Cytológia

Nunuki

Ahoj, aj ja som prave dostala vysledky PAPu, mam II !
Nepochopila som presne co mam, ale asi je tam bakteria.
Dali mi antibiotikum na 4 dni (vibramycin) a 7 daviek kremu v tamponoch (clindamycin)
Ma s tym niekto skusenost? Lebo lekarka mi povedala, ze na kontrolu nemusim, a PAP zase o rok!
Kedze sa snazime o babetko, neviem, ci to staci, a po liekoch budem ucite fit i bez kontroly?

akinom007

martinka1804/ no tak vidis,aspon s anemusis zbytocne znepokojovat, vysledok cyto. fakt vyrazne ovplyvnuje to ci mas zapal v case ked ti beru cytologiu.. vysvetloval mi to moj gyn. a mavam casto zle vysledky ale v case ked som bola uplne ok co sa tyka zapalov , mykoz apod vysla mi aj cyto dobre..

martinka1804

Ďakujem za odpovede.
Akinom007 - stále trpím zápalmi a hlavne kvasinkami. Za tehotenstvo som bola preliečená 4x. Nič nepomáha a ak hej tak len na chvíľku a zase je to späť.

akinom007

ja som mala tiez raz 3. sledovali ma castejsie len to to znamenalo, aj ked viem ze
3 neni dobre, musela som rok chodit na cyto.kazde tri mesiace, potom sa mi to zlepsilo. nemas problemy zo zapalmi, alebo mykozami? tie dost ovplyvnuju vysledok cyto.

lufee

precitala som si tvoju otazku a strasne ma vytocilo, co su to za gynekologov ze ti nepovedia o tom?? je to VRCHOL. mozno prehanam ale ja mam svoje otrasne skusenosti s gynekologickou (ul. Zaporožská BA) a som na tuto temu citliva. idem si este precitat co ti odpovedali ostatni, a teba prajem vela zdravia a stastia-na dobrych lekarov!

neva

www.mamatata.sk

I. skupina – PAP I – normálny obraz. Stačí kontrola o rok.
II. skupina – PAP II – normálny obraz, môžu sa vyskytovať aj zápalové zmeny. Stačí kontrola o 9 mesiacov alebo o rok.
III. skupina sa rozdeľuje na dve podskupiny – PAP IIIa a PAP IIIb. Bunky v týchto skupinách už nepatria do II. skupiny, ale ešte nevykazujú jednoznačné príznaky rakovinových zmien. Takýto nález treba preliečiť a skontrolovať po preliečení, alebo o 3 –6 mesiacov.
IV. skupina – PAP IV –pri takomto náleze sa už v bunkách nachádzajú zmeny svedčiace pre začínajúcu rakovinu /tzv. carcinoma in situ/. V tomto prípade sa doporučuje konizácia /vyrezanie časti krčka a jeho podrobnejšie vyšetrenie/.
V. skupina – PAP V – bunky sú už jednoznačne rakovinovo zmenené. Jedná sa o rakovinu krčka maternice. V takomto prípade ďalší postup závisí od pokročilosti ochorenia.