Wing Chun

Príspevok v téme: Wing Chun
Wing Chun

Venoval som sa tomuto bojovému umeniu cirka pol roka. Chodil som aj na tréningy, zvyšok som si doštudoval z kníh a z videí. Filozofiu prvých dvoch foriem som pochopil, ale okolo poslednej formy Biu Jee je veľa podľa mňa nepochopeného. Dokonca ovládam aj formu na drevenom panákovi. Jedni píšu na nete, že Biu Jee nám pomôže získať naspäť centrálnu líniu, inde som zase čítal, že je to niečo ako útoky na citlivé body. Ak viete viac, poraďte. Prosím, názory typu páči/nepáči si nechajte pre seba.
Čo sa týka zdravia, keďže sme na takomto fóre, podľa mňa cvičenia harmonizujú tak ducha, ako aj telo.

exwhyz

Forma letiacich prstov je o tom, že sa už neútočí päsťou alebo otvorenou dlaňou, ale prstami. Aby však mohol človek útočiť prstami, tak ich musí mať poriadne vytrénované, aby sa nezlomili. Vyžaduje si to možno rok prípravy. Sú tam útoky na citlivé body, hoci to nie je úplne o tom. Útočiť na citlivé body sa môžeš naučiť aj bez toho, aby si ovládal túto formu. Napr. niekoho kopneš vedľa kolena a hneď spadne, a tak ďalej, a tak ďalej.
Ja som už to všetko pozabúdal. Občas si zacvičím formu malej myšlienky a to je všetko:-)

exwhyz

Wing Chun je v prvom rade umenie a tak k nemu treba pristupovať. Je to ako sa naučiť hrať na klavír. Vyžaduje si to roky driny, potu a odriekania.

kusko

chlapi Wing Chun treba trenovať roky aby ste sa to poriadne naučili nie že vy sa tu po roku či roku a pol idete hádať o tom čo je dobré alebo nie v skutočnosti je dobré všetko a nieje dobré nič z toho dôvodu nieje človek nikdy na takej urobni aby sa mohol hádať čo je dobré a čo nie....

hasti

poradil by som ti dalej trenovat pod dohladom nejakeho majstra, lebo sam sa nenaucis vobec nic. techniky maju mnoho zaludnosti a ked sa neurobia spravne tak su neucinne a dokonca by ti mohli sposobit zranenie. ja trenujem intenzivne uz rok a pol a som vdacny, ze trenujem pod dohladom. za ten cas cvicim iba prvu zostavu no ja cvicim shi lim tao a nie siu nim tao. tato zostava ma aj pokrocilu formu, ktora uci ako sa dostat za superovu ruku ak chces zautocit.

bez trenera by som nebol na tej urovni na ktorej som teraz a nikdy by som sa tam nedostal. takze nie sam ale pod dohladom a tam sa dozvies vsetko co potrebujes len mosis klast spravne otazky...

Wing Chun

Ok. Ja si myslím, že W.Ch. je dobrý na techniky rúk, vedel to aj Bruce Lee, keď sa ho naučil, hoci som kdesi čítal, že by medzi najlepších tohto štýlu nikdy nepatril. Pokiaľ viem, tak tuná sa využíva len kop priamy, bočný a nízky - tzv. light kick., nejaké odvádzanie kopov a pod., ešte možno využiť aj kop do zadnice:)
Ešte ma napadlo povedať, že techniky sa veľmi dobre využívajú vtedy, ak je útok veľmi tvrdý. Jednoducho dostane to, čo poslal. Zase, ak by bol niekto pri útoku na mňa mäkký, tak by som zase pritvrdil ja.

RomanOn

wikipedia -> Capoeira je komplexním kulturním fenoménem, obsahujícím svébytné bojové umění, připomínající pohybovým stylem tanec s akrobatickými prvky, doprovázené původní hudbou.

Ide skor o tanec s bojovymi prvkami ale cisto na boj by som to urcite neviedol

RomanOn

Vsak rob co ta bavi, ale neni to isto WCH a nikdy sa ho ani nenaucis ked sa to budes ucit sam, youtube je plne videi, vacsinou vsak na nic a rozne modifikovane odnose.. Kapoera neni bojove umenie, to nema s realnym bojom nic spolocne. A este forma nema nic s filozofiou, je to subor technik ktore budes potrebovat na dany stupen a musis to robit tak aby si si uvedomil ze jaku techniku robis a aby si ju robil poriadne...A ked chces dobre WCH video tak srbi su v tomto jednotky pozri toto, tak to ma vyzerat a tak sa to ma robit www.youtube.com

Wing Chun

Však dobre. Neberte mi to, čo ma baví.
Toto napr. je údajne modifikovaný štýl Wing Tsun. Čo si o tom myslíte?
Toto asi nevymyslel Jano z vedľajšieho bloku. A takých nových štýlov je pri tom viac.
www.youtube.com

Wing Chun

Raz som mal priateľskú konfrontáciu s protagonistom štýlu Capoeira, ale to som nechápal. Asi niečo podobné ako štýl opice. Človek nevie, čo sa deje. Ide ale o veľmi náročné štýly, podľa mňa. Raz tu, raz tam, žiadne lepenie. Wing Chun je asi viac o sebaobrane.