Choroby oka

frederic

Angioidní pruhy (Angioid streaks)

Angiodní pruhy sú pozdĺžne trhliny v zhrubnuté Bruchove membráne. Prejavujú sa obojstranne, ale sú asymetrické.
Ochorenie sa zvyčajne asymptomatické a ovplyvňuje postupom času videnie, čo je spôsobené progresiou pruhov smerom k foveata.
Na sietnici sú viditeľné nepravidelné, lúčovité, oblúkovitej alebo zubaté pruhy, ktoré sa rozširujú smerom od okraja papily na periférii fundu alebo koncentricky okolo zrakového nervu (optic disc). Blízko zrakového nervu môžu byť medzi sebou cirkulárne prepojené; sfarbenie sa mení od červeno oranžového po tmavo hnedé, alebo sa môže objaviť zošednutie, ak je prítomná fibrovaskulární tkanivo. Súčasne môžeme na očnom pozadí nájsť štruktúru Peau d'orange (pomarančovú kôru) - rozsiahle mramorovanie epitelovým pigmentom v temporálnej strednej periférii, periférne subretinálna kryštáliky, ložiská atrofických miest a drúzy na zrakovom nervu.
Najčastejšie sa vyskytujú spoločne so systémovými ochoreniami ako je napríklad idiopatickej, PXE, Pagetovej choroba, Kosáčikovitá anémia, Ehler's-Danlos syndróm.
Možnou komplikáciou je choroidální neovaskularizáciou. Následkom mierneho poranenia oka hrozí nebezpečenstvo vzniku vážnych subretinálna hemorágia, čo môže viesť až k ruptúre Bruchove membrány.
Vo vybraných prípadoch CHNV je indikovaná laserová fotokoagulace, ale miera návratu je vysoká.