Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Zdravie ešte nikdy nechutilo lepšie

Okrem ovocia, zeleniny, vhodných bielkovín a sacharidov by ste nemali zabúdať na kyslomliečne produkty. Tie majú množstvo benefitov. Jedným z nich je pozitívny vplyv na trávenie.
zena

Zdroj: Shutterstock.com

Benefity baktérií Lactobacillus acidophilus objavili odborníci už dávno. Preto ak chcete pomôcť svojmu tráveniu a udržať si dobré zdravie vo všeobecnosti, nemali by vo vašom jedálničku chýbať fermentované, teda kyslomliečne výrobky. V obchodoch určite nájdete niečo, čo vám zachutí. Pokiaľ vám chýba inšpirácia stavte na overenú klasiku s novou príchuťou a vyskúšajte Acidko Horká čokoláda, ktoré nájdete už nielen v pôvodnom 450 gramovom balení, ale aj v rodinnom balení a v tégliku vhodnom na chutnú desiatu.

cokolada

Zdroj: Shutterstock.com

Baktérie mliečneho kysnutia, ktoré sa nachádzajú aj v kyslomliečnych produktoch, majú pozitívny vplyv na tráviace procesy, pomáhajú udržiavať optimálnu hodnotu pH v jednotlivých častiach tráviacej sústavy v rámci činnosti enzýmov a tiež udržiavať nevhodné prostredie pre nežiaduce druhy mikroorganizmov.

„Každý z kyslomliečnych výrobkov má svoje nesporné výhody, no kmeň Lactobacillus acidophilus prítomný v acidofilnom mlieku je jedným z najzaujímavejších mikroorganizmov z hľadiska zdravej črevnej mikroflóry. Produkuje enzýmy a vitamíny skupiny B, zvyšuje stráviteľnosť bielkovín, sacharidov a tiež tukov,“ priblížil odborník na výživu a gastroenterológ Peter Minárik s tým, že na slovenskom trhu sú dostupné aj acidofilné mlieka s rôznymi príchuťami.

Podľa odborníka ich pravidelná konzumácia pomáha predchádzať tráviacim problémom, ale aj prispievať k ich náprave. Viaceré vedecké štúdie naznačujú, že kyslomliečne produkty majú schopnosť pomôcť žalúdku po užívaní antibiotík, zmierniť nadúvanie a bolesti spojené so syndrómom dráždivého čreva a tiež chrániť pred cestovnou hnačkou.

bolest brucha

Zdroj: Shutterstock.com

Pravidelná konzumácia acidofilného mlieka a produktov, ktoré sa z neho vyrábajú, sa odporúča aj ženám. Najmä tým, ktoré trápia kvasinkové infekcie, keďže tieto kultúry môžu posilniť aktivitu užitočných laktobacilov a tak pozitívne ovplyvniť prirodzenú mikroflóru v ženskom tele. Deťom v kolektíve, ktoré sú neustále vystavované rôznym vírusom, môžu Acidko výrobky pomôcť znížiť riziko nakazenia ako aj zmierniť priebeh ochorenia.

Ak chcete pre svojich najbližších to najlepšie, dávajte si dobrý pozor, čo vkladáte do košíka. Okrem ovocia, zeleniny, vhodných bielkovín a sacharidov by ste nikdy nemali zabudnúť na kyslomliečne produkty.