Štátnice z Aj

Príspevok v téme: Štátnice z Aj
nyky20

Chcem sa len spýtať, či nevie niekto poradiť ako je to so štátnicami z anglického jazyka. Či sa dajú urobiť aj bez toho, aby sa navštevovala jazykovka t.j. že sa učí jazyk doma na súkromných hodinách. Lebo kamarátka je na materskej a už sa nechce vrátiť koli vzdialenosti do svojej práce a chce si hladať nejakú inú. A kedže má už niekolko rokov angličtinu a chcela by si urobiť aspon nejaké skúšky , aby mala nejaký papier. Pretože ona nemá ani maturitu z angličtiny. Dakujem za prípadnú odpoved

tekvicka_

nechcem strasit, ale je to hodnotene ovela prisnejsie. pisomna cast statnice ma 4 časti - dikatat alebo posluch, citanie s porozumenim, preklad do anglictiny a esej. ak sa nemylim tak tie casti su aj pri zakladnej aj vseobcenej statnici. ja som robila tu vyssiu - ked som odtial sla tak som bola spokojna ze coho som sa bala ved to bolo celkom v pohode, diktat s prekladom lahky, citanie v pohode aj ked nejaka otazka bola taka ze som mala pocit ze pasovalo viac odpovedi, preklad do anglictiny ten bol tazky to hej, a esej sa dala este som mala temu co mi sadla tak pohoda nie? a ked som volala pre vysledky tak ze za 3 tak som bola taka sklamana ze ako je to mozne. ale ked sme sa stretli na ustnej casti tak som zistila ze sme mali skoro vsetci za 3 niektori za 2 ale to minimalne a nikto za 1. proste stupnica je tam prisna neviem presne po kolko bodov ale to za kazdu blbost a to sa nazbiera. dost ludi to ani nespravilo.aby si presla pisomno castou potrebujes prejst min 3 casti, jednu mozes urobit na 4 - teda jednu cast mozes neurobit

nyky20

Ešte ma zaujíma ako je to s hodnotením štátnice. Či sa to podobne ako maturita, že či stačí len 33 % aby sa prešlo ( myslím písomnú časť) alebo či je to prísnejšie hodnotené.

sabynka

Ale ak je kamarátka na materskej,tak má relatívne trochu voľného času, tak by sa možno mohla na jeden rok prihlásiť do toho štátnicového ročníka, lebo je to dobrá príprava a aspoň by vedela , čo ju čaká.
S nami stále skúšala diktáty, články na preklady a gramatiku sme omieľali do kolečka. Vedela by do čoho ide a bola by lepšie pripravená....predsa len 60eur je 60eur :-)

sabynka

Ja som zo Žiliny a na jar sa chystám na štátnicu na štátnej jazykovej škole tu v ZA. Aj som sem pár rokov prerušovane chodila. Ale to nie je podstatné, ak si chceš urobiť štátnicu, tak je podstatné, že niečo vieš a nie, kde si sa to naučila.
Toto, čo som ti písala, tak takto to funguje na štátnych jazykovkách a dostaneš papier o štátnej jazykovej skúške. Tie rôzne súkromné jazykovky, kde dostávaš certifikát, tak to neviem,ako funguje, či je to niečo podobné.
Neviem, kde by mola byť najbližšia štátna jazykovka vo vašom okolí - popozerajte na nete, možno niečo nájdete.

nyky20

Dakujem za odpoved. No lebo nás trošku zmiatlo, že v nejakej vyhláške sme našli niečo v tom zmysle, že musíš byt aspon "externý poslucháš "či čo. Pozerali sme to v nejakej jazykovke v Nitre. To sa asi nelíši podla jazykovky? : ) Tak dufam, že bude dobre pripravená : D.
Môžem sa spýtať aká je to tá " tvoja" jazykovka? Lebo my bývame pri Trnave. Vedela by si nejakú poradiť??