Ako dlho nosiť čierne šaty?

Evinka

Mne tento týždeň zomrela svokra a tiež nad tým rozmýšľam. Za vlastnou mamkou som nosila 1 rok v malom meste. Teraz žijem vo veľkom meste, svokru som volala mamka a mali sme dobrý vzťah. Chcela by som pol roka, ale v júli, auguste budú horúčavy tak predpokladám, že nevydržím. Vychádza mi z toho, že budem a chcela by som nosiť 3 mesiace. Vôbec "nenosit smútok" by sa mi nedalo.

luciana22

Je uplne nezmyselne urcovat kedy a ako dlho musi clovek nosit cierne. To ako ked nemam oblecene cierne tak nesmustim? Alebo len preto ze si niekto da cierne tak zarucene smuti?
Je to o pocitoch vo vnutry nie o obleceni predsa...

Izidora

ja som po smrti otca nosila len 5 mesiacov lebo uz bol jun a bolo strasne vtedy teplo a nemohla som vydrzat v ciernom v tych horucavach. Nieje dolezite davat najavo pre okolie ze drzite smutok len vas tie cierne farby deprimuju este viac.

M-a-r-o-š

Po smrti rodičov sa nosí 1 rok čierny odev (netancuje sa na svadbách ani na žiadnych zábavach a pod.)

Po smrti súrodencov, starých rodičov, krst. rodičov sa má nosiť čierny odev cca 7-8 mesiacov. (tiež bez zábav)

Po smrti ostatných si môžete zvoliť sami kolko dni ci mesiacov budete nosit cierny odev, ale pribl. sa nosí 6 mesiacov od dňa úmrtia.

ivana45

Rozmyslam, preco sa ujal zvyk - nosit cierne oblecenie. Chapem to u vdovy: ona tym inzeruje dve veci: zomrel mi manzel (budem volna) a este za nim smutim (zatial ma nebalte, páni).
Ostatnym pribuznym tym navonok vzdavame uctu, ale najviac hovorime pozostalym zhruba: Az tak som si zomreleho vazil, ze na neho este stale so smutkom myslim.

Krista, myslim si, ze dnes ta nebudu ludia odsudzovat, ani na dedine, ked po mesiaci (maximalne dvoch) smutku za svokrovcami zacnes ciernu postupne odladat: naprv si das par dni telove pancuchy, potom uz len jeden-dva kusy cierneho (suknu, nohavice) a nedoplnis to zltym, cervenym, ale tlmenou farbou. Viem si predstavit, ze pocas mesiaca prejdes na normalne oblecenie, len sa vyhnes zltej, oranzovej,..
Pozri, ak budes ciernu nosit prilis dlho, mozu ta zacat ohovarat, ze na co sa hras. Ze predstieras.
Smutok za manzelom je nieco uplne ine. Ciernou okolo seba postavis mur a ty rozhodnes, kedy ho uz okolo seba nechces. Ale aj tu: Prilis dlhe nosenie ciernej ma v sebe neprijemnu pachut, nieco ako: Lutujte ma, berte na mna ohlad, ja uboha... Niekedy to robia stare zeny. Oni vedia, ze aj tak ich uz nikto balit nebude, ale ciernou si vynutia vacsie ohlady od okolia. Napriklad volne miesto v elektricke.

Katka32

Kolko chceš niekto nosi týždeň, niekto aj rok. Ja osobne ak mi zomrie niekto blízky napr mama, otec, brat budem nosiť čierne maximalne tri dni. Nie preto žeby som si ich za života nevažila ale je mi to trapne.

jajka001_

neviem ale pol roka sa mi zda privela. mozno na dedine to tak kedysi bolo ale teraz? by som povedala tak mesiac maximalne....viac by som urcite nevydrzala. hoci ja nosim cierne veci bezne ale striedam to.

krista

žijem na dedine,manžeľ to nevie ako dlho sa nosí,svokru sa nechcem spýtať na teké veci,švagriná býva 50 km od nás tak si myslím nenosí čierne len akurát ked prídu k nám.na dedine sa hovorí patri sa nosiť tak pol roka..neviem mne sa toľko nechce byť v čiernom.som si myslela že v tomto roku a koniec ale asi to bude málo.

ivana45

Ak zijes na dedine, tak asi dlhsie nez v meste. Spytaj sa manzela, mozno ma zelanie, ako dlho mas byt v ciernom.
Je to ale tvoja vec. Niekedy je ale rozumne prisposobit sa zvyklostiam. Je zbytocne znepriatelit si manzelovu rodinu. Alebo celu dedinu. Skus hodit rec napr. s manzelovou sestrou a pod.

sasskia

krista
a pri svokrovcoch by som cierne nenosila vobec, aj ked ich mam rada ako vlastnych rodicov.....
ja som ani po mojich starych rodicoch nenosila cierne, iba na pohrebe som mala oblecene.
moje zname nosili aj po umrti starkych cierne minimalne mesiac.
ale ako posem, nikoho neodsudzujem, nech sa kazdy rozhodne ako najlepsie uzna a ty sama musis citit potrebu, ako dlho to chces nosit. a neber ohlad na inych co povedia. viem, ze pokial zijes na dedine, tam je to ine ako v meste. tam ta ludia ohovoria a skritizuju pod ciernu zem, no kaslala by som na nich.to zase zavisi od tvojejpovahy, ako tobudes brat.