menopauza-bolesť kostí

Príspevok v téme: menopauza-bolesť kostí
marusja.L

Mám 50 rokov. odkedy mi prestala menštruácia cca. 5 mesiacov začínám mať stále silnejšie bolesti kostí - členok a zápästie. Poruchy nálady, nervozita, skľúčenosť, depresia - tieto by som aj nejako zvládla ale tieto stupňujúce bolesti kostí ma znepokojujú. Má niekto nejaké skúsenosti resp. osvedčené metódy. Dakujem

Monika36

Ahoj, tak to mi úplne hovoríš z duše. Keď mi došla menopauza, tak som začala mať návaly, výkyvy nálad a depky v kombinácii s bolesťami svalov a to som v tej dobe ani nešportovala ani nerobila nič čo by mi mohlo tú bolesť spôsobiť, zaujímavé však bolo, že bolesť prišla vždy aj s depkou a s ňou postupne aj odoznela. Keď som to riešila s doktorkou, tak mi povedala s jednou ezoteričkou, tak mi povedala, že tie bolesti môžu byť aj z depky. Vraj je to normálna vec a že aj psychiatri sa s tým u pacientov stretávajú. Čiže primárnym cieľom sa stalo odstránenie príčiny depresií a to bola práve tá menopauza. Osobne neznášam lieky a tak som začala užívať čajíky z byliniek na harmonizáciu hormonálneho systému. To ma samozrejme prestalo po nejakom čase baviť, tak som hľadala nejaké naozaj koncentrované tabletky na menopauzu. Skúšala som Sarapis, ten bol celkom dobrý, potom GS merlin forte - ten mi moc nepomohol ale zakotvila som u Feminoxu. Je tam príjemná cena a fakt tie účinky sú neuveriteľné. Ja už som pol roka nemala žiaden nával a neviem čo je to depka. Ono asi je to tým že to obsahuje kombináciu viacerých rastlín.

Sorry za tento siahodlhý príspevok, ale chcela som tým povedať, že tvoje bolesti možno pohádzajú práve z tej depky a tú depku máš z menopauzy, ako sama píšeš. Takže by sa oplatilo vyriešiť práve tú menopauzu - respektíve jej príznaky. Ono je prada, že menopauza spôsobuje osteoporózu, ale tá v žiadnom prípade nebolí. Dá sa odhaliť iba rengénom.

Ivka 1

V 45 – 50 roku života ženy dochádza k postupnému znižovaniu
tvorby pohlavných ženských hormónov . Progesterón a gestagén
sa dostávajú do nerovnováhy , čo spôsobuje ťažkosti .
40 % žien udáva mierne ťažkosti, 30% stredné, 25% závažné,
5% má vážne zdravotné ťažkosti až tel. postihnutia.
V súčasnosti je 40 % populácie žien v menopauze , čo predstavuje
cca 1 milión žien v SR. Sprievodné ťažkosti sú : nadváha, vysoký
tlak, diabetes , ochorenia pohybového aparátu. Ak žena okolo
60 má nadváhu, vysoký tlak, srdcovo – cievne ochorenia je tu
veľmi vysoké riziko rakoviny krčka maternice.
Prejavy klimakterického syndrómu sú vegetatíne – pociťované.
organické – lokálne vnímané.
Vegetatíne príznaky pociťuje :
návaly tepla 73 %
nervozita 56ˇ%
depresie 55 %
poruchy nálad 52 %
zábudlivosť 51 %
podráždenosť 50 %
bolesti hlavy 40%
závrate 36%
unaviteľnosť 32%
strata libida 31%
srdcové ťažkosti 62 %
ochorenia kĺbov 55%
Medzi organické ( pociťované ) príznaky patria :
zápal pošvy , uretrálny syndróm , atrofické zmeny na koži,
atrofia rohovky, atrofia mliečnej žľazy, zmeny ochlpenia .

Najzávažnejšie sú metabolické príznaky, ktoré nepociťujeme a sú
merateľné laboratórne , vyšetrením na prístrojoch.
Patrí k ním aj osteoporóza. Veľmi zaujimavé je, že vyoké riziko
osteoporózy hrozí štíhlym blondínkam do 50 kg s výškou do 160 cm.
Kardiovaskulárne ochorenia – zmeny v metabolizme tukov- zvýšená
hladina cholesterólu a triglyceridov v krvi. Zníženie hladiny HDL ,
zníženie elasticity ciev, zúženie priesvitu ciev.
Stratégia ako chrániť pred príznakmi sprevádzajúcimi klimaktérium
je v zmene stravovacích návykov – zlozvykov, zvýšení pohybovej aktivity, duševnej aktivite +
1. Detoxikácia
2. Podpora imunity
3. Náhrada chýbajúcich hormónov prírodnými produktami
4. Doplnenie výživy
5. Starostlivosť o telo

anna66

Ja mám 53 rokov a viem o čom píšete. Ale s istotou môžem povedať, že ak nemáte menzes 5 mesiacov, tak kosti máte určite ešte v norme. Za 5 mesiacov, keď sa netvoria estrogény, tak kosti odrazu nezmäknú. bolesti sú totižto z toho nedostatku estrogénov. Ja sa s tým trápim už 2,5 roka, bolesti nôh, únava, ťažoba nôh, bolesti rúk..všeobecne únava tela..akoby som pracovala v bani...pomohli by hormóny, avšak ženskí lekári nechcú veľmi dávať hormóny, pretože majú nežidadúci účinok - rakovina prsníka...na kosti odporúčam jesť raz za týždeň polievk.lyžicu maku, dobre požuť...má veľmi veľké množstvo vápnika...Ja beriem rôzne vitamíny a myslím si, že sa tým obdobím musíme pretrápiť samy...sú aj horšie problémy žien v menopauze - štítna žľaza, nádory prsníkov, myómy, ...takže len to nejako prežiť...

Ivka 1

Marusja.L viem o com hovoris,ubudajucim estrogenom sa vyplavuje vapnik z kosti a velmi tazko sa vstrebava z beznych potravin. Mam velmi dobre skusenosti so zmesou mineralov a stopovych prvkov v chelatovej podobe, ktore velmi pekne dokazu pomoct aj pri pokrocilej osteoporoze. Ak chces , napis mi na mail, mozeme si popisat o svojich pocitoch a aj rieseni.