myom alebo cysta?

Príspevok v téme: myom alebo cysta?
sharon 55

nahodne na ultrazvuku brusnej dutiny mi lekarka zistila toto:vlavo v oblasti adnex/za maternicou/ objemné expanzívne hypoechodénne lozisko rozmerov 7,6 x 5,8 cm a doporučila mi gynekologické vysetrenie.
zajtra na neho idem,ale chcela by som sa opýtat,vie mi gynekolog pri ultrazvuku povedat čo je to?či cysta alebo myom alebo aj niečo iné?dakujem za odpoved,ale strasne sa bojim.

levica 25

Ahojte.Ja mam miom 2roky nerastol tak som sa tomu nevenovala bola som na kontrole v septembri zistili mi zapal maternice zobrali mi odbery po tyzdni mi zavolali ze su zvýsene po 3mesiacoch mám prist tak som bola a že mi miom narastol za pol roka o 1cm tak som sa nalakala lekár že mi hrozi operacia kázal mi prist o tri mesiace miom maasi38mm lekar mi povedal 2 rozmery neviem ako sa mám zariadit.Prosim poradte.

.....

Nepíšeš, koľko máš rokov. Všetko závisí od veľkosti myomu, jeho uloženia, akú časť maternice zasiahol. Bohužiaľ, pri myomoch tvojho rozmeru sa vyberá celá maternica a hlavne, ak žena už nechce mať ďalšie deti. Ak je žena mladá, ešte uvažujú o zachovaní maternice. Mojej mame vybrali myom laparoskopicky, má 56 rokov, ale mal len 2 cm. Problém často nastáva v tom, že lekári nám nevysvetlia podrobnejšie náš zdravotný stav. Povedia len...toto, hento, tamto..ide všetko von. Ale nevysvetlia, prečo je to nutné. My sa trápime, hľadáme informácie na nete, skúmame možnosti. Ja mám 30 kokov, tiež 2 cm myom, videli ho 3 lekári a nikto mi nič nepovedal, nevysvetlil. Pred rokom som zmenila lekárku a tá: ešte vám skontrolujem tú cystu. A ja: akú?? No, ved máte v záznamoch, že máte cystu, len takú maličkú, ale je tam. Tak skoro mi oči vybehli. Myslím si, že komunikácia je veľmi dôležitá. Odkiaľ máme mi pacienti chápať o čo ide, aké sú možnosti, ak s nami nikto nekomunikuje. Ale zisti si ešte aj u iných lekárov ich názor. Každý lekár totiž vraví aj tak niečo iné. Drží palce.

sharon 55

Mia8,dakujem za vysvetlenie.zatial som bola u jedného gynekologa operatéra a chystám sa k druhému,aby sa k tomu vyjadril aj on/tento lekár ma 3D ultrazvuk a tak snad uvidí čo tam vlastne je presnejsie/ nechcem to nechat len na jedného.z netu som sa napr.dozvedela,ze je viacero sposobov odstranenia myomu,nielen klasicky rezom cez brucho./hysteroskopia,embolizácia,laparosk.myomektomia/su to vsetko cudzi názvy,vela mi nehovoria..suhlasím s tebou,ze sono je len informativne,každý lekar to vie,az ked pacienta otvorí...Neinvázivnú liečbu mi nikto nenavrhoval..viem,ze operácia musí byt,mne ide hlavne o zachovanie maternice..

mia8

inac, viac ako od operatera to zavisi od polohy nadoru, vravis, ze ten tvoj mas za maternicou, resp. medzi maternicou a hrubym crevom- to je priestor,ktory za normalnych okolnosti byva prazdny, asi preto ho nijako necitis, lebo ma "dost miesta".
ale ak sa pozries na priecny rez panvou tak vidis, ze je to z operacneho hladiska dost nestastne miesto, lebo ho spredu prekryva maternica, cize laparoskopicky sa mozno tak dobre pod nu dostat neda.
navyse, ak ti uz aj hrozil odobratim maternice tak asi rata s tym, ze az pocas operacie zhodnoti rozsah poskodenia,a rozhodne sa ci maternica von alebo nie, to pocas laparoskopie spravit nevie. sono samo o sebe je pravdupovediac dost "tapanie v hmle", pri nalezoch tejto velkosti sa nan neda celkom spolahnut proste. moj lekar- znamy mi rovno povedal, ze on vlastne nevie ani na 90% nic kym pacienta neotvori. ale to ti lekar nikdy nepovie...

miaa8

no ja viem co su onkomarkery, akurat predvcerom mi dosli vysledky z mojich. len som chcela vediet ci nie su zvysene, lebo ked sa k nim prida takyto nalez, hoci aj benigny, znamena to, ze telo s nim bojuje a potom je mozno lepsie sa nan pozriet operativne. aj benigny nador treba riesit- ved to tam predsa nema co hladat, urcite telu prekaza.
len mozno ak inak krvny obraz vyzera v poriadku, je dobre pockat a skusit neinvazivnu liecbu trebars 2-3 mesiace, a ak sa ani nezmensi tak potom sup s nim von...to akou operacnou technikou, urci uz len lekar. vypytaj si nazor viacerych, ale ak ti 2 z 3 povedia ze je lepsie rezat ako laparoskopiou tak by som sa s nimi nehadala.

sharon 55

Vysetrenie onkomarkerov sa robi vzdy,akonahle je niečo podozrivé...tak mi to aspon vysvetlil lekar.výsledky este nemam,ale vraj ukazovatele nie su presne.ak su zvýsené,nemusi to hned niečo znamenat,moze to byt vraj aj len zápal...v naleze mi napisal doktor,ze v mieste lavých adnex je pri hrane uteru nepravidelný solidný utvar cca 8cmx4,mierne fixovaný.ked som sa ho opýtala,či by to neslo vybrat laparoskopicky,tak mi povedal,ze nie,lebo je to velké..pritom na nete som niekde nasla,ze vybrali laparoskopicky myom 10cm,ale vraj to vsetko záleží aj od operatéra.

miaa8

ja by som si vypytala minimalne este nazor dalsieho lekara, nie hned pod noz,vyberat rovno maternicu..... hlavne ak sa ti to nezvacsuje a nemas tazkosti. a co tie onkomarkery? nepises ci su tiez zvysene alebo...

sharon 55

dakujem za radu.Chcem sa opýtat,da sa laparoskopicky vybrat aj myom ,aký mam ja?
na nete som čitala,ze je viacero sposobov odsranenia myomu,ale moj lekar mi nič nepovedal,len ze sa bude operovat cez brusnu stenu,to znamená klasicky,dokonca uz si mam vybehat aj predoperačné vysetrenia..zarazil ma ten pristup,ze dat von,aj maternicu,preuzkaz poistenca,datum operacie...
preto by som rada zmenila lekara,ale zial nikoho nepoznam..sme skutočne odkazené na milost,nemilost a rozhodnutie lekarov..