Ionizátor vyduchu

Well

1. Prečo by sme mali čistiť vzduch?
V posledných päťdesiatych rokoch sa mnohonásobne zvýšilo znečistenie ovzdušia priemyslovými exhaláciami a dymovými i výfukovými plynmi. Sme nútení dýchať vzduch obsahujúci množstvo rôznych škodlivých látok včítane choroboplodných zárodkov a alergénov. Stále viac sa v našich domovoch uplatňujú kovy, plasty a elektrospotrebiče. Častejšie k vybaveniu interiérov používame syntetické materiály, za ktorých sa samovoľne uvoľňujú pachy riedidiel a iné nežiadúce látky. Znečistený vzduch v nevetraných miestnostiach je 4-6krát znečistenejší než vzduch vo voľnej prírode a 8-10krát toxickejší. Preto je vhodné zvážiť použitie kvalitných čističiek vzduchu, ktoré nám môžu pomôcť zbaviť sa zdravotných, najmä dýchacích potiaží, alergických reakcií a únavy.

Well

Ionizácia vzduchu

Medzi faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú ovzdušie, patria i ionty. Ionty sú atómy alebo molekuly, ktoré získali alebo stratili elektrón. Ionty, ktoré elektrón stratili, sú kladné ionty, ionty, ktoré elektrón získali sú záporné ionty.
Vzduch je vždy aspoň čiastočne ionizovaný úcinkom kozmického žiarenia a radioaktivity zemskej kôry. Vzduch je vždy alespoň částečně ionizován účinkem kosmického záření a radioaktivity zemské kůry. Bežne vzniká v jednom cm3 vzduchu každú sekundu asi 10 kladných iontov a elektrónov. Elektrón vzniknutý ionizáciou sa môže spojiť s neutrálnou molekulou a vytvoriť tak záporný iont. Súčasne s ionizáciu vzduchu prebieha i opačný dej zvaný rekombinácia. Nesúhlasne nabité častice sa navzájom priťahujú a vytvárajú opät neutrálne molekuly.
K ionizácii vzduchu môže dôjsť nasledujúcimi spôsobmi:
Elektrickým atmosférickým výbojom - bleskom, ktorý po svojej dráhe pôsobí extrémnu ionizáciu vzduchu, ktorá vedie k reakciám medzi komponentmi vzduchu
Lokálne významným zdrojom iontov je trieštenie vody v priestoroch gejzírov a zvlášť vodopádov, kedy tzv. Lenardovým efektom je odtrhávaná časť molekuly vody nesúca prebytok elektrónov. Rovnaký efekt je možné pozorovať i po daždi. Je preukázané, že najviac iontov sa vyskytuje v blízkosti morí, vodopádov, hôr, borovicových lesov a vo vzduchu po búrke.
Otvorený priestor je pravidelne významne dotovaný ionizovanými časticami vzduchu. V mestách a uzavretých zle vetraných miestnostiach je situácia horšia. V mestských bytoch je koncentrácia záporných iontov veľmi nízka.
K zachovaniu prirodzenej ionizácie vzduchu je nevyhnutné nenarušiť elektrické pole, nachádzajúce sa medzi povrchom Zeme a ionosférou. Tradičné stavebné materiály ako je kameň, tehly alebo drevo narušujú zmienené elektrické pole vďaka svojej slabej vodivosti len mierne. Odlišná je situácia pri používaní kovov, oceli či betónu. Tieto materiály vytvárajú tienenie elektrického poľa Zeme, tzv. Faradayovu klietku, čím elektrické pole silne narušujú. Takto znížené koncentrácie záporných iontov naďalej klesajú nadmerným používaním klimatizácií, čím zapríčiňujú, že vzduch je "mŕtvy", alebo bez iontov.
Tu sú uvedené koncentrácie záporných iontov nachádzajúce sa v rôznych lokalitách.
Názov priestoru Koncentrácia záporných iontov
vzduch v mestskom byte 50-100 iontov/cm3
vzduch na ulici v meste 100-500 iontov/cm3
vzduch v lese alebo pri mori 1 000-5 000 iontov/cm3
vzduch u vodopádov 10 000-50 000 iontov/cm3
vzduch po búrke 10 000-50 000 iontov/cm3
Kladné a záporné ionty

