Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Zdravé mňamky na zimu

Určite to poznáte, sviatky za dverami a vy si lámete hlavu nad tým, čo v rámci vianočného pohostenia pripravíte tento rok. Koláčiky, cukrovinky, slané a sladké dobroty, pochutiny na každý deň... Ako to ale urobiť tak, aby sme potešili mlsné jazýčky, no zároveň urobili niečo dobré aj pre svoje zdravie? Čo tak nájsť zdravú a zároveň chutnú alternatívu?

Gaštany

gaštany

Zdroj foto: KON – RAD

Sú tradičnou zimnou lahôdkou. ich chuť pozná takmer každý z nás. Klasické nelúpané, pečené lúpané alebo z gaštany v javorovom sirupe, nie sú len pochúťkou, ale I liečivom.

Sú mimoriadne zdravé a diétne, na rozdiel od príbuzných orechov majú nízky obsah tuku, vďaka čomu sú nízkokalorické. Vďaka obsahu približne 180 kalórii na 100 gramov predbehli pochutiny ako napríklad mandle, lieskové oriešky alebo sušené ovocie.

Gaštany okrem iného obsahujú aj množstvo nenasýtených mastných kyselín, vitamínov, minerálov a sú bohaté na vitamín C, železo, mangán, magnézium, fosfor, vápnik, či draslík, ale tiež tanín, ktorý pôsobí protirakovinovo a je účinným antioxidantom.

Vedeli ste, že sú vhodné na podporu metabolizmu a činnosti obličiek a pôsobia detoxikačne? Vďaka tomu, že neobsahujú sodík, lepok, ani glukózu, sú vhodné aj pre diabetikov a celiatikov. Keďže v gaštanoch nenájdete ani žiadny podiel sodíka, stávajú sa vhodnou potravinou aj pre ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi chorobami a vysokým krvným tlakom.

Lotosové semienka

lotos

Zdroj foto: KON – RAD

Sušené lotosové semienka sú vynikajúcou náhradou orechov. Vyznačujú sa jemne sladkou orechovou chuťou a podobne ako hloh a gaštany sú dôležitou súčasťou čínskej a indickej kuchyne, kde sa štandardne servírujú ako príloha k jedlám.

Sú ľahko stráviteľné, konzumovať ich môžete ako snack, rýchlu desiatu alebo ako zdravú maškrtu pri večernom sledovaní televízie. Obsahujú asparagín, ktorý výrazne podporuje liečbu chronickej únavy a zvyšuje celkovú energiu a vitalitu.

Hloh kandizovaný

hloh

Zdroj foto: Tatiana Kušnírová

Odborne nazývaný hloh čínsky je tŕnitý ker, ktorého zdraviuprospešné plody – sýtočervené bobule. majú kyslastú chuť. Tá je v jeho kandizovanej podobe zjemnená pridaným cukrom.

Pravidelné konzumovanie hlohu má na naše telo výrazne priaznivé účinky najmä tým, že prirodzenou cestou podporuje prekrvenie vencovitých tepien. Výrazne tým posilňuje činnosť nášho srdiečka. Znižuje krvý tlak, pomáha bojovať proti arytmii srdca, arteoskleróze a je bohatý na vitamíny C, B a pektíny.

sušené ovocie, naše

Zdroj foto: KON – RAD

Ak aj napriek tomu ešte stále váhate, či tieto pochutiny pridať k ponuke vášho sviatočného občerstvenia alebo ich dokonca zaradiť do každodenného rodinného jedálnička, ostáva už len jediný spôsob.

Ochutnajte niektoré z dostupných výrobkov NAŠE a zistite, či si tieto zdravé mňamky zaslúžia miesto vo vašej kuchyni.

Spoločnosť KON – RAD je výhradným distribútorom pre výrobky NAŠE pre Slovenskú republiku.

Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Chcem konzultovať