Uzkost - generalizovana uzkostná porucha?

Príspevok v téme: Uzkost - generalizovana uzkostná porucha?
Orka

nie som si ista ci trpim touto poruchou, ale uz dlhsie pocitujem pocity uzkosti. skusim trosku obsirnejsie opisat moj problem. pol roka som mala taky "online" platonicky vztah s jednym chlapcom. vedela som ze to nie je dobre, ale nevedela som sa tomu ubranit, velmi som sa zalubila. jedneho dna na mna nakrical a nas pekny vztah skoncil. nebola som na to pripravena a vtedy zacali moje problemy. stale som plakala, nemohla som spavat, mala som pocit na zvracanie, cele dni som bola vycerpana..zostali sme kamarati, drzalo ma to nad vodou ale nerobili mi dobre nase caste hadky. casom som si na to nejak zvykla a bolo mi lepsie...
problemy sa opat objavili ked som si robila vodicak.po poslednych jazdach som mavala bolesti hlavy, krce v krku a v hlave, zvracala som... navstivila som lekara a po niekolkych vysetreniach mi diagnostikovali hyperventilacnu tetaniu. 2 mesiace som uzivala Peritol, potom Magne B6 (uzivam uz iba vtedy ked mi je zle) bolo mi lepsie...ale pred 2-3 mesiacmi som sa opat zacala citit zle, dokazala ma rozculit hocijaka malickost, hadala som sa s rodicmi, ten kamarat ma zacal ignorovat...bolesti hlavy, pocity na zvracanie, nespavost, trpnutie koncatin, hrca v krku sa stali mojim kazdodennym problemom. posedny mesiac sa rano prebudzam s pocitmi uzkosti..zobudim sa a hned mam zly pocit, je mi na zvracenie, nemozem jest, mam pocit ze to bude zly den...vzdy si poviem ze z tej postele musim vyliezt a ist do skoly a pokial nevyleziem tak na druhy den to bude este tazsie..celu cestu do skoly ma sprevadzaju pocity na zvracanie..prestalo sa mi tam darit, moj mozog nejak nedokaze prijmat informacie, ucim sa 4 hod., idem odpovedat a po odpovedi sa ma spoluziacka spyta "preco si sa neucila?", triedny stale riesi moju castu absenciu ktoru mam aj kvoli inym zdravotnym problemom pred celou triedou, podla nich mi nic nie je a blicujem. nemam ziadnu chut tam chodit, som v maturitnom rocniku a o par dni pisem pisomne maturity a nie som schopna sa ucit. pripadam si strasne hlupo. mam strach z toho ze to bude v skole este horsie, ze vsetci sa budu ku mne spravat nadradene. vcera mi ten kamarat napisal ze ma dievca, rok som sa pripravovala na to ze to pride takze ma to ani nejak nevzalo, beriem to normalne. prajem mu to. ale vzalo ma ze je ku mne stale odmerany..myslela som si ze je ku mne taky odmerany lebo nie je stastny (mal dost problemy sam so sebou) a ked to stastie najde sa to zmeni.predsa len som ho povazovala za najlepsieho kamarata. prosila som ho aby sa ku mne zacal spravat aspon trochu s uctou alebo mi aspon priamo povedal ze sa so mnou nechce kamaratit, pomohlo by mi keby som vedela na com som. snazila som sa mu vysvetlit moj problem a opat na mna nakrical a povedal mi ze si za to mozem sama. nedokaze pochopit ze to neviem ovladat. asi by som sa na neho mala vykaslat sama ale nemam rada nedoriesene veci. dnes rano po 4 hod. spanku som sa opat prebudila s tym strasnym pocitom ze vsetko bude este horsie, hodinu som do seba dostavala jogurt a naozaj mam zo seba radost ze som ho v sebe udrzala...
citim sa strasne nepochopena a sama.chcem s tym bojovat a preto nebudem mlcat. dost mi pomohlo takto sa vypisat...celkom by ma potesilo keby mi odpisal niekto kto preziva podobne pocity, vedela by som ze nie som sama. dakujem.

Anonymka1178

www.zdravie.sk
Určite čítajte všetci čo akútne potrebujete pomoc s úzkosťami, až po pridaní som zistila chybný výber kategórie.

Veron

Ahojte..mam panicku poruchu a neurogennu tetaniu s hyperventilacnym syndromom uz 10rokov...mam tlaky a bolest na hrudi.zaludok mi tlaci natahuje ma..trva to aj niekolko dni..ataky mavam tak 2az 4 krat do tyzdna..ad teraZ neberiem

Tomas12345

Janka urcite by som k tomu psychiatrovi zasiel , moze ist o panicku poruchu a na tu sa beru antidepresiva. Navyse tato choroba je antidepresivami velmi dobre liecitelna a kopu antidepresiv je dnes takych ze ani neutlmuju a clovek ani nevie ze dake lieky uziva.

