Obyčajné maslo

RNG

Nie je maslo ako maslo. Zlozenie masla zalezi velmi od toho, co dobytok je. Najkvalitnejsie maslo je z dobytku pasucemu sa volne na trave alebo neosetrovanycy lukach bez atb a hormonov.
Dobytok stajneny a krmeny zmeskami, ktore obsahuju aj hormony aj atb, ma podstatne ine zlozenie a naviac zamorenie mlieka masa a masla.Zmesky sa totiz vyrabaju z intenzivne pestovanycyh plodin, ktore si podstatne jednotvarnejsie zlozenim a naviac sa osetruju herbicidasmi a pesticidami, ktore sa potom samozrejme ukazu v mase, mlieku a masle.

Zeleninove "masla" vobec nie su masla, ale hydrogenizovane a polymerizovane rastlinne tuky,tj nierco, cpo v prirode vobec neexistuje, ktore potom oxiduju a vytvaraju nanosy na cievach a zabuduju sa do bunecnych lipidov, odkial sa nedaju poriadne odburat nicim. Cela cholesterolova teorie je bajka na predavanie proticholesterolovych liekov.Totiz rozborom usadenin na cievach sa uz davno zistilo, ze cholesteroly tam tvoria len 15%, a 80% su tam tie tzv "zeleninove masla a znicene polynenasytene rastlinne tuky.
Nasytene oleje su stabilne, neoxiduju a nestanu sa lepkavymi. Aj napr tuky v mozgu su v drvivej vacsine nasytene=stabilne.
Takze ten boj proti nasytenym tukom je tiez falosny celkove a financuje ho najma potravinarsky a olejarsky priemysel.
Margariny a stabilizovane rastlinne oleje su natolko "stabilne" ze sa ich nedotknu mikroorganizmy.Povodne boli margariny v 20 rokoch minuleho storocia vymyslene na rychlovykrm moriakov, ale po par rokoch , kedze im skapalo az 30% produkcie na porazky, polnohospodari sa vratili spat ku zrninam. A tak vyrobcovia hydrogenizovanych rastlinnych tukov ich reklamou o "zdravycyh rastlinnych tukoch natlacili na ludi...Samozrejme so suhlasom monopolnej lekarskej komunity. Predsa ti potrebuju vela zakaznikov a nie zdravych ludi

Baša A.

omg, kravské maslo je super vec, len ho prosím pekne nejedzte so sacharidmi(napr. pečivo). Kombinácia tuk+sacharid je veľmi nebezpečná, nech sa jedná už o akýkoľvek tuk či sacharid, ja osobne nikdy neziem viac mako 10-15g sacharidov(vláknina je už odpočítaná) zo zeleniny spolu s tukom(okolo 30g)...konzumácia väčšieho množstva sacharidov a tukov udrží zvýšenú hladinu inzulínu, čo z dlhodobého hladiska bude spôsobovať len väčšiu glukózoú intoleranciu. Argumenty typu \"maslo obsahuje veľa nasýtených tukov\" nestojaani za makový prd...áno obsahujú, ale nejdeme ho predsa jesť na \"kilá\" a existujú aj potraviny, ktoré majú prevahu mononenasýtených alepo polynenasýtených mastných kyselín, ktorými si to vyegulujeme na približný pomer (mononenas. 55%, nas. 27%, polynenas. 18%)...takýto komentárik nestojí za nič, ale musela som...zistite si o tom radšej niečo viac :) napr. taký doktor M. Piják má o takýchto veciach bohaté vedomosti ;)

- mira

Maslo je síce zdravšie ako margaríny, treba však mať na pamäti že je to nasýtený tuk s vysokou teplotou tuhnutia. Tuhnutie je veĺký problém dneška, pretože nánosy stuhnutých tukov sú prekážkou prúdenia tekutín, vzruchov, impulzov a energie. Bránia normálnemu fungovaniu orgánov a sú základom pre cysty, tvorbu hlienov a zhrubnutie pletív a sú jednou z podmienok vzniku zápalu.
Optimálny pomer konzumovania tukov by mal byť 1:3 t.j. na 1 diel nasýtených tukov by sme mali jesť 3 diely nenasýtených panenských tukov, ktoré majú nízku teplotu tuhnutia.
To neznamená že sa máme prejedať nenasýtenými tukmi, pretože v nadbytku sa z nich v tele tvoria nasýtené. Takže tuky s mierou.

RNG

"Rastlinne maslo" su chemicky znicene rastlinne tuky, neprirodzene a skodlive pre nase telo. "maslo" to nazyvaju na oklamanie zakaznikov.

elsa5.5

tiež mám najradšej klasické kockové maslo,ale nemalo by byť pokiaľ to nie je v nejakých extra dávkach,niekto zje aj polovicu na raňajky tak to je už prehnané...

- mira

V porovnaní s umelými rastlinnými tukmi je o máličko lepšie.
Problém je ale, že obsahuje priveľa nasýtených tukov, ktoré blokujú funkcie orgánoc, usadzujú sa na stenách ciev , v cystách a pod.
Z tohto pohľadu sú najpriaznivejšie nenasýtené tuky, t.j. semienka alebo panenské rastlinné oleje v malom množstve.