kofeín

Denz

Kedy škodí
Precitlivenosť sa prejavuje búšením srdca, nesústredenosťou, nevoľnosťou, nadmerným potením. Keď vás často páli záha alebo máte žalúdkové či dvanástnikové vredy, kofeínovým nápojom sa radšej vyhýbajte, mohli by vám spôsobiť bolesti žalúdka.
Viac ako päť šálok silnej kávy denne zvyšuje riziko srdcových ochorení a môže vyvolať aj problémy s obličkami, pretože má močopudné účinky. Pri tomto množstve hrozí aj odvápňovanie kostí, najmä u žien v menopauze. Kofeín tiež znižuje účinky niektorých liekov. Medzi časté omyly patrí tvrdenie, že káva urýchľuje vytriezvenie. Intenzívne sa skúma aj vplyv kofeínu na vznik niektorých druhov rakoviny, ale doteraz nebola dokázaná žiadna súvislosť.
Podľa niektorých odborníkov však primeraná dávka kofeínu, teda najviac päť šálok kávy denne, nezvyšuje riziko vysokého tlaku. Kávu by ste však nikdy nemali piť na upokojenie, pretože kofeín znásobuje účinky stresu.
Vysoké dávky kofeínu môžu spomaliť vývoj plodu, preto by budúce mamičky mali obmedziť pitie kávy. Platí to aj počas dojčenia, lebo kofeín prechádza do materského mlieka. Bábätko môže byť nepokojné a po-dráždené.

Denz

Kofeín
Je to látka, ktorá blokuje účinky adenozínu - telo si potom myslí, že je v stave núdze a hypofýza začne uvoľňovať adrenalín. Tento hormón povzbudzuje srdcovú činnosť. Tiež sa zvyšuje hladina dopamínu - látky, ktorá ovplyvňuje pozornosť, aktivitu, či schopnosť sústrediť sa. Pri zvýšenom príjme kofeínu môže nastať búšenie srdca, úzkosť a nespavosť. S následným vyvolaním nervozity a podráždenosti. Kofeín tiež môže byť návykový.

Jeho zradnosť je však aj v tom, že pôsobí ako diuretikum. Teda odvodňuje organizmus. Rakúski výskumníci z Lekárskej univerzity vo Viedni robili pokus na dvanástich zdravých mužoch. Rozdali im štyri rôzne skúšobné nápoje - 750 ml energetického nápoja s obsahom 240 mg kofeínu a 3 g taurínu, potom nápoj, v ktorom chýbal buď kofeín, taurín alebo oboje. Analýza ukázala, že kofeín výrazne zvýšil množstvo moču. Je preto nebezpečný pre športovcov strácajúcich tekutiny potením. Pokiaľ sa snažia doplniť ich energetickým nápojom, akurát sa skôr dehydrujú. Výsledkom môže byť až kolaps organizmu.

zuzinka 20

ked uz o takych cajoch ste zacali, tak
Množství kofeinu závisí ve značné míře na velikosti lístků a způsobu přípravy čaje. Obsah kofeinu v jednom šálku černého či zeleného čaje představuje pouze 30 - 40% množství ve stejné dávce kávy.

Průměrný obsah kofeinu v mg:

1 šálek čaje (English Tea Blend) 30
1 šálek rooibos 0
1 šálek kávy 80
1 sklenice koly (250 ml) 20
1 kousek čokolády (30 g) 5-25

(1 šálek = 125 ml)
v caji sa nazyva kofein tein, a uvolnuje sa pomalsie ako v kave cize ak si date kavu tak vas to povzbudi hned ale v caji az za par hod

[zruseny12]

...presne ako pise BENJO...na vsetko sa da zvyknut,ja som nepila ziadnu kavu do 19 rokov,zacala som ju pit postupne...1-2salky denne,ale ani nie z toho dovodu,ze mi chutila,alebo ze y som mala nizky tlak atd./ale len preto,ze ked sme sli na navstevu,tak uvarili kavu,alebo ked k nam niekto prisiel...
tak somsa dostala na 5salok denne a ked som vecer pila 5salku zaspavala som pri nej...
teraz momentalne pijem 1-2 salky kavy,ale koli nizkemu tlaku a aby som sa prebrala a mohla existovat...inak mi vobec nechuti/ale pekne vonia/
KOFEIN odobera VAPNIK...takze malo by sa davat na to POZOR...

Benjo

Postupne sa da zvyknut na vsetko. Ja som najprv pil jednu kavu denne, potom dve az som nakoniec skoncil na 6 kavach denne a potom som si povedal tak dost! Na kavu som si prilis zvykol a neznasam pocit, ze by som mal byt na niecom zavysly. Zo dna na den som prestal a uz nepijem kavu 4 roky a je mi lepsie ako s nou. Ale ked som nahle prestal tak som maval asi 2 tyzdne dost silne bolesti hlavy. To si asi telo zvykalo na nahly vypadok stimulantu (kofeinu). Teraz pijem bylinkove caje, ktore vraj neobsahuju ziadny kofein ani ine stimulanty.