S „ex" sme priatelia na Facebooku - je to správny krok?

Sociálne siete majú rôzne využitie a jedným z nich je bez pochyby aj monitorovanie aktivít našich partnerov. Veľakrát však nesledujeme iba život súčasných, ale aj bývalých lások. Je takéto správanie normálne alebo hraničí s problémom?

Žena za notebookom Zdroj foto: Shutterstock.com

Určite súhlasíte, že každodenné aktívne sledovanie ex partnerovho profilu nie je úplne zdravé. Ak si ho ponecháte medzi priateľmi aj po rozchode však ešte nutne nemusí neznamenať, že budete každú minútu dňa lustrovať jeho život.

Otázka však znie inak. Môže uchovávanie virtuálneho priateľstva s vašou bývalou láskou nejakým spôsobom spomaliť proces emočného zotavenia sa po rozchode alebo mu naopak pomáha?


Možno vás rozveselí:

5 pozitívnych stránok rozchodu

Kontakt s ex

Na otázku či môžu alebo nemôžu bývalí partneri ostať priateľmi sú rôzne názory. Každopádne, zakázané to rozhodne nie je. Možnosti, ako zostať priateľmi, sú rôzne. Či si už vyberiete bližší, osobný kontakt alebo neosobnejší prostredníctvom sociálnych či iných médií je na vás.

Pravdou však je, že osobný kontakt môže byť v mnohých situáciach menej bolestivý. Sledovanie profilu vášho bývalého na Facebooku vás totiž naďalej ponechával lapených v jeho živote a aktivitách, ktoré si z neosobného kontaktu často môžete vysvetliť inak ako to v skutočnosti bolo alebo môžu vo vašej hlave vznikať zbytočné otázky a konšpiračné teórie. Takáto posadnutosť rozhodne neskracuje proces zotavovania po rozchode a nepomáha vášmu mentálnemu zdraviu.

Sociálny experiment

Na demonštráciu dopadu sociálnych sietí na našu psychiku po rozchode sa dá použiť sociálny experiment, ktorý bol vykonaný na 464 účastníkoch s rôznymi vzťahovými statusmi - nezadaní, vydatí, ženatí, vo vzťahu a podobne. Všetci participanti mali účet na Facebooku a zažili aspoň jeden rozchod. Následne boli požiadaní, aby si spomenuli, ako sa po tomto rozchode cítili a či ich to, že svojho ex môžu monitorovať skrz sociálnu sieť, nejako pokúšalo či stresovalo.

Experiment takisto zisťoval nasledovné otázky:

  • Majú účastníci v súčasnosti nejaký offline kontakt so svojim bývalým partnerom?
  • Boli niekedy zaangažovaní v sledovaní Facebookového profilu svojho ex? Ak áno, ako často si pozerajú jeho Facebook profil?“ Ako časti si prezerajú jeho zoznam priateľov na tejto sociálnej sieti?“
  • Sú na Facebooku s ich ex stále priateľmi?
  • Zažívajú ešte v súčasnosti z tohto rozchodu nejaký pretrvávajúci stres?
  • Majú nejaké negatívne pocity voči ex partnerovi?
  • Cítia k voči bývalej láske nejakú sexuálnu túžbu?
  • Chýba im táto osoba?
  • Posledná otázka bola smerovaná na ich osobnostný rast - mali definovať, ako moc sa ich život od rozchodu zmenil, aké nové skúsenosti, zážitky či záujmy nadobudli.

Výsledky

1. Offline kontakt

Väčšina participantov, stretávajúcich sa s ex partnerom tvárou v tvár, bolo motivovaných túžbou po obnovení tohto vzťahu. Zistilo sa, že čím viac sú ľudia po rozchode v kontakte, tým ťažšie je ho prekonať a uvedomiť si, že je koniec.

2. Sledovanie na Facebooku

Tento aspekt bol rovnako spojený s tým, že účastníci stále rozchod neprekonali a cítili smútok, negatívne emócie či túžbu po ex partnerovi, čo ale negatívne vplýva na ich osobnostný rozvoj a vyhliadky do budúcnosti.

