Marlenka

Príspevok v téme: Marlenka
Marlenia

Skúšal už niekto upiecť Marlenku doma? Môj otec ju má veľmi rád, tak by som ho chcela prekvapiť a upiecť mu ju. Našla som veľa receptov na ňu, ale všetky boli také isté, čiže je to asi originál recept. Chcela by som sa spýtať, či je ťažké ju upiecť doma a či je to odskúšaný recept.

elen666

vsak to mi jasne Martinius......len ked mam urcite mnozstvo cesta...a rozdelim ho na 7-8 casti....len som chcela že aspon aka velka mi bude ta marlenka...asi preto sa pytamm

maliina

da sa kupit aj marlenka "v prasku". Su tam prisady a ty doplnis klasiku, vajicka, mlieko atd... mozno by ti to tak bolo lahsie, ja som to tak este nerobila, len som si to dnes vsimla v obchode:)

elen666

ahoj martinus.....a ktory recept je lepsi?? a asi aky velky obdlznik by to mal byt??..predpokladam že nie taky velky ako plech???..napis

Denzl

LadysFilth - Umele??:))
Ved je robena bez konzervantov a umelych prisad:)

Je zmala kolacov co su nezavadne:)
Tak neviem:)

mate59

medové pláty kúpiš v obchode hotové a plnka tak ako píšu iní.
U nás sa to niekedy nestihne ani poriadne naležať a je to preč.

MaRTINius

Medové pláty: 130 g masla, 3 PL medu, 250 g práškového cukru, 1 PL sódy bikarbóny, 1 ČL octu, 2 vajcia, 700 g hladkej múky.
KRÉM: 1 a 1/5 konzervy SALKA - sladeného kondenz. mlieka (nevarí sa), 3 malé maslá (125-gramové), 130 g Karameliek - cukríkov, 2 - 3 PL šľahačkovej smotany, posekané vlašské orechy na posypanie

Ako na to:

Maslo, med, cukor dáme do hrnca, zapneme varič, pomaly zahrievame a súčasne šľaháme, po chvíli pridáme sódu zmiešanú s octom. Ďalej šľaháme, kým sa suroviny nerozpustia. Pridáme 2 vajcia a šľaháme dokiaľ hmota nezhnedne a nevytvorí sa pena. Potom necháme trochu vychladnúť a pridáme hladkú múku. Vypracujeme vláčne a trochu lepkavé cesto, ktoré potom necháme oddýchnuť. Z cesta nasledne vyvaľkáme 7 - 8 tenkých plátov (obdĺžnikov) a dáme piecť do rúry cca 170 stupňov. Pečenie ide rýchlo.
Krém: V kastróliku na miernom ohni necháme rozpustiť karamelky s 2-3 PL smotany. Krátko predtým ako budú karamelky rozpustené pridáme do vzniknutého karamelu 1/5 konzervy Salka a ďalej necháme karamelky rozpustiť. Potom stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
Medzitým vymiešame 1 konzervu Salka s maslom na hustejší krém. Do vzniknutého krému primiešame karamelovú "kašu". Už len naplníme pláty krémom a vrchný plát potretý krémom posypeme na hrubo nasekanými orechmi

TOTO JE druhý recept ktorý používam

MaRTINius

Potrebujeme:
100 g masla, 2 PL medu, 250 g cukru, 1 ČL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajce, 700 g hladkej múky, , Krém:, 200 g masla, 1 Salko, mleté vlašské orechy, koňak (nemusí byť)

Ako na to:
Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte.
Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste.
Po odpočinutí cesto rozdeľte na 7-8 guličiek a každú roztlačte na tenkú placku a dajte piecť.
Salko 3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode, tie 3 hodiny je nutné dodržať. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota). Vyklopte ju a s maslom rozmixujte, ďalej môžete pridať oriešky a trochu koňaku.
Jednotlivé placky potrite krémom a jednu postrúhajte na posledný krém na povrchu torty (môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami).