Odobratie krvy EKG atd.

Príspevok v téme: Odobratie krvy EKG atd.
dufus

Dobry den chcel by som poradit,sportoval som aktivne,a momentalne som len individualne posledne mesiace sportoval.
Preto sa pytam mam norlamlne obvodnu lekarku a chcel by som vysetrenie krvy ci som v poriadku uplne vsetko co sa z krvi zistit da,cukrovka a podobne,rakovina,aj moc popripade a chcel by som aj vysetrenie EKG,kedze robim sport ktory je dost fyzicky vycerpavajuci a narocny na kondiciu.
Ale mal som psychicke problemy a uzivam antidepresiva a moja lekarka obodna to nevie iba psychiatricka.
Musim jej to oznamit,da sa to zistit ten liek z krvi,alebo ovplyvnit vysledky krvi popriapade mocu?
Viete lebo zbytocne by som jej to potom oznamoval ak nie,a mohla by potom robit problemy keby som maval zapasy,lebo potrebujem tamlekarske potvrdenie pred kazdym zapasom.
A este otazka plati sa za toto vysetrenie a ako jej to mam oznamit ze ake vysetrenie vlastne chcem ak k nej dojdem,ze len nech mi odoberie krv a EKG ,lebo chcem vediet svoj zdr,stav?

llek

Problematika onkomarkerov je komplikovana, ale stojim si za tym, co som napisala. PSA a jeho stanovovanie je nieco ine, pouziva sa v urologii v ramci urolog vysetreni. Su vypracovane presne odporucania, pri akej hodnote a akom urologickom naleze treba nieco robit a kedy sa pacient len sleduje.Ostatne je tak ako som napisala, som v onkologii uz nejaky ten rok a odporucania medzinarodnych onkologickych spolocnosti poznam.K veciam, s ktorymi nerobim sa na tomto fore nevyjadrujem.

ivana45

llek, suhlasim s tebou, ak hovoris, ze drviva vacsina onkomarkerov je vhodna na sledovanie liecby a ev. diagnostiku recidivy nadoru a je nevhodna pre zachyt nadoru u asymptomatickeho jedinca.
Nesuhlasim, ak tvrdis, ze sa to tyka vsetkych o-markerov. Vyse 10 rokov sa pre preventivne vysetrenia vyslovene doporucuju CEA, PSA, CA125. V sucasnosti je ich este viac. Zalistuj niektoru aktualnu ucebnicu onkologie, ked budem mat cas, hodim sem citaciu.
Viem si z fleku vybavit vyse 10 ludi, u ktorych sa zacal hladat nador kvoli zvysenym o-markerom pri preventivnej prehliadke a - nasiel sa !
Silno nesuhlasim s tvrdenim, ze vysetrenia nasledujuce po zisteni patologickej hodnoty o-markeru traumatizuju pacienta. Naopak: UKLUDNUJU.
Chcel by si byt odbaveny informaciou: mate pozitivny onkomarker a nic viac s tym nebudeme robit ...(.. sak pitva ukaze ..) ?
Keby sa tebe zachytil pozitivny marker, (dajme tomu PSA)povedal by si napr. "Pan doktor, viete co, nevsimajte si to ! Ved je to len marker... Ziadne dalsie vysetrenia nechcem ! Ziadne kontrolne odbery.. za dva roky si dam u praktika vysetrit glukozu a kreatinin, krvny obraz, moc, mozno stolicu a bude to fajn..." ?
No, pochybujem.

llek

Tesim sa, ze sa nasiel niekto, kto ma na onkomarkery podobny nazor. Ono prax totiz vyzera tak, ze v diagnostickom centre sa daju vysetrit onkomarkery. Lenze to su antigeny, ktore sa vyskytuju aj na normalnych bunkach, takze urcitu hladinu jednotlivuch onkomarkerov ma kazdy. Ta hodnota nemusi byt uplne stabilna, kolise a niekedy je aj vyssia ako je norma. Ak je dotycny inak zdravy, uplne nic to neznamena. Lenze pacientovi sa daju do ruky vysledky, povie sa mu , ze hodnota nejakeho onkomarkeru je trochu zvysena a zacne sa nezmyselne patranie po nadore - ultrazvnuky, CT, RTG. Na to, ze je to zvycajne fakt zdravy clovek dost extenzivna diagnostika a co je hlavne, je to traumatizacia dotycneho, lebo ho pochyti strach, ze mam zvysene onkomarkery a teda asi mam rakovinu. Obcas sa k nam tito prediagnostikovani vystraseni pacienti so zvysenymi onkomarkermi dostatnu a je to dost tazke ich presvedcit, ze zvysena hladina onkomarkeru neznamena, ze maju rakovinu. Kazdy, kto dava pri preventivnych prehliadkach stanovovat onkomarkery, by si mal najprv pozriet odporucenia na ich pouzivanie a premysliet si co spravi, ked budu lahko zvysene.

