Rovnaka krvna skupina

Nikki

nie som sice lekar, ale tak moji rodicia su obaja A-cka a ja a sestra sme AB-cka (nechapeme, ako to je mozne, ale tak asi je..) a sme uplne ok :) aj ako babatka sme boli v pohode ;)

muc martin

to b17
tak to nie je pravda...neviem odkial mas tie percenta a pravdepodobnosti. pokial sa matke pri podozreni na kontakt s Rh+ krvou poda antiD, je iba velmi mala pravdepodobnost postihnutia plodu. A su este moznosti, pri kt. matka "likviduje" Rh- erytrocyty aj bez imunizacie...napr-matka A dieta B skupina...

b17

ako ti tu napísalo veľa ľudí ide hlavne o rh faktor. ak ty máš negatív a otec dieťata pozitív a dieťatko by zdedilo rh faktor po otcovi je to dosť zlé, lebo tvoje telo bude vytvárať pritilátky proti dieťatku. prvé dieťa je ešte v pohode, malo by to na 97percent prežiť, ešte aj druhé ale tretie je už fakt riskantné. dúfam, že som ti to dosť jasne vysvetlila a chápeš to. rada som ti pomohla

muc martin

Ahoj,posnazim sa vysvetlit tento dej, dufam v zrozumitelnej forme.Dagmar a alickaj maju pravdu.Rh faktor znaci, ci maju erytrocyty v membrane antigen D. Rh+ ma, Rh- nema. Antigen, je latka, nieco ako poznavacia znacka na aute. Ak je clovek Rh+, maju erytrocyty v tele poznavaciu znacku, telo (policajt)na ne nereaguje.Su mu vlastne.Tychto policajtov maju iba Rh+ ludia.
Ak vsak nastane situacia, ze sa dostane krv Rh+( s poznavacou znackou na erytrocytoch) do krvi Rh- teda erytrocyty s SPZ do krvi, kde vladne anarchia...teda erytrocyty nemaju SPZ. V tejto Rh- krvi nastane taky dej, ze telo zacne proti erytrocytom s SPZ vytvarat speciane komanda, ktore ich likviduju...JE treba si uvedomit, ze telo Rh-, ktore neprislo do styku s Rh+ nema tieto komanada vytvorene.

teda, co to znaci pre dieta Rh- matky,ak je dieta Rh- je vsetko OK.
ak je dieta Rh+, pre prve dieta, ak matka este neprisla do styku s Rh+ krvi,nehrozi ziadne nebezpecie...lebo matka este nema vytvorene komanda, co zabijaju Rh+ erytrocyty(tie s SPZ)
Tieto komanda sa vytvoria, az pri porode, kde sa zmiesa trochu krvi matky a plodu.Preto sa v takomto pripade podava injekcne latky, kt. pozabijaju erytrocyty s SPZ, tie, kt. sa dostanu do krvi matky...vteda nema dovod telo matky vytvarat komanda.
krv matky a plodu je oddeleny placentarnou barierou.Tou neprechadzaju erytrocyty, ale mozu nou prejst komanda.
preto je nebezpecie, ak ma matka komanda a dieta ma erytrocyty bez SPZ.Vtedy by ich matka likvidovala a dieta by mohlo mat nedostatok erytrocytov a s tym spojene komplikacie.
dufam, ze to je zrozumitelne...

alickaj

A tú žltačku nemá dietatko z toho, že nie je rovnaký faktor.Detičky pri narodení majú vysoký hemoglobín,krvné farbivo a pri jeho zvýšenom rozpadávaní nastáva žltačka.Ale je to v podstate fyzilogický priebeh u detičiek po porode.

alickaj

Pokial je matka Rh- a otec Rh+ a matka nevytvára protilátky, tak sa injekcie nepichajú.Sledujú sa protilátky u matky.Po porode, ak dieta zdedí Rh+ sa pichá injekcia,aby sa predišlo komplikáciám pri druhom tehotenstve.A rovnaká skupina u partnerov vobec nevadí.