Cukrovka - hypoglykémia

- mira

Info o masajoch sú skreslené zjednodušené. Keby sa výhradne stravovali na mäse a mlieku, načo by pestovali fazuľu, kukuricu a kasavu ? Okrem toho už nie sú zďaleka tak prírodným národom ako kedysi. Nielenže boli vytláčaní zo svojho územia, ale sú značne skazení turizmom a dosť chorí. viacnezsperk.blogspot.com
Videla som i ja film, kde jedia mäso, ale všimla som si, že vo filme neboli žiadne ženy ani deti, starí ľudia, bola to akási "pánska jazda" lovcov medzi lovom. Mimochodom, masajovia si lovia zvieratá sami, sami ich pasú a sú trvalo vonku, majú veľa pohybu . Napriek tomu podiel živočíšnej stravy im prináša vážne zdravotné problémy.

eng

-mira,

píšeš "Ja chcem len to, aby ľudia, ktorí sa CHCÚ VYLIEČIŤ neboli klamaní a zavádzaní, že cukrovka je konečný stav a musia s ňou žiť."

A rozmýšľala si nad tým, že aj Tvoje príspevky trochu zavádzajú? Napríklad keď tvrdíš, že sa diabetes typu 1 dá vyliečiť nejedením mäsa a jedením nerafinovaných polysacharidov?

Pozri si ešte raz čo je o Masajoch, ktorých tradičnou hlavnou potravou je mäso, mlieko a krv dobytka, a výskyte diabetu u nich napísané v časopise Diabetológia Diabetologia (1999) 42: 292±296 (link naň je v mojom predchádzajúcom príspevku).

Jednoznačne odsudzuješ konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov ad absurdum a nerozmýšľaš o tom prečo tí Masajovia hoci pijú mlieko a jedia mäso a dokonca aj čerstvú a tepelne neupravenú krv zabitého zvieraťa, majú výskyt diabetu 1. a aj 2. typu v minimálnej miere...

Neuvažuješ o tom, že to nie je v mlieku ako takom, ale pravdepodobne v jeho kvalite a v tom čo obsahuje.

Počula si niekedy napríklad o tom, že v Gruzínsku sa dožívajú dlhovekosti bez vážnych zdravotných komplikácií (akou je aj diabetes) ľudia ktorí pijú kobylie mlieko kumys (v Mongolsku sa nazýva airak). Alebo o priaznivých účinkoch kozieho mlieka na ľudský organizmus?

Aj kravské mlieko nie je rovnaké. To čo dostaneš kúpiť v obchode sa už síce skoro ani mliekom nazvať nedá, ale keď máš možnosť napiť sa čerstvo nadojeného a nijako neupravovaného mlieka tak je to niečo úplne iné...
A podľa všetkého mlieko ktoré pijú Masajovia má trochu iné zloženie ako to čo pijú Holanďania a Dáni a preto medzi nimi budeš diabetika veľmi ťažko hľadať...

Nezdá sa Ti, že absolutizuješ a globalizuješ keď tvrdíš, že: "Vegani, vegetariáni sa často dostanú do hypo keď jedia rýchle cukry, mliečne výrobky a mlieko, tropické ovocie a sladké nápoje."

O vegánoch je napríklad na servri www.vegan.szm.com napísaná takáto charakteristika, citujem: "Vegán je ten, kto nepoužíva ani nekonzumuje živočíšne produkty. Kým vegetariáni nekonzumujú mäso, vegáni odmietajú aj vajcia a mliečne výrobky, kožu, kožušinu, vlnu, kozmetiku a chemikálie testované na zvieratách."

baby aviril

...mas pravdu ,priebeh ochorenia DM1 sa da stravou zlepsit a predchadzat znamym pozdnym komplikaciam,ale ved strava nakoniec ovplyvnuje priebeh kazdeho ochorenia
DM1 uz je stav,kedy je uz neskoro sa chciet zbavit pichania,naopak pichanie predlzi ludstvu zivot,bez pichania by bolo na svete o 30 mil.ludi menej,to je fakt...
ano Danciak sa rozhodol tak,ze staci mu iba plna dovera k doktorom a on moze dalej vtipkovat o stravovani,tak teraz pozera do tmy...ktovie co si o tom vsetko mysli teraz
strava teda nezbavi jednotkara od pichania,ale pomoze mu zabranit pozdnym komplikaciam a urcite aj tie davky pri spravnom vybere jedla si tak moze minimalizovat

