Co je to Ego?

Príspevok v téme: Co je to Ego?
Krtko89

Chcel by som vediet vas subjektivny nazor na Ego.Co si o nom myslite?Pre upresnenie vam uvediem text ktory podla mna plne vystihuje co to ego vlastne je
--------------------------------
"Čo je ego?

Ego je náš vyšší rozum, je to naša individualita, všetko čo cítime a myslíme. Je to naše ja, s malým j. Veľké Ja s veľkým J je naša nesmrteľná duša - Átman, ktorá sídli v našom duchovnom srdci. Ego čerpá život práve z tohto Ja, samo nemôže existovať. Žije len vďaka nášmu mysleniu - vedomej pozornosti.

Ego nás preto klame, myslíme si, že sme individuálne bytosti. Samo ego ale nie je živé, len oživované. Kdesi som čítal, že je to s nami ako s vlnami na mori, je to veľmi krásny prímer. Každá vlna je iná, inak sa chová, inak vyzerá - v skutočnosti je ale len súčasťou toho mora. Tak nejako to je i s nami. Ego je ilúzia a teda i naša individualita je iluzórna.

Ako sa zbaviť ega? Ego je naše myslenie, ak teda zastavíme našu myseľ, rozplynie sa i ego, zmizne naša individuálna vôľa a nastúpi Jeho vôľa, spoznáme Pravdu - Boha, staneme sa Ním. Toto je samadhi, Osvietenie - mystická smrť.

Väčšina ľudí sa bojí vzať ega, svojej individuality. Inak sa ale k Bohu dospieť nedá. Vzdaním sa ega život nekončí - len začne ten pravý život, večný život v Bohu. "

-----------------------
a opozicia by tvrdila asi toto citujem

"Preco by som mal zastavovat svoju mysel? Nevidim dvovod preco by mal clovek zatracovat svoje ego. Tym padom ako keby zatratil aj semho seba. A duša:-D poznam ju tak akurat v kolese. neverim v dusu ani v posmrtny zivot. podla man je vsetko zalozene na fyzike chcemii prirode a vesmire. a mi ze zijeme vdacime za to vesmiru.Neexistuje ziadna dusa je iba nas mozog . Budme tym cim sme... budme ludmy a nie zaslepenymi ludmy ktory v nieco veria a raz ich sklamu aj najblizsi... "

--------------------------------

Tak ludkovia s cim sa stotoznujete Vy ?

s pozdravom
Krtko =)

Cesta

Z príspevku: "Ego je ilúzia a teda i naša individualita je iluzórna."

lúzia je klam, ktorý považujeme za pravdu. To že máme ego je pravdou, to že je dobré mať ego je ilúziou. Ego ľudí oddeľuje, nie spája, a organizmus dobre funguje, ak sú všetky jeho časti v súlade, v jednote. Kedy to môže nastať? Keď každý zruší svoje ego (ohraničenie seba samého vo vedomí), a bude sa riadiť Božou vôľou (neohraničenie seba samého vo vedomí, Duchom pravdy, od Ježiša Krista), budeme žiť v jednote a harmónii, najlepší život, aký sa dá žiť.

Z príspevku: "Ako sa zbaviť ega? Ego je naše myslenie, ak teda zastavíme našu myseľ, rozplynie sa i ego, zmizne naša individuálna vôľa a nastúpi Jeho vôľa, spoznáme Pravdu - Boha, staneme sa Ním. Toto je samadhi, Osvietenie - mystická smrť."

Nestaneme sa Bohom, ale naše vedomie už nie je ohraničené nami (našim individualizmom), môžeme tak prijať Ducha pravdy, ktorého nám poslal Ježiš, aby sme mohli žiť v Božej vôli. Budeme mať Boha v sebe, to znamená, že sa budeme riadiť jeho vôľou, budeme jeho vôľu poslúchať.

Z príspevku: "Väčšina ľudí sa bojí vzať ega, svojej individuality. Inak sa ale k Bohu dospieť nedá. Vzdaním sa ega život nekončí - len začne ten pravý život, večný život v Bohu."

Ak sa nezbavíme svojho individualizmu, a nepríjmeme Božiu vôľu cez Ježiša Krista a Ducha pravdy, nebudeme schopní žiť s Božou vôľou v jednote v Božom svete. Tak nám ostane len Peklo individualizmu, kde už nebude dobro aj zlo, ale len zlo. Vyberte si.