V čistom vzduchu v prírode sú kladné a záporné ionty obsiahnuté približne v rovnováhe - pomerom 750 kladných k 650 záporným iontom v 1 cm3 ( tzv. koeficient unipolárnosti = 750/760 = 1,15), čo je veľmi dôležité pre ľudský organizmus. Nadmerné používanie syntetických materiálov (záclony, čalúnenie, koberce, umelohmotné tapety, podlahové krytiny z PVC), klimatizácia so syntetickými filtrami, pôsobenie kladne nabitej televíznej obrazovky alebo monitora počítača, používanie laserových tlačiarní a kopírok, ale taktiež smog a fajčenie spôsobujú nadbytok kladných iontov a následné zvýšenie koeficientu unipolárnosti až na hodnotu 6, čo môže byť zdraviu škodlive.

Pri vysokej koncentrácii kladných iontov dochádza k ich vnikaniu do pľúc. Vdychovaním sa ionty dostanú do krvi a do organizmu, kde môžu vyvolávať nepriaznivé reakcie, ako napr. zvyýšené uvoľňovanie serotonínu a histamínu. Zvýšená hladina serotonínu v krvi môže znížiť kapacitu pľúc a schopnosť tela absorbovať kyslík. Serotonín rovnako spôsobuje sťahovanie hladkého svalstva, čo môže vyvolať migrénu, alergické reakcie, návaly horúčavy, bolesti v krku, prieduškový kašeľ, nevoľnosť či brušné kŕče. Zvýšenie hladiny histamínu sa môže prejaviť bolesťami srdca, alergiami, sennou nádchou, nevoľnosťou a nespavosťou
Tabuľka uvádza koncentrácie kladných a záporných iontov vo vzduchu, stanovené ruskou sanitárskou normou SanPin.

uhafuha

aha, dakujem
to som ozaj nevedela, ze ionozator musi moze byt aj skodlivy a ze treba ventilator a vetrat a ze by nemal ist vkuse
dakujem vam
myslela som ze ionizator je neskodny a najlepsie a najzdravsie je ionizovat vkuse :)

radana

uhafuha-Tato cisticka vzduch obsahuje permanentne Perma Tech filtre HEPA,ktore z filtrovaneho vzduchu odstrania az 99% prachovych a pelovych castic vacsich ako 2 mikrony,pomaha obmedzovatdym,spory plesni a castice z domacich zvierat.Tato cisticka ma VOLITELNY IONIZATOR,KTORY PRIRODZENYM SPOSOBOM POMAHA OSVIEZOVAT VZDUCH.Tato cisticka vzduchu ma v sebe snimac castic,ktory meria kvalitu vzduchu v miestnosti.V automatickom rezime automaticky prepina na nizke,stredne a vysoke otacky a zaistuje tak OPTIMALNU FILTRACIU PODLA KONCENTRACIE CASTIC VO VZDUCHU.
CISTICKA VZDUCHU BIONAIRE BAP 1700 OBSAHUJE VOLITELNY IONIZATOR,KTORY PO ZAPNUTI UVOLNUJE DO VYSTUPNEHO FILTROVANEHO VZDUCHU ZAPORNE IONTY.IONTY SU NEVIDITELNE CASTICE S KLADNYM,ALEBO ZAPORNYM NABOJOM A SU PRIRODZENE PRITOMNE OKOLO NAS VO VZDUCHU,VODE A PODE.ZAPORNE IONTY NAPOMAHAJU CISTENIU VZDUCHU TYM,ZE NA SEBA VIAZU VELMI MALE CASTICE ZO VZDUCHU V MIESTNOSTI.TIETO CASTICE MAJU ZAPORNY NABOJ A VIAZU KLADNE NABITE CASTICE-PRACH,PEL,DYM,ULOMKY SRSTI A KOZE DOMACICH ZVIERAT,CIM VYTVARAJU VACSIE CASTICE,KTORE FILTRACNY SYSTEM LEPSIE ZACHYTAVA.

