vzdelavanie zdrav.sestier

shvdl

chcem sa opýtať, keď som skončená denná bakalárka -sestra, koľko musím mať praxe, aby som sa mohla prihlásiť na PŠŠ

marti777

Ale nariadenia vlady su zrušené a prijatý nový zákon, že do r. 2015 si sestry so strednou školou musia doplniť vzdelanie(dipl., Bc., Mgr.) Neviem či som to pochopila správne, ale vychádza mi, že sestra, ktorá chce naďalej robiť sestru tak musí ísť do školy a doplniť si vzdelanie. Rovnako nechápem nové ohodnotenie? Nebude sa brať do úvahy či si Bc. Mgr.? Veď v zákone bolo, že podľa stupňa kvalifikácie + príplatok 66 eur za špecku alebo 33 za certifik.činnosti. ???

modrá

Kdeže, Delphia, ten termín nie je 1986, ale 2002 alebo 2004? teraz neviem, musela by som to hľadať. Zisťovala som to predminulý rok, len si už nepamätám, ktoré z týchto párnych čísel to bolo. Sestry, ktoré do tohoto roku maturovali z odboru všeob. sestra si NEMUSIA robiť VŠ a NEBUDÚ preto degradované na sanitárky ani asistentky. Akurát v niektorých zariadeniach, hlavne v domoch soc. služieb a DD vymýšľajú s Bc vzdelaním pri prijímaní nových sestier, to je síce nezmysel, ale pohádaj sa s nimi, však...VŠ vzdelanie sa v nemocniciach akurát vyžaduje od staničnýcha vrchných, tie si ho musia dorobiť (akože manažérky), ostatné nie.
Po novom (ak sa to teda odhlasuje koncom januára, čiže teraz niekedy, s platnosťou od apríla) sa platy nebudú odvíjať od VŠ stupňa vzdelania, ale od odpracovaných rokov a od toho, či máš špecku v odbore, v ktorom momentálne pracuješ.
A viem, že napr. v Trenčíne teraz študujú aj prváčky externé, hoci sa hovorilo, že už bude iba Bc denné. Mám tam kamošku.

delphia

neprehanaj. od ziadnej 60 rocnej skolu uz nevyzaduju, nakolko uz ide do dochodku. rozdiel je byt v tom, ze sestry s VS vzdelanim su vo vyssej platovej triede.

Monii

u nej v praci to maju nejak tak, ze ked si uplne vsetky (aj 60 rocne) nespravia skolu, budu o triedu nizsie a budu mat este mensi plat, co maju aj teraz dost nizky.. kebyze niet sestriciek tak neviem co si tam pocnu.. ale ja to uz nezmenim

delphia

Monii, ak ma mamka pred patdesiatkou, skolu si nemusela urobit, lebo tu vyzaduju od tych, ktore maturovali od r. 86. Tvoja mama musela maturovat pred tym rokom a teda nevyzaduje sa od nej Bc. vzdelanie. ine je, ak je vo funkcii- teda je vrchna sestra

J111

"Uzasny" vymysel nasich zakonodarcov, resp. tych v Bruseli. Neviem, na co im to je, ked uroven vysokych skol je asi tak bakalarska, nie vsetkych, to je jasne. A este za to aj platit?! Nezmysel.