Ako sa pripraviť na odber krvi?

Pri odbere krvi zavážia rôzne faktory a pokiaľ nechcete, aby boli skreslené, mali by ste dodržať určité pravidlá. Čo a kedy jesť či piť, ako je to s fajčením, alkoholom, spánkom či stresom? Poradíme vám.

Odber krvi Zdroj foto: Shutterstock.com

Máte prísť nalačno?

Odpoveď závisí od dôvodu odberu. Krv na základné vyšetrenie sa odoberá nalačno. Nemali by ste jesť minimálne 12 hodín pred ním. Nejedzte takisto pred odbermi na zistenie sedimentácie krviniek, krvného obrazu, zrážanlivosti krvi alebo všetkých biochemických parametrov ako to cukor, lipidy, teda tukové zložky, obličkové či pečeňové parametre.

Nalačno nemusíte chodiť pri endokrinologických odberoch (ochorenie štítnej žľazy alebo fungovanie iných hormónov), ďalej pri genetických vyšetreniach a sérologických testoch – podozrenie na hepatitídu, syfilis, HIV.

Dávajte si ale pozor, čo jete. Večer ani ráno pred odberom nekonzumujte tučné jedlá ako syry, maslo, smotanu, mäsové jedlá a výrobky ani údeniny. Môžete si dopriať malé množstvo ľahkých sacharidových potravín, napríklad ovocie, zeleninu, sucháre, netukové pečivo, džem či med, ale so sladkým to rozhodne nepreháňajte.

Osobitá kategória je odber krvi pri testoch na diabetes, teda cukrovku - tam treba prísť nalačno a po odbere krvi sa najesť, po čom sa vám následne opäť odoberie krv z prsta. Takýmto spôsobom je lekár schopní zistiť, ako sa u vás zmenila hladina cukru pred a po príjme potravy. Všeobecne platí - ak idete na akýkoľvek špecifický odber krvi, riaďte sa pred ním pokynmni lekára.

Chcete darovať krv? Prečítajte si viac:

Ako darovať krv?

Tekutiny

Trpieť smädom, samozrejme, nemusíte. Práve naopak, 24 hodín vopred sa odporúča vypiť aspoň 2 litre tekutín, ráno tesne pred odberom ďalších 500 ml. Nesmú to však byť sladené nápoje, iba nesladený čaj alebo voda. Káva sa takisto nedovoľuje.

Úplne tabu by pre vás mal byť alkohol, ktorého pitie nie je vhodné 12 až 14 hodín pred odberom. Minimálne 6 hodín pred ním nefajčiť.

Fyzický a psychický stav

Tu platí jednoduché pravidlo - byť pokojný. Pokúste sa zbaviť stresu a poriadne sa vyspite. Takisto pred odberom vynechajte fyzickú námahu, takže nijaké tréningy ani posilňovňa. Fyzická námaha a stres totiž vedú k zmenám koncentrácií biochemických parametrov a môžu spôsobiť skreslenie výsledkov. Takisto, spolu s alkoholom, tučným jedlom a niektorými liekmi, dokážu prechode zvýšiť aktivitu pečeňových enzýmov, čo rovnako zapríčiní nepresné zistenia.

Lieky - áno alebo nie?

Takisto závisí od situácie. Ak pravidelne užívate akékoľvek lieky na predpis, ktoré kvôli vášmu zdravotnému stavu nevyhnutne potrebujete, v nijakom prípade ich nevysadzujte, ak vás na to špeciálne neupozornil lekár alebo sestrička.

Deň pred odberom by ste však nemali zbytočne užívať nijaké iné doplnkové medikamenty, ktoré nepotrebujete a pravidelne neužívate - máme na mysli napríklad vitamíny, stopové prvky či lieky proti bolesti (ak nie sú nevyhnutne nutné).

Tipy na záver

Ak sa vám z pohľadu na krv alebo z ihiel robí nevoľno, upozornite na to sestričku vopred. Takisto sa pokúste nejakým spôsobom eliminovať váš strach zo samotného odberu, pretože aj strach je druh to je druh stresu a rovnako môže skresliť vaše výsledky.

Pre upokojenie skúste večer pred odberom napríklad meditáciu alebo si v čakárni spravte zopár jednoduchých dychových cvičení. Pravidelné hlboké dýchanie vráti váš psychický stav späť do rovnováhy.


Chcete darovať krv? Prečítajte si viac:

Ako darovať krv?