3. Priatelia na Facebooku

Tento bod bol takisto spojený so smútkom, túžbou a negatívnymi emóciami voči bývalému, avšak v oveľa menšej miere, ako pri sledovaní jeho profilu. Účastníci zažívali menej stresu, ale dopad zostal v podstate rovnaký - aj keď v takej miere netúžili získať svoju ex lásku späť, takisto sa u nich zaznamenala nižšia miera porozchodového osobnostného rozvoju. Inými slovami, zostať so svojim ex priateľmi na Facebooku vás brzdí v schopnosti pohnúť sa ďalej a naväzovať nové kontakty s potenciálnym budúcim partnerom, pretože niekde v podvedomí máte stále nádej, že veci medzi vami nie sú definitívne ukončené.

Teda zostať či nezostať priateľmi na Facebooku?

Je pravdou, že Facebook vášho ex partnera má obrovský vplyv na proces zotavovania sa po rozchode, ako už bolo spomenuté, dokonca väčší ako osobný kontakt. V „online svete“ sú nám totiž dostupné informácie, ktoré „offline svet“ často neposkytuje a ktoré nám navyše nikto nevysvetlí, takže si ich interpretujeme po svojom a to, priznajme si, často býva pomerne paranoidný a domýšľavý proces.

Avšak je tu aj iný uhol pohľadu - zistilo sa, že niektorí ľudia, ktorí si svoju bývalú lásku ponechali v priateľoch, mali voči nim menej negatívnych pocitov, dokonca pociťovali menšiu sexuálnu túžbu či túžbu po obnovení vzťahu. Dôvody môžu byť rôzne - všetci sme, samozrejme, individuálni a u každého porozchodový proces prebieha iným spôsobom. Možné vysvetlenie však je, že títo partneri mali voči sebe pred rozchodom menej intenzívne pocity ako tí, pociťujúci nutnosť bývalého partnera z priateľov odobrať. Druhou možnosťou môže byť, že partneri, zotrvávajúci v priateľstve na sociálnych sieťach, mali vo svojom vzťahu silnejšie a skutočnejšie priateľstvo pred jeho ukončením ako tý, ktorí sa rozhodli partnera zo života vymazať.

Jedna z ďalších teórií hovorí, že prezeranie fotiek a statusov bývalého partnera znižuje záujem oňho, pretože získavate pravidelný prehľad o jeho živote a teda už pre vás nie je záhadným. Nie ste nútení neustále rozmýšľať nad tým, kde asi je a s kým, pretože už viete z Facebooku.

Napriek tomuto všetkému závery hovoria, že niektorí ľudia, ktorí zostali po rozchode priateľmi na Facebooku, to mali opačne - zažívali nižší osobnostný rozvoj. Tento druh kontaktu teda, zdá sa, im skutočne bráni v schopnosti pohnúť sa ďalej a akceptovať koniec vzťahu.

Všeobecný záver by preto asi znel - každý človek je individuálny a sám najlepšie posúdi, čo je preňho najlepšie.


Možno vás rozveselí:

5 pozitívnych stránok rozchodu

Bagjar Werre

vaša pomoc chubygreat skutočne zmenila môj život. odvtedy, čo som ťa kontaktoval, aby si priviedol späť môjho manžela a urobil môj dom pokojným, všetko sa zmenilo kvôli tvojmu kúzlu Lásky a teraz nachádzam šťastie a pokoj. dal si mi nádej a úsmev na tvár, keď som si myslel, že je všetko stratené. Kontaktoval som chubygreat@gmail.com na internete, aby mi pomohol, pretože môj domov sa ma naozaj nezmenil a môj manžel sa o mňa už nezaujímal, rozhodol som sa vyhľadať pomoc a kontaktoval internet, keď som sa stretol s týmto veľkým kúzelníkom Lásky. povedal mi, čo mám robiť a čo musím poskytnúť, aby mi umožnil pracovať pre mňa, všetko, čo bolo na mieste, potom ma ubezpečil, aby som mu dal dva dni, aby sa definitívne vrátil späť a druhý deň sa vrátil, keď mi povedal, a bol som ohromený jeho silou kontroly nad týmto láskavým kúzelníkom. vďaka chubygreat. môžete ho oboznámiť s 2348165965904.

Wellis

ďakujem dr.ologhodospellwork@gmail.com za pomoc pri návrate manžela, ktorý ma opustil pre inú ženu. Keď som sa spojil s týmto veľkým kúzelníkom Lásky, nikdy som si nemyslel, že to dokáže, až kým som nezabezpečil všetky jeho požiadavky a on ma prekvapil tým, že prišiel ku mne a poslúchol všetko, čo som mu povedal. Nikdy som neveril, kým sa nestane všetko. Len mu dajte @ 2348156911977