Pilates

slobodnaa

Odporúčam to najmä na chrbát. Je to síce trošku zložité, kým sa naučíte dodržiavať dýchanie, presnosť atď. no potom zistíte, že cviky sú úplne jednoduché a skutočne veľmi účinné. Sem tam si to zacvičím, najmä keď ma bolí chrbát, ale inak sa venujem radšej inému cvičeniu.

jaja_jaja

Zabudla som doplniť:
PRESNOSŤ
-pri vykonávaní Pilatesových cvikov je dôležité doslovne dodržať postup: ak sa od správneho držania odchýlite len o centimeter, cvik bude menej účinný

jaja_jaja

Tajomstvo Pilatesovej metódy spočíva v tom, že je nesmierne účinná. V priebehu niekoľkých týždňov od začatia cvičenia budete mať lepšie držanie tela, silnejšie svaly, plochejšie brucho a voľnejšie, ohybnejšie kĺby. Joseph Pilates tvrdil:" po desiatich sedeniach pocítite rozdiel, po dvadsiatich ho uvidíte a po tridsiatich budete mať úplne nové telo."
Pilatesova metóda funguje celkom inak než cvičenia na atletickej dráhe, v telocvični alebo v posilňovni. ˇučelom je zvýšiť objem tých najsilnejších svalov, ktoré sa pritom skracujú a tuhnú. Pilatesové cviky posilňujú a predĺžujú všetky svaly vrátane tých najhlbšie uložených, a súčasne zaisťujú správne vyváženie a držanie celého tela.
Pilatesovo cvičenie stojí na kvalite, nie na kvantite. Svaly sa zapájajú presne a účinne, ale nie viac ako je nevyhnutne potrebné.Pri Pilatesovom cvičení by ste namali cítíť bolesť ani v priebehu, ani po skončení cvičebnej jednotky.Kým začnete so samotnými cvikmi, naučíte sa dokonale správnemu držaniu tela. Naučíte sa rozlišovať jednotlivé svalové skupiny a precvičovať ich bez zaťažovania iných oblastí.Ak už raz pochopíte určitý pohyb, zistíte,že vaše svaly si "pamätajú"správnu polohu do budúcnosti. Pretože sa svaly preťahujú a predlžujú, zvyšuje sa rozsah pohybov v kĺboch, a tým klesá ich zaťaženie.
Preto je pravidelné cvičenie Pilatesovou metódou veľmi účinné pri odstránení bodavých bolestí kĺbov a bolestí v krížoch a máva až zázračné účinky u ľudí po úrazoch, s výrazným oslabením niektorých svalových skupín.
Pilatesovo cvičenie je výborným prostriedkom proti stresom každodenného života. V priebehu sedení nebudete môcť myslieť na nič iné, iba na pohyby, ktoré vykonávate, a pocity z vlastného tela. Po cvičení nebudete pociťovať bolesti a únavu. Vaše kĺby budú voľnejšie a budete mať pocit pokoja vyvolaný plynulým rytmom cvičenia.Joseph Pilates učil, že kľúčom k zmene je veriť, že to človek dokáže.
Zásady Pilatesovej metódy:
SÚSTREDENIE
-kľúčom je sústrediť svoju myseľ na precvočovanú oblasť a vnímať ako svaly regujú
VEDOMÉ RIADENIE
-žiadne nedbalé, mimovoľné, trhavé ani unáhlené pohyby, ale dokážete vykonávať cviky hladkými a plynulými pohybmi v celom tele
CENTRUM SILY
-cviky sú určené na posilnenie trupu a vytvorenie pevného "jadra"-centra sily, ktoré potom podopiera zvyšok tela. Centrum sily je základom správneho držania a rovnováhy celého tela a chráni chrbticu.
DÝCHANIE
-hlboký nádych a následným úplným výdychom má mnoho prospešných účinkov. Správne dýchanie umožní vykonávať Pilatesove cviky účinnejšie a vyťažiť z nich maximálny prospech.
presnosť
VIZUALIZÁCIA
-dokážete v duchu uvidieť správny pohyb, telo sa mu prispôsobí
INTEGRÁCIA
- pri cvičení sa všetky tieto zásady musia dodržať súčasne, aby ste vnímali svoje telo ako celok, dokonca aj keď precvičujete len jednu ohraničenú svalovú skupinu