- mira

Ja chcem len to, aby ľudia, ktorí sa CHCÚ VYLIEČIŤ neboli klamaní a zavádzaní, že cukrovka je konečný stav a musia s ňou žiť .
Je možné vyliečiť DM2 a radikálne zlepšiť stav u DM1. Je možné predísť cukrovkárskej slepote a hypoglykémiám.
Kto je zhýčkaný a nechce sa vzdať pohodlného užívania liekov, nech ide vlastnou cestou, ktoré má istý cieľ. Keď čítam v časopise ako je S. Dančiak postihnutý, keď odo mňa pýtajú na uliciach a inde príspevky pre "postihnutých", je to klamstvo, pretože vždy sa dá zlepšiť stav, pokiaľ sme schopní prijímať potravu.
Ale nie liekmi.

baby aviril

mira a ako chces dosiahnut aby dnesny zhyckany svet sa stravoval zdravo a vyvazene ?? (tento svet ma uplne ine starosti a to prezivat v tomto systeme) ,ked aj fanatik do stravovania z tym ma problemi,vplyv okolia...Dnesna mladez vychovana na sladkych cukrikoch,ktore su v celkom slusnom pomere zastupene v kazdom obchode vlastne ani inu moznost nedava,nepovec mi,ze ty nejes sladkosti kupene v obchode...aj hunzovia podlahli bielemu cukru..Ked k nim zavitala civilizacia,tak skoncilo sa aj ich prvenstvo v dlhovekosti bez chorob,jednoducho"pokrok nezastavis"(to bolo myslene ironicky) jasne ze vzdy budu jednotlivci odlisujuci sa,aj ked iduci spravnou cestou,ale zial dav je vzdy rozhodujuci ten rozhoduje ako bude vyzerat svet buducnosti.A ten prefetuje pohodlie v kazdom smere,maly vykon-velky prijem :)
ano hypo je neziaduci stav liecby inzulinom,ale ak ten inzulin nedas,tak nebude potom uz ani hypo ani hyper ani normal,pretoze poskodene beta bunky neopravis ziadnou stravou,jedine ze tomu poskodeniu predijdes,ale pokial sa to predchadzanie(nielen diabetu)nebude uz detom vsepovat do hlav na skolach,tak smola...malo by to byt sucastou vychovy aj v kazdej rodine... Neznalost zakonov neospravedlnuje by malo byt rozsirene na Neznalost prirodnych zakonov neospravedlnuje
Ale jak vravi klasik,nakoniec vzdy vsetko niejako dopadne :))

- mira

Hypo u "zdravých" ľudí je častý jav. takíto ľudia sú unavení, chodia po lekároch a tí im celé roky nič nezistia.

- mira

Vegani, vegetariáni sa často dostanú do hypo keď jedia rýchle cukry, mliečne výrobky a mlieko, tropické ovocie a sladké nápoje. Tiež DM keď si dajú vyššiu dávku antidiabetík po konzumácii jednoduchých cukrov. Jednoducho, keď sa snažia umelo nastaviť rovnováhu po použití nevyrovnaných extrémne rýchlo pôsobiacich potravín.
Rovnováha sa totiž umelo takmer nedá nastaviť, pretože na ňu vplýva priveľa faktorov, ktoré sa neustále menia. Preto je riešením nastoliť PRIRODZENÚ ROVNOVÁHU, ktorú dosiahneme jedine prirodzeným pomalým uvoľňovaním glukózy z nerafinovaných polysacharidov.

eng

-mira,

napísala si mi v predchádzajúcom príspevku:

"nechápeš princíp.

Do ťažkej hypoglykémie sa nikdy nedostanú ľudia, ktorých jedálniček tvoria nerafinované obilniny a zelenina.

Dostanú sa do nej DM 1-kári po použití nadmerného množstva inzulínu alebo DM 2 a DM 1 po požití extrémneho jedla typu mäso, soľ, cukor, ovocie, a i. alebo po nadmernom pohybe a hladovaní."

===============
Tu Ti budem oponovať ešte raz.

Aj diabetik vegetrián, vegán a vitarián môže prísť k hypoglykémii, pretože hypoglykémia nie je iba záležitosťou diabetikov, ale mávajú ju aj z pohľadu diabetu zdraví ľudia. Viď. napríklad články na adresách: www.miro-vesely.sk a fit.server.sk , ktoré diabetikov spomínajú len okrajovo.

