Otázka z účtovníctva

Príspevok v téme: Otázka z účtovníctva
jajka01

dobrý....mám takú otázočku, ktorá sa týka aktív a pasív...ako viem ich určovať, ktorý účet je aktívny a ktorý pasívny...problém mám však s účtovnou triedou 3 - zúčtovacie vzťahy...tu sa vyskytujú niektoré účty, ktoré neviem zaradiť či sú aktívne alebo pasívne...napr. 354 - zúčtovanie z financovania z rozpočtu obce a VUC...odkiaľ viem, že aký je to účet???alebo 384 - výnosy budúcich období...??? prosím o vysvetlenie od niekoho kto tomu rozumie...dakujem :)))

jajka01

ojka..hej na vyske...som z obchodnej ale ucto som uz dost dlho nevidela tak teraz trosku oprasujem, lebo uz si dost veci nepamatam :) inak mi to ucto nerobi problem, len toto som nevedela, lebo z niektorych uctov nieje jasne, ci su aktivne alebo pasivne...tak to som chcela vediet ze odkial to je :)

ojka

jajka01, to si ma potešila(: ale ak smiem vyzvedať, toto účto sa učíš na VŠ? že? lebo nemám skúsenosť, že by sa účto neziskoviek učil aj na strednej, či? (:

ojka

jajkaO1, asi máš teraz na mysli účtovníctvo RO, obce, VUC (:
- 381, 382 a 385 sú účty aktív
- 383 a 384 sú pasívne účty
- 354 a tie všeliaké zúčtovanie účty, (napr. i 353 pri štátnych rozpočtovkách) sú pasívnymi účtami, čiže ich ZS je na str. Dal a na str. Dal sa účtujú narastajúcim spôsobom, keď dojde k zúčtovaniu alebo nejaké iné okolnosti, ktorú znižujú túto sumu, tak to sa účtuje na str. Ma Dať.
Pasívnymi účtami sú preto, lebo predstavujú "kvázi zdroj krytia" majetku, ktorý máš v súvahe uvedený na strane aktív (:
neviem, či sa chápeme, ale snáď som aspon trošku pomohla, .... ak sú ešte nejaké otázočky, rada odpoviem, ak budem vedieť (: