silna diabeticka

Andel

Ivo,

dakujem za ludi ako si ty! Zaskripala som zubami, ked som precitala nadpis!

Ked sa na to pozriem z ineho pohladu mojho oka SILNA DIABETICKA moze znamenat OBEZNA DIABETICKA ;o) Takze, pohyb, pohyb, pohyb a je vseobecne zname, ze pohybom sa vylepsuju glykemie a samozrejme, pomaly, ale istou cestou sa chudne. Obmadzit sladkosti, chlieb a cestoviny, namiesto prilohy si dat zeleninu a znovu POHYB, POHYB, POHYB => jediny sposob ako schudnut!

Inac, chcela by som vediet aku cukrovku mam ja, ci silnu ci slabu. A1C mam 6% (podla tych vyssich tabuliek), ale moj pankreas neprodukuje ziaden inzulin, takze teraz neviem do akej skupiny sa mam zaradit ;o)))))) lol

Niekedy v zaciatkoch mojej cukrovky, som mala znamu, ktorej "nevesta" bola diabetick a povedala mi tuto vetu: "Ona uz ma tak zlu tu cukrovku, ze musi pouzivat inzulinovu pumpu!" Kedze som vtedy o diabete nevedela nic, bola som zhrozena, ako strasne na tom ta holka musi byt. A potom mi doktor povedal, ze by mi pre lepsiu kompenzaciu odporucil pumpu, som prisla domov a som sa rozplakala, lebo som si myslela, ze mam tu najhorsiu cukrovku aka existuje hihihi. Krkolomne som odburavala doktorove navrhy na pumpu, dnes pumpujem uz treti ci stvrty rok a lutujem, ze som nezacala skor. Cize, zrejme je moja cukrovka silna, ked som na tom tak zle, ze musim pouzivat uz tu strasnu inzulinovu pumpu! ;o))))

Pre ludi, ktori ma nepoznaju, cast tohto clanku je pisana ironicky a dufam, ze pochopite, ktora cast. ;o)

Jana

DiabetikIvo

CmuQ,

Neexistuje "SILNÁ" cukrovka, resp. ako niektorí zvyknú hovoriť "ŤAŽKÁ" cukrovka.

eng dňa 13.1.2010 vo vlákne "Zistili mi cukrovku ako sa mám s tým vyrovnať?Liek-Januvia" ( cukrovka.zdravie.sk ) napísal na túto tému výstižný príspevok, z ktorého si dovolím citovať:

=== Začiatok citátu ===
"Neexistuje žiadna ťažká a ľahká cukrovka. Správne sa diabetes rozdeľuje na dva základné typy:

- Typ 1 - beta bunky pankreasu, ktoré vyrábajú inzulín sú zničené a preto diabetik 1. typu má nedostatok inzulínu z vlastnej produkcie a musí sa mu dodávať z vonku (striekačky, perá alebo inzulínová pumpa)

a

- Typ 2 - beta bunky pankreasu produkujú inzulín, ale účinok tohto inzulínu je oslabená. Na posilnenie účinku vlastného inzulínu sa používajú väčšinou tabletky a niekedy aj inzulín dodávaný zvonku podobne ako pri type1.

K liečbe oboch typov diabetu patrí nerozlučne aj diabetická diéta...

To je jedno delenie a to druhé je: dobre liečený a kompenzovaný diabetes a zle liečený a nekompenzovaný diabetes...

A až pri tomto delení možno hovoriť o ľahkej a ťažkej cukrovke.

ĽAHKÁ cukrovka je charakterizovaná dobre kompenzovaným diabetom, bez diabetických komplikácií, alebo iba s minimálnou mierou ľahkých komplikácií.

ŤAŽKÁ cukrovka je charakterizovaná zle kompenzovaným diabetom s vážnymi komplikáciami vzniknutými kvôli dlhodobo zlej kompenzácii.

Do oboch skupín v tomto druhom delení patria ako diabetici s diabetom typu 1, tak aj s diabetom typu 2."
=== Koniec citátu ===

K tomu dodávam, že okrem základných dvoch typov existujú aj ďalšie typy diabetu (cukrovky) napríklad LADA, MODY a gestačný diabetes. A aj pre ne platí to čo napísal eng, že lahkou cukrovkou je dobre liečený a dobre kompenzovaný diabetes a ťažkou cukrovkou je nekompenzovaný diabetes s výskytom závažných chronických komplikácií diabetu.

Ešte k tomu chudnutiu - moderná diabetická diéta je založená na racionálnej strave s vysokým podielom vlákniny a potravín s nízkym glykemickým indexom. Stačí dodržiavať rady lekára, striedmo sa stravovať a dennú dávku si rozdeliť na viacej menších častí - obvykle 5 až 6, ktoré potom v pravidelných intervaloch ješ. A k tomu je samozrejme potrebný aj dostatok pohybu...

Držím palce.

hagen

Skús sa opýtať svojho lekára diabetologa. Včera sme mali zasadnutie a prezentovali tam nový výrobok,ktorý podporuje priamo chudnutie u diabetikov. Len sú tám prísne pravidlá. Záleči aj na tom,či si na tabletách,alebo na inzuline.