Áno, po použití neprimeraného množstva inzulínu k skonzumovaným sacharidom v strave a fyzickej námahe dochádza u DM1 k hypoglykémii. Podobne aj u DM2 nesúlad pôsobenia perorálnych antidiabetík k skonzumovaným sacharidom v strave a fyzickej námahe.

Na vznik hypoglykémie vplývajú ešte aj lieky zvyšujúce účinok inzulínu (či už podaného zvonku u DM1, alebo vytvoreného organizmom u DM1 v období remisii a u DM2.

ALE, pri konzumácii cukru sa DM1 a DM2 nemá ako dostať do hypoglykémie!

Môže tým dosiahnuť hyperglykémiu a pokiaľ nie je adekvátne liečená tak potom príde nevyhnutne k poruchue intermediárneho metabolizmu, elektrolytového, vodného a acidobázického stavu organizmu. Pričom môže dôjsť k zlyhaniu obličiek, edému mozgu, hyponatrémii, hypokaliémii a metabolickej acidóze - viď už citovaný dokument www.solen.sk .

A čo sa týka Masajov, tak k ich tradičnej strave patrí mäso, mlieko a krv hospodárskych zvierat - pozri si www.maasai-association.org a porovnaj to s tým čo sa píše v časopise Diabetologia (1999) 42: 292±296 www.springerlink.com .

Dovolím si Ťa na záver citovať: "Múdry človek sa poučí."

- mira

Zaujímavé, že štatistiky hovoria niečo iné. Že na prvých miestach v spotrebe mlieka nie sú masajovia ani eskymáci, ale Holanďania, Dáni a i. Eskimáci síce jedia veľa mäsa, ale je to prevažne mäso rýb, ktoré si ulovia.A tým kompenzujú hroznú zimu, v akej žijú. Mäso ich zahrieva. je to pre nich prirodzená strava.
T Campbell sa drží štatistických zistení. Nevymýšľa si. porovnáva stravu blahobytu a chudoby. Cukrovka je choroba blahobytu. Potkani, ktorým dával vysokobielkovinovú stravu zo živočíšnych zdrojov sa preukázateľne dožívali nižšieho veku ako na nízkobielkovinovej strave.A mali viac rakovinových ložísk. Múdry človek sa poučí.

eng

- mira,

T. Campbell napísal knihu, ktorá sa hodí k Tvojmu presvedčeniu.

OK. Je to Tvoje presvedčenie, to Ti neberiem, ale nesnaž sa presviedčať ľudí, že iba to čo tu tvrdíš Ty je pravda najpravdivejšia. Nebuď ako predstavitelia stredovekej cirkvi, ktorí upálili Giordana Bruna za to, že tvrdil, že sa Zem točí...

Práca p. Campbella je zaujímavá, dobre sa číta (dokonca aj v anglickom origináli), ale má aj svoje nedostatky medzi ktoré možno zaradiť aj vyvodzovanie niektorých zovšeobecňujúcich a absolutizujúcich záverov.
Viď. napríklad analýzu na www.beyondveg.com , alebo kritický pohľad od Chrisa Masterjohna na www.cholesterol-and-health.com , reakciu p. Campbella na túto kritiku www.vegsource.com a odpoveď Ch. Masterjohna www.cholesterol-and-health.com .

Campbell napríklad ako príčinu vzniku DM1 prisudzuje pitiu mlieka. Ale vôbec vo svojej publikácii nezohľadňuje napríklad skutočnosť, že napríklad výskyt diabetu typu 1 je minimálny napríklad u národov, ktoré sú známe dennou konzumáciou kravského mlieka, mäsa a krvi zabitých zvierat, ako sú napríklad Masaiovia z africkej Kene a Inuiti (Eskymáci) v Grónsku a Islanďania.

Zovšeobecňuje, že za všetkým je pitie kravského mlieka a punktum. Ale nehľadá príčiny prečo tomu tak nie je v Keni a na Islande (Grónsko môžeme vynechať, polárne líšky existujú ale polárne kravy nie :-)) Možnou príčinou podnetu pre vznik diabetu typu 1 pravdepodobne nebude kravské mlieko samotné, ale niektoré jeho zloženie, hlavne čo sa týka obsahu tzv. b-kazeínov viď. napríklad Diabetologia (1999) 42: 292±296 www.springerlink.com alebo www.neilmoffatt.co.uk