Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Quinoa šalát s fazuľou adzuki

V posledných rokoch zaznamenala veľký boom u gurmánov vo Veľkej Británii a USA ako vynikajúca alternatíva k pšenici, kuskusu a ryži. Čím je pre nás pšenica, tým je pre Južnú Amerika quinoa.
Quinoa šalát

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Nenáročná plodina se pestuje vďaka svojej odolnosti vo vysokohorských oblastiach už viac ako šesť tisíc rokov. Starí Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a považovali ju za posvätnú.

Quinoa je super potravina s dvakrát väčším podielom proteínu (12-22%) ako ryža, je najmenej alergénna zo všetkých zŕn, neobsahuje lepok, no všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, vďaka čomu je vynikajúcou voľbou pre vegánov, snažiacich sa prijať dostatok bielkovín.

Príprava

Pripravuje sa rovnako jednoducho ako ryža. Uvaríte ju vo vode v rovnakom pomere ako pri ryži: jedna šálka quinoi na dve šálky vody alebo vývaru. Akonáhle začne voda vrieť, pridajte do nej prepláchnutú quinou a môžete ju dochutiť troškou soli alebo olivového oleja. Duste asi 15-20 minút, potom premiešajte a je hotová.

Guinoa šalát

Ingrediencie:

  • pol pohára quinoi

  • za hrsť adzuki fazule

  • 1 cuketa

  • 1 fenikel

  • ľadový šalát

  • poľníček

  • 1 uhorka

  • klíčky podľa obľuby

  • medvedí cesnak

  • himalájska soľ

  • galgant

  • čerstvá bazalka

  • olivový olej

Príprava šalátu z guinoi

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

  1. Adzuki fazuľu na 4 hodinky namočíme a potom ju uvaríme v osolenej vode domäkka.

  2. Quinou prepláchneme a dáme variť so soľou a štipkou galgantu. Na panvici rozohrejeme olivový olej. Fenikel a cuketu nakrájame na malé kocky a bazalku nasekáme nadrobno.

  3. Najprv do panvice pridáme fenikel, pretože sa trošku dlhšie varí a po pár minutách pridáme aj cuketu a trošku soli. Môžeme mierne podliať vodou, no cuketa pustí šťavu tak či tak. Na záver dochutíme čerstvou bazalkou.

Šéfkuchár Peter Varga

Slovenský šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

  1. Kým sa nám všetko varí, natrháme si do veľkej misy šalát, pridáme poľníček a uhorku nakrájanú na približne rovnaké kocky ako zelenina, ktorú varíme.

  2. Keď je všetko dovarené, zmiešame to dokopy so šalátom a podávame posypané klíčkami a medvedím cesnakom.


Vyskúšajte aj tento guinoa šalát

Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Chcem konzultovať