Janka777

Ahojte. V novembri mi začali zvláštne stavy, mala som pocit akoby to čo žijem nebola skutočnosť. Mala som hrčku v hrdle a nečakane návaly tepla. V noci som sa budila nato že umieram bol to hrozný pocit myslela som si že ráno sa už nezobudím. Trvalo to asi mesiac potom sa to zlepšilo a úplne prestalo. Neskôr som si o tom čítala aj na internete a podobalo sa to panické poruche. No keď sa mi stavy objavili znovu trvali dlhsie ako prvý krát. Objavili sa mi v máji a stále ešte trvajú. Som už z toho zúfalá prosím poraďte mi čo s tým mam robiť. Bola som aj u neurologicky a u psychologicky no nič mi nepomohli jedine čo mi dali boli antidepresíva ktoré má len omámili a nič mi nepomohli, myslite že by som mala ísť aj na psychiatriu?

jedulka

také si kupuji vitamíny a minerály které nervy prostě potřebují aby dobře pracovali.Magne B6 forte, vitamín C, Vápník s vit.D, Omega 3,6,9, oil.Milgammu N,jód, draslíku najdete dost v jednom banánu denně.Než si něco koupíte dobře si to rozmyslete at nevyhodíte peníze oknem za nekvalitní zboží./plný přehled,kde můžete čerpat informace je na stránkách www.solgar ...

jedulka

nemějte strach.Takových je nás po světě 100 miliónů.Neřešme civilizaci ale návrat k přírodě.To je jediný způsob jak se z toho dostat bez zpětných ataků neurózy.Nikoho nenavádím, ale alespon párkrát za den vypít čaj z lubovníka botkovaného.Je důležité to co nejdřív uklidnit se.Jinak to má kořeny jako křen a těžko se toho zbavuje. anxiolytika jsou návykové,ale jediné které zaberou.Když si dáte před učením do půl hodky budete klidní.Když je nebudete užívat nějak pravidelně tak si myslím na ně závislost neuděláte.A hlavně nebuďte sami.Takový přítel,přítelkyně po boku co to s vámi bude umět,nelitovat a jen si povídat,je nejlepší lék.

kaan

Ahoj, Orka. Rada by som vedela ako sa ti darí teraz. Či sa ti to podarilo zvládnuť, pretože teraz mám rovnaké príznaky ako ty a som z toho zúfalá..

maybe

Ahojte..aj ja mám podobný problém..zacalo sa to asi pred polrokom..z ničoho nič, cestovala som z práce autobusom a ono to prišlo..začali sa mi triast ruky, búšiť srdce, zvierat hrudník, potila som sa..najprv som sa zlakla, že dostanem epilepticky záchvat..potom sa to zopakovalo este dvakrát a posledný mesiac stale kazdy deň a všade už aj v práci..odvtedy mám strach z epilepsie, MHD a vôbec, mám strach ostať sama..samozrejme vsetky vyšetrenia mám negatívne, tak som šla k psychiatrovi..ten mi dal Citalec, beriem ho este len druhy deň a čakám čo bude ďalej..má niekto rovnaké skúsenosti prosím ? A tiež, berie niekto Citalec, kedy asi začne ucinkovat ?? Ďakujem..

vannes

Ahojte.:)ja mam to co vy ale uz 10 rokov.Kaslem na lieky.snazim sa ztoho dostat sama.Orka a sama urcite nie si.ani by si neverila kolko nas je.:)Ja som chodila aj ku psychat.a dala mi lieky ale ja sa nimi nicit nebudem :)Mavala som aj hrcu v krku a pocit ze nemozem dychat a citila som sa na infarkt.ale baby to sa da zvladnut.Inac Orka to som mavala aj ja po rozchode.Citila som sa sama a mavala som aj silne depresie.Vies co ti poradim vys.r sa ty na toho chalana.Ked nechce byt stebou kamarat tak nech nie je.Takych ako je on je okolo nas vela.A vlastne bud rada ze si sa ho zbavila.Ten by ti veru nepomohol.skor by ti este viac uskodil.A ty potrebujes niekoho kto ta psychicky podrzi.Skus si najst priatela a vybehnite von ;)Podla mna ti chyba aj laska ale taka naozajstna.Vies ten pocit ze niekomu na tebe zalezi a tak a uvidis ake sa ti budu zdat rana krasne a zacnes aj papat.A aj tie uzkosti prejdu..:)Zapamätaj si ze vsetko mame len v hlave.nic nie je skutocne.Si namyslame hluposti a potom sa to vsetko odraza aj na psychike a nasej nalade.ja som tiez nejedavala a schudla som ale snazim sa uz priberat.neviem sice kolko mas rokov ale asi okolo 19 vsak.mame este cely zivot pred sebou tak sa netrap.a ked pride na teba uzkost tak sa zhlboka nadychni napocitaj do 7 a vydichni.mne to staci 3 krat za sebou a zacne mi byt fajn.dolezite je pomalicky dychat a zhlboka.a poradim vam etse jednu vec cvicte aj ked sa vam nechce.premozte sa.velmi to pomaha.:)a ak nemozete zaspat zoberte si nejaku peknu knihu a citajte.ja som necitavala knihy vobec ale uzkost ma naucila :)uvidite bude vam opät dobre :)