Zubny kamen

Príspevok v téme: Zubny kamen
AGNESS2

cauko vie mi niekto prosim opisat ako prebieha odstranenie zubneho kamena?aky je to pocit ci je to bolestive aj ked je zubny kamen pod dasnami ktore su zdurene?a aky sposobom pocula som ze sa da aj ultrazvukom ako to vlastne prebieha??vlastne neviem si predstavit ze ako by sa dal taky kamen odstranit iba rucne a co potom ostane na tom mieste kde mi ten zubny kamen odstrani neostane tam diera respek.medzera?

Tomasko987

Skúšte pozrieť tento článok: zapisnikzubarky.sk

Je napísaný priamo zubnou lekárkou a píše celý priebeh ako vzniká zubný kameň, ako sa mu vyhnúť a ako ho odstrániť.

zuzi74

AdamKrt mas pravdu, aj pieskovanie nici zubnu sklovinu, ale nie je tak agresivne ako bielenie. Ja sama navstevujem dentalnu hygienu raz za rok a nikdy nemam po nej zuby citlivejsie, ale tiez mi uz viaceri znami potvrdili, ze oni zuby citlivejsie maju. Zrejme zalezi od chrupu. Co sa tyka zubneho kamena, ten treba odstranovat kvoli moznej parodontitide. Ja platim za dentalku 24 eur a nic ma pri nej neboli, akurat je to take neprijemne.

mate59

zubár by ho mal bezplatne odstránit pri preventívnej prehliadke.Radšej chod na zubnú hygienu na odstránenie a vyčistenie zubov,stojí to rozne, záleží od zariadenia,moja hygienička berie 25 eur.

sandrika237

Dobry den ja by som sa cela opytat kolko asi stoji odstranovanie zubneho kamena ak nema clovek preventivnu prehliadku

[zruseny22]

Agness2, odstraňovanie zubného kameňa tzv. ultrazvukom a "pieskovaním" nebolí. (Inak je lepšie, keď človek nemá vtedy zubný kaz, nerobí sa to ani tesne napr. po vytrhnutí zuba a pod.).. Najskôr sa kameň odstraňuje ultrazvukom, potom nasleduje "pieskovanie". Ide o zosvetlenie zubov pomocou prášku tryskajúceho v prúde vzduchu, čo je princípom je pôsobenie kinetickej energie častíc jemno-zrnného prášku (bikarbonát sodný), ktorý vďaka silnému prúdu vzduchu zo špeciálneho prístroja jemne, ale účinne obrusuje pigmenty z povrchu skloviny. Po tomto ošetrení sa ešte na všetky zuby nanesie gél. Odporúča sa nepiť po tomto "zákroku" kávu, fajčiť, piť červené víno a pod., nakoľko vtedy sú zuby náchylnejšie viac na zafarbenie... A ak sa náhodou stane, že sa pri odstraňovaní zub. kameňa pomocou ultrazvuku "uvolní" nejaká plomba- stalo by sa to aj tak, na príčine nie je ultrazvuk...

RUSH

je to v poho,chodím raz za rok,nebolí to!!!!,všetko vyčistí,fajčím možno viac než by som mala,džusy, červená frankovka ,ošetrí,aplikuje niečo na sklovinu,niečo ako fluoriácia za komunistov a stojí to do 20 eur,a super pocit,odporúčam...

mate59

Adam - názory sa rôznia,každý sa musí rozhodnúť sám,psovi dávame tiež kameň odstraňovať,ale čo som mal kedysi bastarda,mal ako 14 ročný všetky zuby a pekné.Je pravda, že rád hrýzol kosti, čo je na odstr. kameňa najlepšie.Ja mám plomby amalg. na molároch 20 rokov a držia.Niekomu sa kameň tvorí viac, inému menej.Po odstr.kameňa po zub. hygiene som bolesť nikdy nemal.

AdamKrt

mate59:

zaujimave potom, ze niekolko ludi mi tvrdi, ze co boli na odstranovani zubneho kamena, ze ich potom viac bolia zuby a su citlivejsie. Tak isto psom, co odstranovali zubny kamen, vypadali a ti co mali zubny kamen v norme a nebol odstranovany ich maju v pohode.

Ked clovek pocuje napr. o ultrazvuku, tak ked to odstranuje zubny kamen, musi to narusat aj strukturu zuba, t.j. uvolnuje blomby a zubar musi davat nove, tam to musi zbrusit zase, cize nici viac a viac zuby.

Keby to bolo mozne jednoducho odstranit, bolo by to dobre, ale aj mechanicke odstranenie napr. pieskovani - musi tak isto obrusovat zdravy povrch zuba, ako zubny kamen...

milusca

Ja chodim na odstranovanie zubneho kamena 2x rocne, robia mi to hygienicka manualne, manzelovi to robili ultrazvukom a vravel, ze to boli ako slak.