Výživové doplnky pri športovaní: ako zlepšujú váš výkon?

Výživové doplnky sa stali bežnou súčasťou tréningového procesu. Na dosiahnutie lepších športových výkonov sa dnes už nezameriavajú len vrcholoví športovci, ale i tí rekreační. Každý súťaživý športovec sa snaží tlačiť svoje limity nahor a pomáha si výživovými doplnkami.

Základ pre vaše telo

Najdôležitejšie je mať v tele optimálny dostatok vitamínov a minerálov k správnej funkcii ľudského tela. Konkrétne vitamínu typu B vitamíny rozpustné vode a vitamíny A,D,E,K rozpustné v tuku, ďalej zinok, železo, vápnik...

Ak budete mať napríklad málo železa v krvi, tak nastane veľký problém so zvyšovaním aeróbnych schopností.

Nezabúdajte ani na pitný režim a dopĺňanie tekutín počas športového tréningu. Pokiaľ vám klesne 2% hmotnosti vody, rapídne sa vám zhorší výkon. Dôležitý pre regeneráciu je aj spánok. Doprajte si denne 7-9 hodín.


Prečítajte si tiež:

Cukor a športovanie – aká je pravda?

Doplnková výživa pre vaše telo

Kreatín

Je derivovaná aminokyselina, zvyšuje svalový výkon a silu, čiže je možné trénovať tvrdšie a s väčšou intenzitou. Pomáha pri naberaní svalovej hmoty. Vhodný doplnok pre rýchlostné a silové športy. Existuje veľké množstvo foriem kreatínu, ako sú monohydrát, mikronizovaný, creapure, krealkalyne, kreatine nitrate, pyruvate, tri creatin malate.

Proteín (srvátkový)

Zlepšuje športový výkon, najmä regeneruje a buduje svalstvo. Je vhodný na konzumáciu po tréningu, prípadne počas dňa pre doplnenie bielkovín. Hydrolyzované proteíny sú ľahšie stráviteľné. Vhodné sú najmä pre silové športy, ale pomôžu aj pri ostatných športoch.

Druhy proteínov

Izolát je proteín, ktorý obsahuje viac ako 90% bielkovín a nemá skoro žiadne tuky a sacharidy.

Koncentrát zvyčajne obsahuje 70 - 85% bielkovín. Koncentráty oproti izolátu obsahujú viac tukov, sacharidov a v prípade, že ide o srvátkový koncentrát, tak aj viac laktózy.

Hydrolyzát je naštiepený proteín na menšie peptidy, čo má za následok rýchlu vstrebávateľnosť po užití. Neobsahuje laktózu. Je najdrahší, ale zase najefektívnejší z pohľadu rýchlosti trávenia.

Iontové nápoje

Sú určené k rýchlemu doplneniu tekutín, minerálov a iónov, ktoré telo potrebuje. Počas náročného, dlhého tréningu sa potením z tela nevylučujú iba škodlivé látky a voda, ale aj minerálne látky, ako je sodík, horčík a draslík.

Kĺbová výživa

Pomáha obnovovať väzivá, kĺbové spoje, zaisťuje obnovu a regeneráciu chrupaviek a zabraňuje bolesti. Žraločia chrupavka je z osobnej skúsenosti najefektívnejšia. Jej užívaním sa dá úplne predchádzať akýmkoľvek bolestiam kĺbov.

Glukosamín je látka, ktorá udržiava pružnosť a funkčnosť chrupavky a zamedzuje jej poškodeniu, zmierňuje bolesti v kĺboch, pôsobí protizápalovo.

Glukózové cukríky a energetické gély

Funkciou glukózových cukríkov je rýchle doplnenie energie.

Energetické gély podporujú vytrvalostné výkony, napríklad pri maratóne alebo cyklistických pretekoch. Poskytujú skvelý zdroj energie pred tréningom alebo počas tréningu. Energetické gély obsahujú aminokyseliny BCAA, glukózu, fruktózu i minerály.

Stimulanty

Kofeín stimuluje centrálny nervový systém. Podporuje spaľovanie tuku a má močopudný účinok. Pomáha stimulovať aj krátkodobý a intenzívny tréning (napríklad šprint, intenzívny intervalový tréning). Zvyšuje výkonnosť u vytrvalostných športov (cyklistika, triatlon, plávanie).


Prečítajte si aj tento článok:

Cukor a športovanie – aká je pravda?