soľ - privela škodí a vôbec soliť tiež škodi?

Denz

Napríklad bežne predávaný chlieb obsahuje dosť veľa soli – krajec môže podľa druhu chleba obsahovať aj vyše pol gramu soli. Ľudia si ho bežne ešte aj posypú jednou štipkou. Jedna štipka, to je asi pol gramu. Štipkou rozumieme množstvo, aké sa bežne dá uchopiť medzi ukazovák a palec. Teda po zjedení krajca chleba ste prijali gram soli.
Minimálny denný príjem soli sú tri gramy, no to už znamená nie práve chutnú diétu. Preto sa zhruba 5 gramov soli považuje za optimum a limit.
V mnohých minerálkach je veľmi vysoký obsah sodíka, preto aj pri pití tekutín by ste mali dávať pozor, či nepijete presolenú minerálku, ako napr. Fatra.

j

niekde som citala, ze sol je dolezita pre vytvaranie zaludocnej kyseliny a teda pre spravne travenie, takze byt uplne bez soli (pokial nemas nejaku chorobu, ktora si to vyzaduje) nie je spravne, solit treba, ale samozrejme s mierou