Výsledky z krvi

Krv

Ďakujem nikushka...krv mi brali minulý týždeň v utorok,dnes som si bola po výsledky,zajtra sa chystám darovať krv...tak som zvedavá,či sa niektoré hodnoty upravili,alebo nie.Aspoň budem vedieť na čom som a budem pátrať po príčinách týchto zhoršených výsledkov.Pekný deň.

[zruseny17]

Erytrocyty (Ery, RBC)
Známe červené krvinky, bunky bez jadra, ktoré sú plné hemoglobínu. Funkciou je prenos kyslíka a udržiavanie acidobázickej rovnováhy. Zvýšené hodnoty signalizujú pobyt vo vysokej nadmorskej výške, zvýšenú hladinu erytropoetínu, dehydratáciu, niektoré poruchy obličiek, srdca a pľúc... Znížená hladina je znakom o chudokrvnosti, tehotenstva, krvácania, niektorých onkologických ochorení, fajčenia, a mnoho iných.

[zruseny17]

Leukocyty (leu)
Úlohou bielych krviniek je boj proti infekcii, parazitom, tvorba protilátok, a iné. Ich zvýšená hodnota preto najčastejšie signalizuje prebiehajúcu infekciu alebo zápal. Na presnejšie určenie príčiny zvýšenia je však potrebné urobiť ďalšie testy, ktoré nám povedia aký je pomer jednotlivých druhov bielych. Znížené hodnoty znamenajú nedostatočnosť imunitného systému a často môžu mať vážne príčiny, na zistenie ktorých sú potrebné ďalšie testy.