je ryža tak moc energeticky vysoka?

[zruseny12]

Omladnite len s ryžou!
Fit tip: Omladnite len s ryžou!

Klikni sem!

V každom zrnku ryže sa ukrýva kúsok zdravia. Ak nepatrí ryža k vaším obľúbeným prílohám, povieme vám top dôvody, prečo by ste ju každopádne mali zaradiť do vášho jedálnička a konzumovať ju častejšie.

Ryža udržuje štíhlu líniu. Na 100 gramov uvarenej ryže pripadá len 100 kalórií a 0,5 gramov tuku. Rovnaké množstvo cestovín obsahuje dvojnásobne viac kalórií a 2 gramy tuku.

Ryža spoľahlivo chráni črevnú flóru. V ryži sa ukrýva veľké množstvo vláknin. Tieto pôsobia ako jemný peeling pre črevné steny a podporujú trávenie, čo priaznivo pôsobí na celé telo a pomáha formovať postavu.

Prečisťuje organizmus. Vysoký obsah draslíka podporuje vyplavovanie vody a látkovú výmenu. Sodík zabraňuje opakovanému ukladaniu tekutín v tkanivách. Odporúča sa aspoň jedenkrát do týždňa urobiť si výlučne ryžový deň.

Dokonca aj omladzuje. Vitamín B2 podporuje prirodzený mechanizmus obnovenia pokožky. Vitamín E pôsobí ako svieža sprcha pre bunky a napína pokožku. Anti-Aging skoro zadarmo. Veľmi efektívne napína väzivo. Ako základná potravina zamedzuje prekysleniu buniek a ukladaniu tuku v problémových partiách.

A-Z

Slobodna, doubledog:
TEPELNOU UPRAVOU sa zvysuje GI kazdej potraviny, ci je to ryza, zemiak, mrkva. Vhodnejsia je celozrnna ryza, celozrnne cestoviny a nie biele, navyse uvarene al dente (cize nie do makka), vareny zemiak a nie pyre, lebo cim makksie uvarena potravina, tym "rychlejsie" stupne GI, cize hladina krvneho cukru, co ma za nasledok ukladanie tuku v tele. Z toho odvodene "rychle" sacharidy (biele pecivo atd.) a "pomale" (celozrnne). Cize pomaly a rychly narast glykemie (krvneho cukru v tele).
Sposob, ako znizit GI, cize rychlost narastu krvneho cukru je napr. konzumovat vlakninu, teda zeleninu. Nie nadarmo sa VZDY pri chudnuti a zdravom stravovani hovori o mnozstve zeleniny, ktoru treba denne konzumovat hlavne na obed...

A omyl - je jedno, ze napr. ryzu zjete studenu, ak uz bola uvarena, jej GI sa nemeni tym ze vychladne, je uz proste "makka". :)

[zruseny12]

...ja si peciem z ryzovej muky natural chlieb a mozem povedat,ze mi to robi velmi dobre/sice miesam hr.muku obyc.z ryzovou,ale aj tak citim,tu zmenu/

- mira

Nelúpaná ryža obsahuje veľa vlákniny a polysacharidov, minerálov a vitamínov, tak sa trávi pomaly a nevzniká po nej hlad.
Uspokojí a dodá energiu spolu so zeleninou na dlhú dobu.
Trávením nevzniká škodlivý odpad.

Stavebnou látkou tela sú bielkoviny. Po nich sa prberá, pretože sa využijú na budovanie tela. Nevyužité bielkoviny sa rozkladajú a vznikajú škodlivé dusíkaté látky, kys močová, ketony, ktoré sa správajú ako jedy. Sú zlým zdrojom energie, ktorý zaťažuje vylučovacie orgány a tráviace orgány.

Slobodna

GI ryže, zemiakov a cestovín je vysoký, preto sa od nich priberá. No jednoduchá finta je tá, že ak ich jete studené ich GI je nízky a nepriberiete od nich. Nie je to somarina, stačí si niečo o tom počítať na nete a vyskúšať. Samozrejme maximálne 100 g doplniť rovnakou porciou zeleniny.

A-Z

Ryza je pri chudnuti vhodna, zalezi len na tom, aby nebola robena s tukom a tiez nie kopciska ryze, ale mensia porcia (do 100g varenej). Vhodnejsia je celozrnna.

Ovecka: Mas na mysli tzv. glykemicky index, ktory pri vareni stupne. Ale to u kazdej potraviny, ci su to zemiaky, cestviny, zelenina... GI ryze nie je az tak vysoky ako pri potravinach, ktore su z toho hladiska upne nevhodne pri chudnuti.