7 výhod pravidelného cvičenia

Chcete sa cítiť lepšie? Mať viac energie a žiť svoj život o niečo dlhšie? Mať vyššie sebavedomie? Tajomstvo spočíva v pravidelnej pohybovej aktivite. Predstavíme vám 7 dôvodov, prečo začať športovať.

1. Cvičenie zlepšuje náladu

Po náročnom dni plného stresu si potrebujete prečistiť hlavu. Stačí len 30-minútová prechádzka, ktorá vám pomôže „vypnúť sa“ a zníži i vysoký krvný tlak.

Cvičenie v mozgu stimuluje vylučovanie rôznych chemických zlúčenín. Najznámejšie z nich sú endorfíny, čiže hormóny šťastia. Pravidelné cvičenie, najmä silové alebo bojové športy, posilnia sebadôveru.

2. Cvičenie pomáha čeliť civilizačným chorobám

Ak máte obavy z kardiovaskulárnych ochorení, mozgovej príhody a osteoporózy, šport je skvelou prevenciou. Pravidelné cvičenie zabraňuje stúpaniu tlaku a vzniku cukrovky druhého typu. Okrem toho sa zníži hladina „zlého“ (LDL) cholesterolu v krvi.

3. Cvičenie pomáha schudnúť a udržiavať si ideálnu telesnú hmotnosť

Keď cvičíte, spaľujete kalórie. Čím intenzívnejšie cvičíte, tým viac kalórii spaľujete, a jednoducho si udržíte svoju váhu pod kontrolou. Telesná aktivita si čerpá energiu, takže si nemusíte výrazne upravovať svoj jedálniček, pretože sa zrýchli váš metabolizmus.


Prečítajte si tiež:

Cukor a športovanie – aká je pravda?

4. Cvičenie posilňuje srdce a imunitný systém

Ak máte problém zdolať niekoľko schodov hore a rýchlo sa zadýchate, tak vám pravidelné cvičenie dopomôže znovu dýchať lepšie. Fyzická aktivita si vyžaduje zvýšený prísun kyslíka a ďalších živín do svalov. Aeróbnou aktivitou (beh, plávanie, cyklistika, turistka) zaťažujete kardiovaskulárny a dýchací systém. Vďaka pravidelnej záťaži sa vám bude pracovať lepšie, efektívnejšie a budete mať viac energie.

5. Cvičenie zlepšuje kvalitu spánku

Máte problém rýchlo zaspať? V noci sa neustále prevaľujete a ráno sa necítite dostatočne odpočinutí? Pomôže vám pohyb. Kvalitný spánok zlepšuje koncentráciu, produktivitu a náladu. Pravidelným cvičením budete zaspávať rýchlejšie.

6. Cvičenie môže vrátiť iskru sexuálnemu životu

Cvičenie zlepšuje krvnú cirkuláciu tela. Telo sa tým lepšie prekrví a okysličuje orgány, čo má aj pozitívny efekt na uspokojenie sa pri sexe. Muži, ktorí pravidelne športujú, majú menej problémov s erekciou.

7. Cvičenie je najmä zábava

Existuje veľa športov, z ktorých si môžete vybrať ten správny pre vás. Taký, pri ktorom si aktívne oddýchnete, „vyvetráte hlavu“, zlepšíte kondíciu, no nielen to. Pri športe môžete spoznať nových priateľov, zažiť veľa zábavy a mať nezabudnuteľné zážitky.


Prečítajte si aj tento článok:

Cukor a športovanie – aká je pravda?

janulka78

určite tá nálada sa zlepší po cvičení, to súhlasím, hlavne po fakt dobrom tréningu. Ja si aj doma večer rada vybijem energiu na rotopede z fitham a vidím aj zlepšenie kvality spánku

Amoremioo

Len keby ma tak to pravidelne cvicenie drzalo dlhsie. Zakazdym sa pre nieco nadchnem a potom to postupne opada.