričko alebo tielko
  • tesný elastický materiál
  • protišmykové ponožky alebo môžete byť aj naboso

2. krok – rozohrejte sa

Pred akoukoľvek športovou aktivitou je dobré menšie zahriatie sa, aby ste svoje telo pripravili na pohyb a náročnejšiu fyzickú činnosť. Môžete vyskúšať 8 – 10 minútové kardio aktivity, ako napríklad jogging, jazda na bicykli, skákanie cez švihadlo a podobne. Cieľom je zvýšiť tepovú frekvenciu a celkovú telesnú teplotu.

3. krok – dajte si strečing

V tomto prípade sa pri strečingu zamerajte na cviky určené pre boky, panvu, stehná a najmä na hamstringy - svaly nachádzajúce sa na zadnej strane stehien. Cieľom je popreťahovať si všetky svaly na miestach, ktoré budete pri robení šnúry najviac namáhať. Ak ich budete mať správne rozcvičené, šnúra sa vám bude robiť omnoho jednoduchšie.

4. krok – dostaňte sa do pozície

Keď ste poriadne rozcvičení, môžete sa pustiť do práce. Úvodný postoj závisí od toho, či chcete spraviť šnúru smerom dopredu alebo nabok.

Šnúra smerom dopredu

Znížte sa do polohy na kolená – ako vidieť na obrázku dole, ale nezabúdajte pri tom na vystretý chrbát (neprehýbajte ho dopredu). Nohu, s ktorou ste vykročili dopredu, vystrite dopredu a napnite špičku.

Šnúra nabok (rozštep)

Postavte sa rovno a rozkročte nohy na šírku svojich ramien. Následne ich pomaly posúvajte na väčšiu šírku.

Pri cviku sa snažte dýchať pokojne a nebuďte v napätí. Je dôležité, aby boli vaše svaly uvoľnené.

Šnúra Zdroj foto: Wikihow.com

5. krok – poďte pomaly dolu

Ak ste dostatočne uvoľnení, pomaly a opatrne sa posúvajte smerom dopredu a dole alebo pri šnúre nabok pomaly do strán. Ak máte pocit väčšej bolesti alebo nepohodlia, zastavte sa. Zároveň majte vaše ruky pripravené zaprieť sa o zem a udržať svoju váhu, ak by došlo k balancovaniu.

Šnúra dopredu

Ak sa pokúšate urobiť šnúru smerom pred seba, tak si ruky položte na zem a pomaly posúvajte prednú nohu dopredu. Pri pohybe dolu by ste nikdy nemali nadmerne otáčať dolnou časťou tela, inak by ste sa mohli ľahko prekotiť na bočnú stranu.

Šnúra nabok (roštep)

Ak sa pokúšate urobiť šnúru rozkročením nôh, budete sa musieť pravdepodobne mierne predkloniť dopredu a rukami na zemi istiť svoje telo.

Šnúra cviky Zdroj foto: Wikihow.com

6. krok – opatrne sa spustite až na zem

Šnúru ste úspešne zvládli vtedy, keď vaše nohy dosiahli 180 stupňový uhol a panva sa dotkla zeme. Ak ste doteraz nikdy šnúru nerobili, nesnažte sa ju spraviť na prvýkrát. Vaše telo sa potrebuje dostatočne poohýbať a roztiahnuť svoje svaly. Skúšajte to pravidelne, naťahujte sa stále viac a viac a jedného dňa sa aj vaša panva dotkne zeme.

7. krok – udržte svoju pozíciu

Ak ste dosiahli danú polohu a všetko je tak ako má byť, udržte sa v nej aspoň 30 sekúnd. Následne môžete vstať a znova si to zopakovať. Ak však cítite pri niektorom pohybe bolesť, príliš na to netlačte a dajte si prestávku.

Ako na správny strečing? Tu je návod:


Prečítajte si aj:

Tipy na najlepšie strečingové cviky, aby vás nebolel chrbát

Stefinka

Toto je vynikajúce, ale pomaly davať pozor natie vnútorné stehenné svaly.
Existuje ešte polovičná šnura že jedna noha je zohnutá.
Zohnutie v kolene smerom pod alebo vedľa,druha noha je vystretá, chrbát rovný, a pomaly dýchať(:

Stefinka

Toto je vynikajúce, ale pomaly davať pozor natie vnútorné stehenné svaly.
Existuje ešte polovičná šnura že jedna noha je zohnutá.
Zohnutie v kolene smerom pod alebo vedľa,druha noha je vystretá, chrbát rovný, a pomaly dýchať(: