Je nebezpečné jesť syr s plesňou?

Občas sa stane, že necháme syr v chladničke o niečo dlhšie, a keď ho po týždni vyberieme, nájdeme na ňom malé plesnivé škvrny. Oplatí sa ich odkrojiť a syr zjesť alebo ho radšej celý vyhodiť?

Syr s plesňou Zdroj foto: Shutterstock.com

Záleží na potravine

Vo všeobecnosti veľmi záleží na tom, na akej potravine nájdete pleseň, či na syre, chlebe, mäse, ovocí alebo zelenine.

Pri tvrdých potravinách, ako sú napríklad syr parmezán, mrkva alebo saláma, je úplne v poriadku odkrojiť časť, kde je pleseň a zvyšok potraviny skonzumovať.

Ale mäkké potraviny s plesňou, ako sú chlieb, hrozno a ďalšie, by ste mali rovno vyhodiť do smetného koša.

Pleseň totiž možno vnímať ako burinu. Pri mäkkých potravinách sa jej korene dokážu dostať všade, a preto nepomôže ani odkrojenie tej časti, na ktorej sú viditeľné plesnivé škvrny.


Prečítajte si aj:

Oplatí sa jesť syry? Viete, čo všetko obsahujú?

Čo sa stane ak omylom zjete plesnivú potravinu?

U mnohých ľuďoch môže len vdychovanie plesní spôsobiť rôzne respiračné problémy a viesť k rozličným alergickým reakciám. Pri konzumácií plesní sa môžu tiež vyskytnúť rôzne zdravotné problémy, najmä ak ide o pleseň, ktorá produkuje jedovaté látky, nazývané mykotoxíny (najčastejšie sa nachádzajú v orechoch alebo v rôznych zrnách).

Existujú rôzne typy mykotoxínov, ale všetky spôsobujú vo všeobecnosti problémy ako zvracanie, hnačka, závraty, bolesti brucha, vnútorné krvácanie a ďalšie. Jeden typ mykotoxínu – aflatoxín je však veľmi silný karcinogén, spôsobujúci rakovinu pečene.

Čo sa stane ak zjete tvrdý parmezán s plesňou?

S najväčšou pravdepodobnosť sa nestane nič. Ak zje zdravý človek potravinu s malou plesňou, zväčša to nevedie ku žiadnym katastrofickým scenárom. Inak by to mohlo byť v prípade, ak máte narušený imunitný systém. Vtedy si treba dávať väčší pozor na to, čo konzumujete.

Ak vidíte na syre pleseň, odkrojte postihnutú časť a zvyšok si pokojne nakrájajte na chlieb. Najlepšie je však zjesť daný syr už celý, nakoľko sa jeho životnosť už skracuje.


Prečítajte si aj:

Oplatí sa jesť syry? Viete, čo všetko obsahujú?