Personalna zalezitost

Príspevok v téme: Personalna zalezitost
Ehmkar

Zdravim

Potreboval by som poradit :)
Problemy v praci nemam,ale mam silny pocit,ze ma chcu vyhodit.Samozrejme jedina moznost je pre nadbytocnost.Tzn. podla zakonika prace mam pravo na dvojmesacne odstupne ( nepracujem viac nez 5 rokov ).
A otazka je aj,ze ci mam pravo aj na dvojmesacnu vypovednu lehotu,ked dostanem dvojmesacne odstupne.
Ci je to mozne kombinovat,alebo len jedno z toho.

A dalsia otazka,moze zamestnavatel zmenit moju funkciu len tak,aby mi nemusel dat peniaze na,ktore mam pravo,dobre vie,ze ked mi ju zmeni tak davam auomaticky vypoved ja,lebo ten druh prace robit nemienim,ale to je uz vedlajsie :)

Moze ma preradit na horsiu poziciu?

Dakujem

beskyd

este stale plati subeh vypovednej doby a odstupneho, aj ked sa to tento rok planuje zrusit. cize podla sucasne platneho stavu mas pravo na odstupne (v tych pripadoch kde to zakon priznava vratane vypovede zo strany zamestnavatela z dovodu nadbytocnosti) aj vypovednu dobu. ak ta vyleju pre nadbytocnost, zamestnavatel nesmie potom pocas 3 mesiacov znovu utvorit zrusene pracovne miesto a prijat nan ineho zamestnanca. ak by k tomu doslo, riesil by som to uplatnenim narokov z neplatneho skoncenia pracovneho pomeru na sude.
.
pokial ide o to preradovanie, vykonavat prace ineho druhu alebo v inom mieste ako boli dohodnute v pracovnej zmluve je zamestnanec povinny len vynimocne a to v nasledovnych pripadoch:
(2) Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak

a) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,
b) tehotná žena alebo matka dieťaťa mladšieho ako deväť mesiacov vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo alebo materské poslanie,
c) je to nevyhnutné podľa lekárskeho posudku alebo rozhodnutia orgánu štátnej správy v oblasti verejného zdravotníctva v záujme ochrany zdravia iných osôb pred prenosnými chorobami ďalej len "karanténne opatrenie"),
d) je to nevyhnutné podľa právoplatného rozhodnutia súdu alebo iného príslušného orgánu,
e) zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu,
f) tehotná žena alebo matka dieťaťa mladšieho ako deväť mesiacov pracujúca v noci požiada o preradenie na dennú prácu.

(4) Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

.
inak je mozne preradit na prace ineho druhu len po vzajomnej dohode, ku ktorej ta samozrejme nemoze nikto dotlacit. treba si uveodmit ze § 54 ZP hovori ze dohodnuty obsah pracovnej zmluvy mozno zmenit len vtedy ak sa zamestnavatel a zamestnanec dohodnu na jeho zmene. a dohoda je dvojstranny ukon, nie jednostranny. dovody jednostranneho preradenia su taxativne, cize v zakone uvedene vycerpavajuco, ak teda neexistuje dovod na jednostranne preradenie na inu pracu, zamestnanec nie je povinny vykonavat pracu na ktoru ho zamestnavatel preradi a ak s tym zamestnanec nesuhlasi, je to neplatne preradenie ktoreho sa moze zamestnanec uspesne dovolat na sude.

mate59

môže ťa preradiť na inú funkciu, na čas k tomu potrebný,peniaze by si mal mať rovnaké.Ak dáš ty výpoveď, nemáš nárok na odstupné.Ak ti dá výpoveď on,po vypršaní výpov. lehoty nemáš nárok na žiadne odstupné,lebo v tom období by si si mal hladať prácu a k predmetnému dátumu skončíš bez nárokov.Na odst. máš nárok v prípade, že by ťa prepustil napr. ku koncu mesiaca.