Vo vysokych koncentraciach moze byt tento ozon skodlivy,preto sa doporucuje pouzivat ionizator v dobre vetranej miestnosti so zapnutym ventilatorom.Takze pre vysvetlenie-preto nemame permanentne s cistickou vzduchu zapnuty aj ionizator,zapiname ho cez den,ale naschval ho nenechavame zapnuty celych 24 hodin.Odkedy pouzivame cisticku vzduchu,obmedzilo sa u nas mnozstvo prachu,co je velmi dobre vidno na nabytku,na televizore,kde som predtym musela utierat prach permanentne a teraz je toho prachu naozaj len minimalne mnozstvo.Ja osobne som s cistickou spokojna a prave to,ze si tam mozem ionizator zapinat kedy chcem mi vyhovuje :) Snazila som sa to co najlepsie vysvetlit :)

Well

Popis zboží BIONAIRE BAP1700

' Komfortné věžová čistička vzduchu v dizajne bielej a striebornej farby sa postará o príjemnejšie bývanie.Čistička sa môže pochváliť osvedčením B.A.F., Je schválená britskou nadáciou pre alergikov.Čistička obsahuje PERMAtech filter typu HEPA s účinnosťou až 99%, nemení sa, len čistí.Prací predfilter pre zachytenie veľkých nečistôt predlžuje životnosť HEPA filtra.Filter HEPA je určený pre priestory s požiadavkou najvyššej čistoty.Filtračné systémy HEPA sú vybavené oddeleným uhlíkovým filtrom, ktorý prispieva k odstráneniu nežiadúcich pachov.

Čidlo kvality vzduchu
Čistička disponuje čidlom kvality vzduchu, ktorý automaticky nastavuje výkon čističky v závislosti od znečistenia vzduchu.Snímač častice meria kvalitu vzduchu v miestnosti.V automatickom režime automaticky prepína na nízke, stredné alebo vysoké otáčky, a zabezpečuje optimálnu filtráciu podľa koncentrácie častíc vo vzduchu.Pritom šetrí energiu, pretože ventilátor má vysoké otáčky len vtedy, keď je to potrebné.

Časovač vypnutí čističky
Uvítate časovač vypnutí čističky, a to po 2, 4, 6 alebo 8 hodinách.Časovač tak umožňuje spustiť čistič vzduchu na dobu až 8 hodín a po uplynutí stanovenej doby automaticky vypne napájanie.
Máte možnosť voľby aj trvalej prevádzky.Čistička, ktorú keď si kúpite, nebudete o ňu prakticky počuť, má veľmi tichý chod.Bionaire BAP1700 je určená pre miestnosti do 34m 2.
Bionaire používa pre svoje výrobky najnovšie technológie a pokrokový dizajn.

Popis (na obrázku v galérii):
A.Vstupná mriežka
B.Umývateľný penový predfilter
C.Permanentné filtre HEPA
D.Výstup čistého vzduchu
E.Ovládací panel
F.Kontrolka filtra
G.Tlačidlo nulovanie filtra
H.Tlačidlo časového spínača
I.Kontrolky časového spínača
J.Tlačidlo ionizátora
K.Spínač
L.Kontrolky napájania/schémy
M.Tlačidlo auto/Snímač častíc - kvality vzduchu

Technické parametre a špecifikácie:

Funkcia:
Čidlo kvality vzduchu
Časovač vypnutí čističky
Samostatne vypínateľný ionizátor
Elektronická indikácia znečistenia filtrov
Třírychlostní ventilátor

Príkon:
65 W

Typ filtra:
2x PERMAtech

Hlučnosť pri výkone ventilátora 1/2/3:
30/45/55 dB

Rozmery výrobku:
695 x 160 x 260 mm

Rozmery balenia:
750 x 200 x 290

Hmotnosť výrobku:
5,45 kg

Hmotnosť balenia:
8,7 kg