Podnájom - pre a proti

Príspevok v téme: Podnájom - pre a proti
Slnečnica

Môžte mi, prosím, napísať svoje pozitívne a negatívne skúsenosti s bývaním v podnájme?

Chcela by som si sama prenajať 1izbák alebo garsónku.
Nemám momentálne priateľa, s ktorým by sme si zariadili vlastné bývanie, nemám ani kamarátky s ktorými by sme šli do podnájmu spoločne a bývať s úplne cudzími ľuďmi nechcem.
Finančné prostriedky na kúpu vlastného nemám, hypotéku by som asi ťažko získala.

Aké sú vaše názory na bývanie v podnájmoch z dlhodobého hľadiska?

Ako to zvládate či už z finančného alebo iného hľadiska?

Prípadne ak ste/boli ste niekto v podobnej situácii ako ja, ako ste ju/by ste ju riešili?

Ďakujem za názory.

Zuzuzuzulienka

ak ešte riešiš problémy s bývaním skús sa staviť v kancelárii doas.sk a zájsť za ich poradcom. Sú veľmi schopnou spoločnosťou ktorá zabezpečuje prenájom, pomoc s financovaním a všetko okolo toho. Nám pomohli tak snáď aj tebe

marko454

Vsetko ma svoje vyhodi aj nevyhody, ale je potrebne sa pozerat do buducna...ci raz chces mat vlastne byvanie ale momentalne si ho nemozes dovolit, ci chces byvat cely zivot v tom danom meste kde hladas podnajom...je potrebne si polozit viacere tieto otazky osobne ti odporucam prezriet stranku www.topreality.sk a tu masponuky bytov na prenajom a skus si to porovnat s kupou bytu/domu keby si zoberies hypoteku

Ivana252

Beskyd veď prave už aj v malých mestach tie prenajmy garsoniek nie su lacne. Ak som porovnala BA tam ponukali aj za 400,500 eur garsonku aj s energiami a zariadenú. Inak priemer čo som pozerala na nete v BA je tých 300 - 350 eur. Som z menšieho mesta pri BA.
Slnečnica aj tebe prajem sa spravne rozhodnúť. škoda že nemame bohatých rodičov čo by nam kupili aspoň garsonku alebo 1 izb. byt :-))), no nie?
Juuj kamaratke sa to stalo, jej rodičia kupili 1 izb. byt. nezavidim jej ale aspoň vidno že aj take rodiny sú kde si to môžu rodičia dovoliť. ona si plati iba najom + energie byt ma vlasne svoj už.

beskyd

ivana 252, z akeho si maleho mesta ze tam prenajom garsony stoji 250 - 350 evri?? sak to uz v blave najdes za 300 aj s energiami. ja som pozeral ceny garsoniek v malych mestach (bytca, prievidza najma lebo tam sa mi crtala moznost prace svojho casu) a boli tam ceny tak do 200 evri a to boli este realitacke stranky takze to bolo este zrejme aj s proviziou za sprostredkovanie, dojednanie zmluvy a tak. a bolo to minule leto, okrem toho skor je trend ze ceny najmov idu dole v dosledku zvysujucej sa ponuky.

Slnečnica

To je to, čo ma na tom odrádza - že nebudem vo vlastnom...ale ak by to ináč nešlo...uvidím, ako to ešte poriešim.

Predstavovala by som si to tak, že mám niečo vlastné, nemusí byť ani veľké , ale moje, čo si zariadim, ako sa mne páči a nikto mi jedného pekného rána nebude môcť zaklopať na dvere, že: sorry, slečna, ale baľte sa ... :-(

Ešte raz ti ďakujem a dúfam, že sa ti podarí to nejak vyriešiť. :-)

Ivana252

Ja som zatiaľ u rodičov ale uvedomujem si že to nie je naveky a ja mam ešte 4 surodencov takže dedenie bytu nehrozi, tie peniaze sa z predaja musia rozdeliť medzi nas. No ja by som potom riskla ten uver, ak by ma,o n aubytovni plno. ja mam štastie že ta naša ubyt. vyzera ako 3 posch bytovka, su tam dva vyťahy, schodisko, vratnica proste pačilo sa mi to tam, len tiež ma to nejako nelaka chcela by som niečo svoje aj keď na tej ubytovni je povolene si zariadovať podla seba aj polahu kuch.linku koberec, nabytok (ten čo tam je tak sa dava do skladu ak si chce dať niekto svoj) ale predsa žiť s pocitom že to nie je moje atiež sa môže stať že ubyt. zrušia. ale zatial to nehrozi. takže ja osobne by som skusila ten uver, teda.
A v tvojom pripade podnajom aj keď to nie je lacne aak budeš mať pracu na dobu neurčitu tak skus tiež uver lebo ja by som sa celý život v podnajme necitila dobre a čakala oznamenie od majitela každu chvilu či ma tam ešte necha alebo nie.

Slnečnica

Ivana/
Ďakujem, za komplexnú informáciu...niečo takéto som chcela počuť :-).

Vieš, ja zarábam, asi tiež toľko, čo ty, ale mám ešte tú nevýhodu, že v našej firme dávajú zmluvy len na dobu určitú, čiže nevime, či o polroka nebudem bez práce....takže aj ak by som mala úver, dostala by som sa do pekného problému.

Takže rozmýšľam zo všetkých strán.
A ty ako rozmýšľať pokračovať týmto smerom - ak sa smiem spýtať? :-)

A myslím, že v našom meste nie je žiadna taká "lepšia" ubytovňa. Ale ubytovňa ma moc neláka...chcela by som niečo "na úrovni", ak vieš ako to myslím....niečo ako riešenie do budúcna.

Ivana252

A ešte niečo ja by som do prenajmu neišla iba v surnom pripade. Ide o to že to nie je moje, nemôžem si tam nič zariadiť podla seba napr vymaľovať steny ako chcem, alebo dať podlahu aku chcem, kuchynsku linku... nie je to moje a ak mi majiteľ povie že od dalšieho roka mi už nepredlži zmluvu alebo mi z nejakeho dôvodu povie že už nebude dalej byt prenajimať pretože tam chce nasťahovať svojho syna... (to sa stalo môjmu bratovi, keď bol v prenajme) tak by to bolo o ničom hladať si zase niečo ine ak si tu už zvyknem... Ja som z maleho mesta a prenajom garsonky u nas stoji od 250-350 eur a je to dosť za niečo kde si nemôžem prerabať po svojom