Ľanový olej

Príspevok v téme: Ľanový olej
fkasljfsdjkh

Pocul som, ze lanovy olej je velmi zdravy. Ale takisto som pocul ze posobenim slnka straca svoju kvalitu, preto ho treba v zasade kupovat v tmavych flasiach. Cital som o tom dost clankov a priznam sa, ze som z toho jelen. Vie prosim niekto z Vas kde by som mohol kupit naozaj kvalitny lanovy olej? Najlepsie niekde v Trnave alebo v Blave. Dakujem.

selie x

Kupila som si ho v bio obchode ale chuti nejak divne...niekto tu pisal ze nesmie chutit zatuchlo..ako zistim ci je dobry aby som si nim neuskodila? Kde ho kupujete vy?

šumichrast

naozaj ho treba kupovat vzdy cerstvy, ma mat maximalne par mesiacov, urcite nie rok. ked je tam napisana doba spotreby dlhsia akko rok, tak to nekupuj. inak ti uskodi.

vitavi

V reťazci nenasýtených mastných kyselín dva atómy vodíka odpadnú od priľahlých atómov uhlíka.Vznikne dvojitá väzba. V tomto bode sa reťazec skrúti. Pretože takto skrútený reťazec sa nemôže pohodlne zviazať dokopy, tuky tvorené nenasýtenými mastnými kyselinami nie sú tak pevné a ľahko sa stávajú pri izbovej teplote tekutými. Polynenasýtené tuky majú o štyri až dvanásť uvoľnených atómov vodíka z reťazca viac. Čím menej má reťazec atómov vodíka, tým viac sa skrúti, tým ľahšie sa stáva tuk tekutým.

Toto je veľké plus, pretože takéto tuky sa neukladajú na steny ciev a orgánov.

Naopak tuhé a husté nasýtené tuky /stužený, margarín, mliečny a živočíšny tuk/ neobsahujú dvojité väzby, neskrúcajú sa a uložia sa na steny ciev a orgánov , a to i vtedy ak sú cievy úplne hladké. Preto sa treba vyhýbať potravinám, ktoré ich obsahujú.

RNG

Olinkaa, skus si don dat trochu lecitinu
Da sa davat aj do poliev na salaty a do rozneho varenia. Dava do toho prijemnu orechovitu prichut.

olinkaa

RNG vdaka za odpoved.
ak sa este smiem spytat, postaci to ked uzijem vzdy rano na lacno jednu polievkovu lyzicku oleja a zapijem to dzusom napriklad? nemozem to uzivat s tvarohom, nakolko nesmiem nic mliecne... :( dakujem!

RNG

Aj ciastocne oxidovany lanovy olej, co bol povodne panensky je lepsi ako nic.
Najma ked bol skladovany v ladnicke, kde je vlastne tma skoro cely cas a pri nizkej teplote je znacne znizena oxidacia

olinkaa

nikto?
mam teraz kupeny ten olej vo flaske, mam ho v chladnicke ale v obchode tiez nebol skladovany v tme.. znamena to ze je uz nekvalitny? ako to zistim?
a ma to vobec vyznam uzivat ho bez tvarohu? kedze mam alergiu na mlieko ...