Ako si uvedomi clovek psychicky problem?

Príspevok v téme: Ako si uvedomi clovek psychicky problem?
xbambulkax

Ahojte, mam brata ktory sa posledny rok sprava velmi cudne. Trpi paranajou ze mu sleduju pocitac, ze ho oklamal stat, ze moja mama sa bude tesit z toho ze ked on pojde do basy, povazuje ju za nepriatela, iba kvoli tomu ze sa onho boji a ze sa \\\"donho stara\\\". Je citovo plochy, prestal chapat slovo rodina a laska. nepocituje k rodine ziadnu vazbu a hlavne chce z domu odist a nechce povedat kam. Tychto reci uz mal viac ale nikdy sa k nim neodhodlal avsak teraz mame pocit ze to uz mysli naozaj vazne. Zial si nepriznava ze by ma psychicky problem a ze by mohol trpiet paranoidnou schizofreniou. Prosim poradte ake su moznosti, a hlavne ti, ktori poruchami trpia ako ste si to uvedomili. Bezz jeho suhlasu na liecbu totiz nemozme robit nic. Dakujem

ivana45

Tvoja mama (v horsom pripade aj ty) mozete ist k rajonnemu psychiatrovi a poskytnut mu tuto tzv. objektivnu anamnezu. Ambulatntny psychiater vam povie, co dalej. Psychiatri su na to zvyknuti, ze najprv pridu pribuzni, nie je to nic mimoriadne. Nepotrebujete vymenny listok od praktickeho lekara.
Nenapadne zapatrajte po drogach.

B.

S liekmi je to podľa mňa tak. Ak sa má niekto zblázniť, tak sa zblázni, či lieky brať bude alebo nebude. Zase je pravda, že ak človek začne na začiatku ochorenia brať lieky, tak zvyšuje pravdepodobnosť, že sa uzdraví alebo že bude môcť fungovať v rámci spoločnosti. Psychika je šílenství.
A čo sa týka sledovania SIS-ky, oni sledujú aj podľa mňa každého:D preto sa podľa toho aj správam a píšem. Ešte čert nikdy nespí, ani na to netreba zabúdať:D Ja tieto faktory zvažujem len podvedome, možno je práve toto výhodou. Ak by to začal brať len ako súčasť sebadisciplíny, tak by ho to možno čiastočne zbavilo tej paranoje.

xbambulkax

V podstate sme pocuvli nakoniec jednu znamu,ktora hovorila tiez ze treba to liecit okamzite. Brat nechcel samozrejme priznat ani ked sme spominali schizofreniu, vobec nechcel ist k psychologovi a my sme doma mali naozaj vsetci pocit ze to bude potrebne. uz len fakt ze brat bol zavrety v izbe minimalne 2,5 roka, uz len kvoli tomu, aby sa aspon zacal socializovat. Mama sa prelakla pretoze videla ako brat pracuje na internete a sluboval nam ze si najde firmu ktora mu zrusi jeho vlastnu firmu a potom uz moze lahko vypadnut. mama sa zlakla ze by naozaj odisiel a zavolali sme sanitku s policajtami. neohrozoval nas, ale p. lekarka sa ho povypytovala co si on o tom mysli, povypytovala nas, preco si myslime ze je divny. Nas presvedcil aj fakt, ked spomenul ze odisiel do ceska si dat opravit mobil, aj ked to mohol tu, lebo jeho na Slovensku sleduje sis-ka. Nakoniec lekarka uznala ze treba aby isiel do nemocnice. Vyhrazal sa im sudom, rodicom povedal ze uz nie su jeho rodicia. Verte ze napriek tomu ze ja som bola presvedcena o jeho chorobe, tak vtedy som nebola presveedcena o nicom ze je spravne. uz som si nebola taka ista, bala som sa ze je v poriadku a my sme toto urobili na silu. Dnes maju povedat ci zostane nadalej v nemocnici a pridelia mu lekara. Drzte palce, nech to vsetko dobre dopadne.

psychosestra

Na psychiatriu ho mozete dat iba ak bude ohrozovat seba alebo okolie. Uplne by tsacilo keby ste prestali jest vsetky huby z lesa.

