10 mýtov a faktov o tampónoch

Po svete koluje mnoho mýtov o tampónoch, ktorými sme my, ženy, strašené. Niektoré sú možno z časti založené na pravde, ale „pritiahnuté za vlasy“, iné kompletne vymyslené. Zistite pravdu, aby ste už konečne vedeli rozlíšiť, čoho sa skutočne treba báť a čoho nie.

Tampóny Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Mýtus: ak použijem tampón, už nie som panna

Fakt: rozhodne to tak nie je. Názor, že žena by mala používať tampóny iba po tom, ako už mala sex, je úplne neopodstatnený. Panenská blana je dostatočne elastická na to, aby odolala tak malému predmetu. Navyše, aj keď sa skutočne môže stať, že ju tampón praskne, stále to neznamená, že ste prišli o panenstvo.

Nezabúdajte, že prasknúť môže pri mnohých iných aktivitách ako cvičenie, bicyklovanie, jazda na koni a podobne. Znamená to, že ste mali sex? Asi súhlasíte, že nie. Mnoho žien sa dokonca už narodí bez panenskej blany. Jej nedotknutosť nie je dôkazom panenstva.


Prečítajte si aj tento článok:

Vložka, tampón alebo menštruačný pohárik, radí gynekologička

2. Mýtus: tampón si nemôžem nechávať na noc

Fakt: veľa ľudí si myslí, že tampóny počas noci predstavujú riziko kvôli infekciám. To nie je pravda. Odporúča sa ich vymieňať každé 4 až 8 hodín, akýkoľvek čas do 8 hodín je však v poriadku a úplne bezpečný. Ak si plánujete pospať dlhšie alebo ak je vaša menštruácia veľmi silná, radšej použite vložku. Najlepšie je totiž na noc použiť nízkoabsorbčný.

3. Mýtus: tampóny sú nepohodlné

Fakt: pravdou je, že tampón by ste v tele nemali cítiť vôbec. Pokiaľ ho cítite, zrejme ho máte zavedený nesprávne alebo nie je dostatočne hlboko. Dôležité je vybrať si vhodnú veľkosť. Nezabudnite, že naša vagína sa dokáže prispôsobiť oveľa objemnejším predmetom, takže by pre ňu tampón nemal byť problém. Ak máte zo začiatku zvláštny pocit, nie je to nič neobvyklé. S pravidelným používaním si určite zvyknete.

4. Mýtus: tampón môže ľahko spôsobiť toxický šok

Fakt: riziko vzniku syndrómu toxického šoku, skrátene TSS, a teda občas až smrteľnej infekcie, spôsobenej tampónom, ktorý bol zavedený vo vagíne príliš dlho, je určite skutočné. Nejde iba o mýtus a nemali by ste naň zabúdať. Ale TSS taktiež rozhodne nie je niečo, čo sa objavuje často. Ide o veľmi zriedkavý úkaz a pokiaľ budete dodržiavať základy hygieny, čiže meniť svoj tampón aspoň raz za 4 až 8 hodín, nemáte sa čoho obávať.

5. Mýtus: tampón môže spôsobiť rakovinu

Fakt: žiadny strach. Táto otázka bola preskúmaná a vedci dokázali, že tampóny rakovinu skutočne spôsobovať nemôžu. Neobsahujú nijaké látky, ktoré by spôsobovali silnejšie krvácanie a predstavovali v tomto smere zdravotné riziko.

6. Mýtus: tampón sa vo mne môže zaseknúť

Fakt: niektoré dievčatá a ženy sa obávajú, že ak si zastrčia tampón príliš hlboko do vagíny, zasekne sa tam a nebude sa dať vybrať. To ale nie je možné. Vaša pošva, čo je vlastne otvor na konci vagíny, je príliš malá na to, aby dovolila tampónu prejsť skrz. Nemajte strach, zostane presne tam, kam ho umiestnite.

7. Mýtus: tampón sa môže stratiť v mojom tele

Fakt: tento mýtus je podobný, ako ten predchádzajúci a odpoveď naň je rovnaká - nie, nemôže. Vaša vagína nie je nekončiacou trubicou, vedúcou do zvyšku tela. Ako sme už povedali, pošvový otvor je príliš malý na to, aby ním tampón prešiel. Takisto výstelka vagíny tampón drží bezpečne na mieste tam, kam ste ho zaviedli. Nemusíte sa báť vaše telo je v bezpečí.

8. Mýtus: tampón sa nemôže nosiť do vody

Fakt: omyl. To je vlastne práve jedno z jeho najlepších využití - dovoľuje vám navliecť si na seba bezstarostne plavky a ísť si zaplávať aj počas vašich dní. Tampón vo vode nenapučí ani vám ho z tela nemôže vyplaviť von. Odporúča sa po pobyte v bazéne tampón vymeniť, inak s jeho používaním za týmto účelom nie je nijaký problém.

9. Mýtus: tampón si musím meniť po každom močení

Fakt: niekomu je možno predstava ísť na malú potrebu so zavedeným tampónom nepríjemná, ale rozhodne to nie je nebezpečné a nemusíme ho meniť vždy, keď si potrebujeme „odskočiť“. Vagína, močový mechúr a tráviaci trakt sú oddelené mechanizmy. Keďže vagína nie je prepojená s močovým mechúrom, močovou trubicou ani s tráviacim traktom, nehrozí zablokovanie prúdu moču ani stolice.

10. Mýtus: tampón môže vypadnúť alebo sa utrhnúť šnúrka

Fakt: pokiaľ si tampón zavádzate správne, steny vašej vagíny ho držia vnútri a teda nemôže vypadnúť. Odtrhnutie šnúrky, samozrejme, nie je úplne nemožné, ale ani nijako problematické. Ak sa to náhodou stane, nepanikárte. Tampón je stále na tom istom mieste, skrátka vložte prsty do vagíny a vyberte ho von.


Prečítajte si aj tento článok:

Vložka, tampón alebo menštruačný pohárik, radí gynekologička