endometrioza?

Príspevok v téme: endometrioza?
kvetinka85

ahojte.
mam 25r. a dnes som bola na kontrolnom sone :/ v novembri mi uz 2x nasli cystu, ta prva v lete sama zmizla-asi bola folikularna.
tato novembrova vsak nezmizla, ale co sa Dr. cuduje, zmensila sa-z 2,7cm na 2cm.
lekar na sone tvrdi:endometrioza,ale moj gynekolog si tym nie je isty.. este stale to zvaluje na folikularnu cystu.
dnes mi na sone bolo povedane, ze mam prave ovulaciu, ze keby dnes sexujem, otehotniem.

viete dat radu,ako s endometriozou bojovat?a ako vyhrat?
aj ked nie je iste,ci ju mam..

ked tam rozmyslam, asi by som mala cim skor otehotniet, bo casom to asi moze byt problemom.. ako vsade citam.. :(

sharashka

mam endometriozu d 17tich rokov- vtedy mi bola diagnostikovana. bola som dva krat na laparoskopii. mala som hormonalnu liecbu. nemohla som otehotniet. endometrioza ma trapila kazdy mesiac pri ovulacii, pocas menzesu, mala som strasne bolesti, o sexe ani nehovorim. zacala som pit alchemilkovy caj. podarilo sa mi otehotniet. no dieta som potratila. s pitim caju som ale neprestala. dnes mam dvoch synov. pocas tehotnosti sa problem s bolestami vyriesil sam, po nastupe menzesu sa bolest opat ozvala. tehotenstva boli rizikove. endometrioza je zakerna odporna potvora!!!

bambi21

ahoj kvetinka85, nechcem ta strasit, ale podla mna to mas endomet, to je pravdepodobnejsie, ako vyhrat sportku, bohuzial. mne ju diagnostikovali, ked som mala 23, postupila som 2 tazke hormonove liecby, 2 laparotomie, 2 laparaskopie, sposobila, ze mam nepriechodne oba vajickovody, narusila mi hnusne zivot. posledne roky insie nerobim, len sa prisposobuje svojmu zdraviu,... v lete idem na operaciu, co mi budu vyberat zrasty, gyekolo povedal, ze to mam v sebe ak zabetonovane, no nic moc. skusila som snad vseko, ale nic mi nepomohlo, tak dufam, ze ma aspon teraz "vypucuju." no dufam, ze tebe urcia lepsiu diagnozu, lebo edndom dokaze pekne zneprijemnit zivot, je to tichy nepriatel. asi som ti vela nepomohla. pprajem ti vela stastia:)

jaLENja

Niektorí lekári dokážu rozoznať na sone o akú cystu ide, ale spravidla to zistia až pri laparoskopii, čo im potvrdí aj potom vyšetrenie tkaniva, ktoré ti odoberú.
Mne sa potvrdila, na laparoskopiu som šla, lebo sa cysta naopak dosť zväčšila.
No čo sa dá robiť? Otehotnieť, k sa dá, lebo ak už endom. máš, tak to môže byť problém len tak otehotnieť.