carmen 28

Vobec nevahaj a sprav nieco, aby sa zacal liecit. Poznam ludi, ktori navstivili psychiatra hned, ako sa problemy objavili a dnes ziju plnohodnotnym zivotom, aj ked s liekmi. A aj takych, ktori to odkladali, lebo si problem nechceli pripustit, alebo sa liecit zacali a liecbu prerusili po prvych naznakoch zlepsenia - dnes su na invalidnom a uplne normalne zit nebudu nikdy... Je pravda, ze aj psychiater je len clovek a nemusi spravnu liecbu nasadit na prvykrat - liecba psychickych poruch je beh na dlhe trate, ktora okrem liekov vyzaduje aj spolupracu pacienta a snahu vyliecit sa... Psychiatria je narocny odbor - ked mas streptokoka urobia ti laboratorne vysetrenia, nasadia antibiotika a si v poriadku. V psychiatrii to takto nefunguje, liecba je casto pokus - omyl, ale urcite stoji za to vydrzat. Pred 100 rokmi takyto pacienti koncili na retaziach v blazincoch. Dnes mozu zit plnohodnotne - ale cim neskor sa zacnu liecit, tym su sance na takyto zivot mensie! Nemozte cakat zazraky na pockanie, nie je to tak, ze zoberie par tabletiek a vsetko bude OK, moze to trvat tyzdne aj mesiace. Na zaciatku sa dokonca mozu priznaky zhorsit (vlastna skusenost) - vtedy to vela ludi vzda a zacne nadavat na psychiatrov. Dolezite je zatat zuby a tuto fazu, s pomocou blizkych, prekonat. Liecba nakoniec zaberie, len to nevzdat. Taketo diagnozy sa rozhodne nedaju zvladnut bez liekov a terapie, ako bonusu navyse, nech ma clovek akukolvek pevnu volu, pretoze toto su veci, ktore sa volou ani rozumom nedaju ovplyvnit - uplne mimo ich kontrolu! PRETO , AK CHCES BRATOVI SKUTOCNE POMOCT, ROZHODNE NEPOCUVAJ LUDI, KTORI TI TU PISU, ZE O NIC NEJDE. IDE O VELA...!!! Drzim palce!

delphia

pacient trpiaci na psychozu si NIKDY!!!
neuvedomi svoj stav a svoje ochorenie. podla takeho nie on, ale okolie je "cudne" . psychoza meni myslenie a prezivanie pacienta.

meri.m

Ešte som si spomenula na jedného kamaráta, krorý sa raz nabúral kdesi do systému a pár týždňov mu potom pred domom postávali autá s vodičmi, čo sa pravidelne obmieňali... On si z toho ťažkú hlavu nerobil, ale ak je človek citlivejší, môže ho to zlomiť. A tiež nemá zmysel vysvetľovať to rodine.

Deeee

nehovorim, ze lekar je vsemohuci....ale ked niekoho boli zub, tak ide k zubarovi, lebo ten najlepsie vie co s tym. Ked ma niekto psychicku poruchu, chorobu...alebo ju ani nemusi mat, len citi, ze nieco nie je ok....tak by mal ist za odbornikom, ktory mu moze pomoct, nasmerovat ho. Ked mas dobreho a zleho predavaca, tak mozes mat aj dobreho alebo zleho lekara...dnes uz mame moznost volby, ked sa nam jeden pristup nebude pacit, tak mozeme hladat dalej. Ale to uz sme odbocili od temy. Dali sme sem dva pohlady a bambulka si moze vybrat. V kazdom pripade jej a jej bratovi drzim palce.

meri.m

...a nezdieľam ani tvoju vieru vo všemocných psychiatrov (ani lekárov všeobecne). Sú to ľudia ako všetci ostatní, a v takejto oblasti môže byť aj odborník blbec. Áno, stretla som už aj takého, ktorému by som sa nebála zveriť, ale od väčšiny by som asi po pár minútach ušla.
A podľa popisu môžu byť bratove obavy celkom opodstatnené; netuším, na čom pracoval, ale každý počítač pripojený k sieti je v podstate sledovateľný (bez ohľadu na stupeň zabezpečenia).