Najväčšie riziká chudnutia, keď máte 20, 30 a 40 rokov

Neskoré nočné jedlá, tehotenská váha, ktorá neustúpi či klesajúci metabolizmus. Bez ohľadu na to, koľko máte rokov, je tu vždy niečo, čo vám môže kaziť vašu snahu o ideálnu hmotnosť. Ale ak zvolíte správnu stratégiu, môžete zvládnuť akúkoľvek životnú situáciu.

Riziká chudnutia Zdroj foto: Shutterstock.com

20 rokov

Riziko skupinovej večere

Bez detí alebo manžela si mnoho žien v tomto veku vybehne s priateľmi najesť sa niekam von, kedykoľvek ich to napadne. Niekedy to znamená omnoho viac nezdravého jedla a kalórií než by ste zjedli doma.

No na druhej strane, aj v reštaurácii sa môžete stravovať zdravo, takmer každá má v jedálnom lístku aj zopár zdravších možností. Zamerajte sa na ne. Býva zvykom, že ľudia sa nechajú inšpirovať tým jedincom, ktorý si ako prvý objedná jedlo v reštaurácii. Tak prevezmite iniciatívu vy, nalákajte na zdravé jedlo aj ostatných a nenechajte sa „zlomiť“ na pizzu či vyprážaný syr. Ak sa vám to nepodarí, pokúste sa aspoň nezjesť všetko a polovicu si nechať zabaliť.

Počas jedla robíte vždy aj niečo iné

„Zbaštíte“ raňajky zatiaľ čo kontrolujete maily, pracujete počas obeda a hráte sa s mobilom počas večere? Práve toto spôsobuje, že jete viac, pretože sa nesústredíte na jedlo a len ho tak do seba hádžete. Pokúste sa vždy dostať na raňajky, obed i večeru mimo pracovného priestoru a technológii a skúste sa zamerať len na jedlo.

V noci ste vyhladovaní

Ak nedáte telu dostatok potravy počas dňa, bude to vyžadovať neskoro v noci. Najlepšie je preto jesť pravidelne a dostatočné množstvá. Ak neustále preskakujete niektoré jedlá, skúste si nastaviť do mobilu pripomienku, že je čas niečo si „dzobnúť".

30 rokov

Nemáte čas takmer na nič

Ste radi, keď si nájdete čas na sprchu a umytie zubov. Nieto ešte čas na chudnutie a pravidelné športovanie. No skúste zvážiť všetky varianty. Cvičiť môžete aj počas toho, ako vaše dieťa spí, napríklad pomocou online tutoriálov, alebo sa vybrať na dlhšiu a rýchlejšiu prechádzku s kočíkom.


Prečítajte si tiež:

Ako sa zbaviť bruška po pôrode?

Vaša chladnička je prázdna

Vaše nákupy sa počas starostlivosti o dieťa stali menej častými a chladnička často zíva prázdnotou. Mali by ste sa však zásobiť zdravými potravinami, ktoré vám vydržia dlhšie, napríklad ovsené vločky, orechy, chia semienka, mlieko, vajcia či ryby v konzerve. Príprava jedla z týchto potravín trvá krátko a nasýti vás na dlhú dobu.

40 rokov

Strácate svalovú hmotu

Ako vaše telo starne, svaly prirodzene začnú upadať a metabolizmus sa spomaľuje, čo spôsobuje, že ste náchylnejší na priberanie. Ale zvýšenou konzumáciou bielkovín a silovým tréningom môžete tento proces aspoň čiastočne zvrátiť. No dôležité je jesť bielkoviny v ten správny čas. Nie príliš veľa na večeru, keď vaše telo nemá čas, aby ich všetky použilo ako zdroj energie, takže ich uloží ako tuk. Radšej si konzumáciu bielkovín rozložte rovnomerne počas celého dňa - 20 až 30 gramov s každým jedlom a 5 až 10 gramov s každým občerstvením.

Spoliehate sa na mrazené a dovážané jedlá

Ak ste na nohách počas celého popoludnia i večera, je ťažké, aby ste si pred spaním dali zdravé jedlo. No skúste si každý deň rezervovať 15 minút na prípravu rýchlej, ale zdravej večere. Či už to budú miešané vajíčka alebo sendvič so zeleninou, výber je na vás, hlavne to plánujte.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako sa zbaviť bruška po pôrode?