Ako bojovať v práci s intrigami?

Príspevok v téme: Ako bojovať v práci s intrigami?
Vera2484

Ahojte, mám otázku ktorá nesúvisí so zdravím ale časom možno začne s mojou psychikou...
Minulého roku som skončila vysokú školu a nastúpila som do mojej prvej práce ako vedúci.. Mám pod sebou asi cca 50 ľudí.. na začiatku to vyzeralo celkom v pohode, no postupom času zisťujem, že je to veľmi ťažký kolektív... samé intrigy, ohováranie, pokrytectvo.. Najväčšie intrigy tam však robí jedna 50 ročná pani s ktorou som mala nedávno konflikt už aj ja a tak som sa stala terčom jej ohovárania...
chcem sa preto spýtať ako reagovať v práci na takéto niečo? mám sa obrátiť na môjho nadriadeného alebo ako postupovať v tomto alebo podobnom prípade?... ďakujem Veronika...

amikus

Ahoj,
No ja suhlasim s babami co pisu ze si ako absolventka v dost vysokej pozicii bez praxe to neznamena ze nemas kvality to zvladat ale vies na riadenie 50 tich ludi nestaci len titul tam musis byt velmi dobry psycholog ( trenovany zivotou a praxou) ktory presiel cez vela podobnych situacie a jednoducho vie ako s ludmi ako s 50 rocnymi ako s novymi 18 rocnymi atd. ako riesit konflikty mat na to svoju taktiku to je mnohokrat ovela tazsie ako dokoncit VS lebo na to musis mat osobnostne preddispozicie alebo sa mat vela skusenosti.
Na poziciu v ktorej si prilis precitlivela vadi ti jedna ohovarajuca kolegina , preco ? ako konkretne ta ohovara co o tebe rozprava? maju aj iny jej nazor? vyslovene si vymysla alebo je na tom co hovori aspon daco pravdy teda mozno vybratej s kontextu. A ako dlho tam ta zena robi aky myslis ze ma motiv.Zavidi ti? No ked si to mala dotlacenene vzala pracu niekomu inemu ( prepac mi uprimnost)moze byt aj niekym dohodena aby ti robila nervy.
Porozmyslaj preco to robi to nemusi byt len jej zavist a podla toho nasmeruj svoje spravanie k nej.

lacka

ahoj, chcem Ti len povedat, ze takuto situaciu poznam.... starsie zeny maju zvacsa problem sa vyrovnat s tym, ze niekto mladsi, atraktivnejsi, je kvalifikovany na poziciu, ktora dokaze vo velkej miere ovplyvnit jej posobenie....cize, ze si ,,nadriadena mlada soplana\"
Ohovaranim a nevhodnymi poznamkami, ktore su na oko vseobecne, co pritom niesu, si snazia stanovit hranicu, skusaju co si mozu dovolit.....
Ty sa musis ukazataz ako VACSI PES AKO SU ONY SAME!!!!!!!len tato strategia plati na tieto Damy.....nie vsak sukromne, medzi 4ocami, cim viac oci, tym lepsie, potupene, a zaroven zivy priklad.....dupnut si, ja som sef, alebo to bude tak, alebo to nebude nijak inak!!!!!! Skutocne to zabera, ja som to skusila, lebo mi uz praskli nervy a vyslo to.....ako sefka sa musis riadit pravidlom.....,,AKO SA DO HORY VOLA, TAK SA Z NEJ OZYVA!\"alebo ak to nepomoze....tak uz len.....,,AK TY SI KU MNE DEBIL...JA BUDEM DVOJNASOBNY\" .... to uz zabere na 100%....