Eduardo17

Chcem povedat ze to co pise slobodna je taka polovicna pravda,ten koniec by som zmenil ze ego potrebujeme.Ano potrebujeme ho v dnesnom svete lebo bez neho by sa nam predieralo v tomto skazenom svete tazko,ale keby tu ego nebolo a to myslim vobec.....Tak by tu bol Raj....neboli by tu tie najhorsie ludske vlastnosti a zivot by bol bezproblemovy...bohuzial ego sa da len potlacat zbavite sa ho az po smrti....a na potlacanie ega je naj meditacia a modlitba....bohuzial dnesny svet je tak rychly ze ludia nemaju cas ani nad sebou porozmyslat a preto to ego je stale dominantnejsie.Tak skuste sa pocas dna aspon 10 ...15 minut zamysliet nad sebou spomalit a tak a bude to lepsie...verte mi;)pekny den

Slobodna

lost:
EGO je JA. Každý človek myslí na svoju budúcnosť, má o nej nejaké predstavy. To, že mladí žijú pre prítomnosť je spôsobené vekom a dobou. Tak si predstavujem rovnováhu medzi Egom a Dušou. Mám predstavy o budúcnosti ale žijem pre prítomnosť, netrápim sa ani minulosťou, ani prítomnosťou ani budúcnosťou. Moje kroky, myslenie v minulosti ma priviedlo do tejto prítomnosti a moje kroky, myslenie v prítomnosti ma dovedú do mojej budúcnosti. Skutočnosť si vytváram myslením, a ak duša, znamená pocit, takisto aj dušou si vytváram skutočnosť, tým, čo a ako prežívam, preciťujem. To je podľa mňa ideálny príklad toho, že jedno bez druhého nemôže existovať a musí ostať v rovnováha. Ak napr. prevýši ego, prevýši MAŤ a ak duša, prevýši cit, SNÍVAŤ. Len s jedným nevytvorím skutočnosť a tým nenaplním seba.
Podľa mňa to vôbec nie je komplikované, každý človek to má v sebe zakódované, mnohí to však nevedia pomenovať, a tým pádom s tým nevedia cielene pracovať. Potom majú pocit, že ich život beží mimo nich, že nič nemôžu ovplyvniť. Môžu, len to nevedia.

lost

Ak "zbavit sa ega" rovna sa nemysliet "na buducnost", tak tym padom 90% ludi nema pevne ego :)
lebo 9 z 10 mladych zije len pre dnesok..

Ale je to zaujimave.. No mozno maju ego, ale nemyslia ani na buducnosti..

Ale zda sa to byt na zaciatok komplikovane :)

Cize egoista bojuje sam za seba?

ta3

Slobodna,
to je jasne, vsetkych nemozne vyhovovat, ale ja mam rada priamych ludi, sama som taka

Ostatni,
no tak, prestante diskutovat okolo sprchovania a vyjadrite svoj nazor na tuto zaujimavu temu

Slobodna

Ďakujem, mala som dobrého "učiteľa" :)
moje názory veľa ľudí neoceňuje, sú priame a mnohým sa môžu zdať arogantné.

ta3

Ahoj Krtko,
vdaka za skvelu temu

Ahoj Slobodna,
Tvoje prispevky si zvlast vsimam a hlboko skladam pomysleny klobuk pred Tebou, na to, ze mas iba 30, mas velmi spravne nazory, aspon podla mna velmi spravne, aj teraz plne s Tebou suhlasim, nemohla by som to povedat lepsie, ako si to vyjadrila Ty

Bytie

super tema, gratulujem - aspon raz za čas nieco normalne..

ja som sa toho nacitala o egu dost a teda suhlasim s tym prvym textom.

Kazdy clovek sa s niecim stotoznuje - majetok, postavenie, rola rodica, studenta, vyzor, politicke, nabozenske, spolocenske zmyslanie atd. ja sa nanestastie stotoznujem s vacsinou tychto veci - asi mam silne ego a je tazke pre mna zastavit prud neustavajucich myslienok, ktore riadi ego..

V podstate ego tvori nase myslenie - a my ludia ho castokrat zrovnopravnujeme s nasim Bytim- podstatou - alebo ako to chces nazvat

Zaujimave je ze v jednej knihe o egu som sa docitala, ze ega sa zbavis len tym ze budes zit neustale v pritomnom okamihu ( t. j. nezameriavat sa na buducnost, minulost)

v inej knihe som citala ze ego musis vystupnovat az na vrchol- teda vytvorit si silne ego - az potom sa spamatas a ego sa rozplynie ...teda slabe ego je tako odstranit...

neviem ako to vlastne je..zaujimas sa o take veci??...mozme o tom pokecat