Mäso – koľko ho môžeme zjesť, aby sme boli zdraví?

Mäso je cenným zdrojom všetkých aminokyselín a má vysoké biologické hodnoty. Tiež ide o kvalitný zdroj využiteľného železa, zinku a vitamínu B12. Optimálna konzumácia mäsa je 150 až 200 gramov denne. Najlepšie spravíte, ak ho budete jesť večer, pretože nezaťažíte tráviaci systém hneď ráno alebo poobede.

Červené verzus biele mäso

Rozdiel medzi bielym a červeným mäsom je v obsahu tuku a dĺžke trávenia. Biele mäso (kuracie, morčacie aj ryby) majú kratšiu dobu trávenia než červené mäso. Vhodné sú najmä morské ryby (losos, tuniak, krevety), pretože obsahujú vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny a morské „príšery“ sú výborným zdrojom jódu.

Pozor!

Tučné mäso, najmä bravčovina a slanina majú vysokú energetickú hodnotu, ale i vyšší obsah tuku. Vnútornosti majú vyššiu biologickú hodnotu a vyšší obsah železa. Rakovina hrubého čreva môže vzniknúť, keď sa konzumujú obrovské porcie mäsa každý deň, a to viac ako 300 gramov.

Výhody konzumácie mäsa

  1. vysoký obsah aminokyselín

  2. vitamíny B1, B2, B6, B12, zinok, železo...

  3. dlhší pocit sýtosti


Prečítajte si tiež:

Ako zdravo a chutne pripraviť mäso?

Nevýhody konzumácie mäsa

  1. vyšší obsah tuku (môže spôsobiť obezitu, vysoký cholesterol, tlak)

  2. pri nadmernej konzumácii mäsa riziko vzniku rakoviny

  3. dlhší proces trávenia (4- 8 hodín)

Vegatariáni

Nekonzumujú len mäso. Pokiaľ však prijímajú dostatok mliečnych produktov aj vajíčka, nemusia sa obávať nedostatku aminokyselín (bielkovín).

Vegáni

Konzumujú len rastlinnú stravu, žiadne mäso, mliečne produkty, vajcia a dokonca ani med. Zvyčajne trpia nedostatkom železa, vápnika, vitamínu B12 a vitamínu D. Hrozí im chronická únava (nedostatok železa), alebo problémy s kosťami (nedostatok vápnika a vitamíny D). Preto sa im odporúča konzumovať dostatok orechov, avokáda, celozrnných produktov, tofu syra, tmavozelenej zeleniny a fermentovanej sóje.


Literatúra:

http://www.alpha-mann.com/7-laecherliche-mythen-ueber-fleisch-und-gesundheit/

https://www.focus.de/gesundheit/ernaehrung/gesundessen/wahnsinn-rind-10-wahrheiten-ueber-fleisch_id_3834571.html


Prečítajte si aj tento článok:

Ako zdravo a chutne pripraviť mäso?