janab

Dúfam, že si vo svojom fachu odborník a preto ti nemôže uškodiť žiadna intriga, ked si na svojom mieste a vieš o čom je tvoja práca. Čo sa týka intríg a ohovárania, tak v ženskom kolektíve je to asi stále. Tá 50-tníčka, bud to robí celý život a rozvracia kolektív, alebo to robí len v poslednom období?..žeby sa bála ,že príde o prácu?..Ja na tvojom mieste, tak si ju zavolám na kobereček a poviem rovno do ksichtu, že čo som počula, čo trepe kde -kade, nech sa vyjadrí. Jasné, že bude zapierať, ale takýto pohovor medzi 4 očami tebe neuškodí a ona sa bud skonsoliduje, alebo to bude ešte horšie. Ak máš problém s komunikáciou, tak sa prihlás na kurz asertivity - povedať s úsmevom na tvári aj kritické veci..Ak to bude dalej pretrvávať a bude ti naštrbávať autoritu, tak treba to verejne povedať na porade (ak ju nemávate, tak ju urob) a tam to povedz na rovinu, že čo sa v kolektíve deje ,aby sa vyjadrili aj ostatní . Nemyslím si, že to nie je vhodná práca pre teba, niekde začať treba a práca s ľudmi je najťažšia. Možno je to rada, ktorá ti pomôže, možno nie, ale byť slepá a hluchá sa tiež nevypláca. Niekde som čítala, že treba tých ľudí konfrontovať. Ja som mala takúto kolegynu,ktorá donášala na mna a pritom sme viac ako 7 rokov sedeli spolu v kancli a sú to typy žien, ktoré neprestanú, akoby to mali v povahe a čo je najhoršie, majú také praktiky, že na ne proste nemáte, ..a ani môj šéf si s nou nevedel dať rady a tak si robila na pracovisku čo chcela, každý sa jej bál,..šéf to neriešil a vlastne rozbila celý kolektív..na intrigách je najhoršie to, že neviete čo na vás tá dotyčná roznáša, aké klepy a neviete sa proti tomu brániť..Ale aj by som každopádne s nou mala rozhovor z očí do očí...

lienocka2808

v poriadku, ale v 12:34 nie je tiez napisane, ze ty by si to tak robila alebo odporucala robit.
Ja som pouzila tvoje vyjadrenie ako priklad ako sa to robit nema. A je zaujimave, ze aj niekto iny okrem mna to vo fore tak pochopil, ze by si to mozno tak riesila aj ty.
Ok,Nechcem sa tu hadat ani dotahovat o slovicka, lebo primarna snaha niekomu pomoct sa vytraca. Ale mozno niekomu pomoze prave ta nasa debata :)
Ja by som to riesila v klude. Mozno by som si nasla na dotycnej problematickej osobe nieco co urobila v praci dobre a pochvalila by som ju. A sledovala jej reakcie :)

lienocka2808

v poriadku, ale v 12:34 nie je tiez napisane, ze ty by si to tak robila alebo odporucala robit.
Ja som pouzila tvoje vyjadrenie ako priklad ako sa to robit nema. A je zaujimave, ze aj niekto iny okrem mna to vo fore tak pochopil, ze by si to mozno tak riesila aj ty.
Ok,Nechcem sa tu hadat ani dotahovat o slovicka, lebo primarna snaha niekomu pomoct sa vytraca. Ale mozno niekomu pomoze prave ta nasa debata :)
Ja by som to riesila v klude. Mozno by som si nasla na dotycnej problematickej osobe nieco co urobila v praci dobre a pochvalila by som ju. A sledovala jej reakcie :)

Slobodna

lienocka2808 12:34 :)
nie, neodporúčam to takto riešiť, je tam napísané, že ľudia by si toto mali uvedomiť a následne sa tak správať k svoju nadriadenému.

lienocka2808

a ty si si kde precitala, ze som napisala, ze to odporucas?? Ja som iba napisala, ze ja by som to tak urobit nedokazala.NIC VIAC.

a mimochodom tvoj príspevok dnes o 12:12
vyznieva tak akoby si to odporucala takto riesit.

jajka001_

suhlasim s lienockou, mala som viacerych veducich, take praktiky ze ked sa ti nepaci, mozes ist prec su sice ciastocne ucinne ale nevytvara to spravnu atmosferu na pracovisku ani neriesi problemy. je to len diktatura a ak je diktator blbec, stat padne. spravna komunikacia je naproti tomu umenie. vyhrazat sa vie kazdy.

lienocka2808

A je jasne ze vsetci ludia ta nemozu mat radi, ale ked ta nema rada vacsina tak uz treba hladat chybu v sebe.