Diéty obmedzujúce tuky: sú naozaj nevyhnutné pre naše telo?

Výsledky výskumov opätovne nepotvrdili oprávnenosť súčasných diétnych doporučení. Tie obmedzujú prijímanie nasýtených tukov, ktoré nájdeme najmä v mäse, mlieku, syroch, či masle.
Nasýtené mastné kyseliny

Živočíšne výrobky - mäso, maslo, mlieko, syry | Zdroj: Shutterstock.com

O čom to je: ďalší súhrn metaanalýz pôvodných štúdií, ktorý opäť nepotvrdil pôvodne udávaný súvis medzi príjmom tukov (zvlášť nasýtených mastných kyselín) a vznikom kardiovaskulárnych ochorení, ako i vplyv na celkovú úmrtnosť.

Pozitíva: chyba v dietetických doporučeniach (US, UK, zásade i SK), ktorá tu je s nami už približne 50 rokov, sa môže postupne stať minulosťou.

Otázniky: názor rozporuje oficiálne doporučenia, poznatky ešte bude potrebné poprepájať s ďalšími biologickými kauzálnymi vplyvmi.

Súvislosti: náhrada tukov inými makronutrientmi a light potraviny predstavujú nesprávne výživové obdobie v ľudskej evolúcii.

Link: https://www.foodnavigator-usa.com/Article/2017/12/20/Totality-of-evidence-again-fails-to-support-dietary-guidelines-for-fat-Researchers

Poznámka: je potrebné zohľadniť komplexne príjem nielen makronutrientov, ale i mikronutrienty, celkové stravovacie návyky ako i individuálny stav organizmu.


Pozrite si tiež:

Naozaj je soľ taká škodlivá? Nová štúdia tvrdí niečo iné...