Rodicovsky prispevok

datelinka

mamina, pracovný pomer u zamestnávateľa ti nezanikol, podľa zákonníka práce totiž zaniká v jedinom prípade.
neuvádzaš dôvod skončenia pracovného pomeru u zamestnávateľa, ale predpokladám, že ti skončil PP na dobu určitú a to uplynutím dohodnutej doby. v inom prípade by totiž počas ochrannej doby nemohlo dôjsť k skončeniu PP.
ak nie si zamestnaná, nemáš nárok na materské. (teda nemala si ani v čase narodenia druhého dieťaťa).

mamminna

maminka :)
kde si to nasla prosim ta?
mam to trochu komplikovanejsie-som uz na 3 retazovej MD-teda RD,ale neviem preco,no materske mi nepriznali uz ani pri druhom!
pri prvom dietati som bola este zamestnana ten prvy polrok pokial som poberala matersku.potom mi pracovny pomer zanikol-teda po polroku materskej, no a odvtedy som stale vkuse na rodicovskej. nepracovala som, ale ani mi za cely ten cas nebol preruseny rodicovsky prispevok, ale ani narok na poberanie Materskej mi nevznikol(vraj)!!!??? ani pri druhom dietati a ani teraz, a teda tym padom ani narok na ten zvyseny RP.co ma ozaj stve
velmi rada by som vedela ze preco? ked som vlastne RD neprerusila a na prve dieda som poberala aj Matersky prispevok polroka?
ved podla toho by som mala spadat do tej kategorie- "Retazovy porod"
tak teraz neviem, ci urobili vtedy chybu na urade ze mi matersku nepriznali uz pri druhom dietati a ja to teraz mozem "reklamovat" a vymahat? alebo na to nemam skutocne narok? preco? je tu niekto kto by mi to mohol vysvetlit? PROSIM...
dakujem, dobru noc

maminka:)

A našla som nejaké podmienky ak ti to nejak pomôže:

Na zvýšenú sumu RP vo výške 256 € mesačne bude mať nárok osoba, ktorá spĺňa podmienky na priznanie RP (to je - riadne sa stará o dieťa,má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky, nevykonáva zárobkovú činnosť.) a ktorá na dané dieťa pred RP poberala materské alebo bola v posledných 2 rokoch pred narodením dieťaťa najmenej 270 dní nemocensky poistená. Nárok na sumu 256 € potom je až dovtedy, pokiaľ dieťa nedovŕši dva roky.

Tzv. reťazový pôrod
Ide o prípady, kedy žena, ktorá poberá RP na prvé dieťa, znova otehotnie a ešte pred ukončením poberania RP na prvé dieťa čaká druhé dieťa.
Ak je takáto žena počas doby, kedy poberá RP na prvé dieťa, zamestnankyňa na rodičovskej dovolenke alebo ak je povinne nemocensky poistená SZČO a má prerušené povinné nemocenské poistenie, tak pri druhom dieťati bude mať nárok na materské. Podľa § 49a zákona o sociálnom poistení sa doba prerušenia povinného nem. poistenia totiž započítava do doby potrebných 270 dní nem. poistenia na priznanie nároku na materské.
To znamená, že po skončení poberania materského bude mať nárok na zvýšenú sumu RP vo výške 256 € mesačne.

maminka:)

Ak si mala nárok na materskú tak máš nárok na zvýšený rodičovský príspevok.Ja budem onedlho prechádzať z materskej na rodičovský.Zase samé papiere.To je doba toto:)

mamminna

dakujem vam

to je pekny rozdiel!
nepracovala som , lebo som bola aj predtym na materskej...takze mam dostavat len tych 164???
ozaj nemozem poziadat o ten zvyseny?alebo ake su na to presne podmienky.
ale asi urcite nemozem, takze smola :(