vsevedka

ja len musím súhlasiť s llek, že je to biznis, ktorý aj tak pacientovi nedá 100% istotu, či nádorové ochorenie má, alebo nie

napríklad pacientke, ktorá má endometriózu môžu vyskočiť onkomarkery na 200, hoci je norma 0-30 a bude sa zbytočne trápiť, hoci rakovinu nemá a zvýšené onkomarkery spôsobilo iné ochorenie, napr. spomenutá endometrióza

llek

Onkomarkery sa sice v diagnostickych centrach davaju v ramci prevent prehliadok vysetrovat, v skutocnosti do prevent prehliadky nepatria.Vysetrovanie onkomarkerov je hlavne biznis, je to dobre platene. Je to velmi popularne, vyzera to lakavo,ludia maju tendenciu tomu verit- mam negativne onkomarkery, teda nemam rakovinu. Onkomarkery sa podla odporucani onkologickych spolocnosti davaju vysetrit cielene, az vtedy ak je stanovena diagnoza nejakeho konkretneho nadoroveho ochorenia v ramci vstupnych vysetreni aby sme zistili rozsah a stadium ochorenia, alebo sa pouziva na sledovanie efektu protinadorovej liecby. Bohuzial, je to dobry biznis a uplne nezmyselne sa to pouziva v ramci prevent prehliadok.

ivana45

Prakticky lekar ma presne od poistovne urcene, co mu v ramci preventivnej prehliadky zaplati, EKG zaplati len u poistencov nad 40r.
Mozes si zvlast doplatit EKG ako samplatca ceny su rozne, obvykle 15-20 Eur(mimochodom, za to iste da poistovna specialistovi 3,7 Eur).
Biochemicke vysetria z krvi hradi VZP (všeobecna) standardne tieto: glukoza, kreatitin. K tomu zakladne vyš. moču a krvny obraz, nad 50 rokov vyšetrenie stolice. Napr. ziadne pecenove testy.
Je to uboho malo informacii o zdravotnom stave. Ked naivkovia propaguju taketo prehliadky, su zabavni. Ked sa poistovne tvaria, kolko pre svojich poistencov robia, je to vysmech. No, ale: lepsie nez nic.
Ak mas zaujem o poriadnu prevenciu a aj vysetrenia na rakovinu, pouvazuj nad komplexnou preventivnou prehliadkou v niektorom súkromnom centre.
Vyber si program aj s onkomarkermi, ak sportujes a zaujima ta tvoje srdce, tak aj s kardiologickymi vysetreniami. Hod si do guglu napr. "preventivne prehliadky".
Ak si prehliadku dohodnes priamo v nemocnici alebo v sukromnom centre a nie cez sprostredkovateľa, rozne "združenia" a pod., usetris takmer polovicu ceny. Cela taka velka prehliadka vratane labakov, onkomarkerov, sonografie brucha, EKG, zatazoveho EKG (bicykel s ekg), echa (ultrazvuk srdca) a cca 7 dalsich specialistov vyjde na cca 35-40 Eur a napr. na Onkologii na Heydukovej v Bratislave sa da stihnut za 1 den.

delphia

to je jedno v ktorej poistovni si poisteny. preventivne prehliadky vyplyvaju zo zakona o zdravotnej starostlivosti.

dufus

Dakujem za odpoved delphia,a este to ze mam narok na tu preventivnu to znamena ze ked bude chcet za to peniaze doktorka jej mozem povedat ze nemusim platit hej?
SOm poisteny vo Vseobecnej zdr. poistovni.

delphia

odbery ohladom moca, krvneho obrazu,mineralov, cukru a hepatalnych testov sa vykonavaju v ramci preventivnej prehliadky, na ktoru mas narok zo zakona raz za 2 roky. co sa tyka EKG, zvazi lekarka, ci treba alebo nie. z bezneho vysetrenia moca sa nezistia ziadne uzivane lieky.
a co sa tyka psychiatrickej liecby- ziadny problem by nebol, keby aj o nej obvodna vedela. ta liecba nekontraindikuje sportovu cinnost