zubny kamen a kazy

Príspevok v téme: zubny kamen a kazy
zub

1. Ked sa odstrani kamen a pod nim su kazy, ktore treba zaplombovat, naco sa vobec ten kamen odstranoval? Ved je jedno, cim je kaz obaleny, nie? Uz som to tak mal dlhe roky a nic mi nebolo.

2. Preco je ten tzv. ultrazvuk takmer na nerozoznanie od vrtacky? Som cakal, ze tam dostanem nejaky nahubok, pusti sa zvuk, ktory nepocut, a po 5 minutach mi opadne vsetok zubny kamen, a nie toto. Je to vsade take iste?

3. Teraz mam 4 nove kazy, ktore treba zaplombovat, ale dufam, ze nebudem platit za tieto minikazy tolko isto, ako za megakaz na stolicke. Zavisi cena od velkosti?

janab

zubný kamen je svina, takže aspon raz za rok dať vyčistiť chrup. Zubárka má pravdu, ustupujú dasná a začne zápalový proces, ..ten kamen vám začne sťahovať dasná dole a odkrývať krčky zubov..je to pliaga..dnes sa odstranuje bežne, niekedy pred mnohými rokmi to lekári robili veľmi neradi, preto ľudia prichádzali predčasne o chrup...proti zubnému kamenu sa chránime pravidelným čistením zubov a hlavne v medzizubných priestoroch po každom jedle, tak aspon trochu zabránime usadzovaniu..niektorí ľudia majú také zloženie slín, že sú náchylnejší na tvorbu kamena na zuboch..zubný kamen aj v ústach zapácha, takže určite odstrániť.

zubaarko

1. zubny kamen je vlastne zmineralizovany "ztvrdnuty" zubny mikrobialny povlak, cize nahromadenie toho infekcneho povlaku, ktory si normalne zo zubov cistis. On nekryje kazy, praveze jeho nahromadenie kazy pod nim tvori. Okrem toho sposobuje gingivitidy, ci ustup dasien a teda parodontopatie veduce az k strate zubu, obzvlast u prednych dolnych zubov. Preto sa musi odstranovat, nehovoriac este o drazdeni jazyka, spodiny ust a podobne.

2. ultrazvuk je teda riadne na rozoznanie, no ale to zavisi od toho ako to ty vnimas. Kazdopadne vzdy sa odstranuje kamen klasickou pracovnou castou - kyretov, co ti mozno pripomina vrtacku. Od vykonu stroja ci ostrosti pracovnej casti moze zavisiet efektivita, ale robi sa to vsade rovnako ak sa nato pytas.

3. a samozrejme cena zavisi od velkosti preparacie zuba, teda od poctu plosok, ktore sa budu plombovat, ako aj od pouziteho materialu. Cize jasne, ze je to ine pri krckovom kaziku, ako pri "velkej" plombe na stolicke.

Vidno, ze mas trosku obavy ci az antipatiu voci osetreniu, neboj nic, chod sa svojim zubarom, a o takychto veciach si mozte pokecat, urcite ti rad na vsetko odpovie :)

rew

zub> "Ved je jedno, cim je kaz obaleny, nie?" pokial viem, zubna plomba sa nedava na kaz, ale vyplna sa nou diera ktora zostane po odstraneni kazu.. teda kaz sa nou neprekryva..

j

no kamen treba odstranovat, lebo sposobuje potom dalsie problemy ako zapaly dasien alebo aj horsie veci... ano ultrazvuk je taky isty vsade, nikde nemaju nieco take ako pises, bez zvuku a namahy, aspon o tom neviem :)