Celiakia - testy

Príspevok v téme: Celiakia - testy
mili111

Ahojte, je tu niekto s celiakiou? Ako sa vám to prejavovalo a ako vám to lekári zistili?
Pýtam sa preto, lebo ja mám už asi päť rokov príznaky, ktoré sa dosť podobajú celiakii. Bola som v tom čase aj na gastroskopii aj sone brucha ale nič mi tam nezistili. Pobehala som aj iných lekárov ale všade všetko OK. Vtedy som ale mala iba často bolesti brucha a hnačky. Teraz to mám skoro denne a všade ma odbijú , že keď gastro vyšetrenie bolo v poriadku tak to bude možno zo stresu alebo z vyčerpania a že by som musela byť chudá. No je to paradox, napriek tomu, že mám hnačky nie som vôbec chudá skôr naopak. Mám aj ďalšie príznaky ako napr. slabosť, bledosť pokožky, únava, nafukovanie, občas keď zjem cestoviny alebo pečivo dostanem silné kŕče...A v poslednej dobe som spozorovala, že mám často veľmi svetlú stolicu a čítala som že to môže byť niečo s pečeňou (to dúfam že nie) ale že to súvisí aj s celiakiou.
Obvoďáčka ma už berie za hypochondra tak neviem kam by som sa mala obrátiť. Mohla by mi urobiť dáke testy aj alergologička? Keď celiakia je vlastne alergia na lepok. Doteraz mi vlastne krv na vyšetrenie nebrali.
Vďaka

Aňaa

Dobry vecer. .. Ja mam tiez ten problem,dodrziam prisne dietu,az tak ze mam svoj vlastny riad,obmedzila som uz vsetko co sa dalo. Zistili mi chronicky zapal hrubeho creva,dost neskoro.. Liecila som sa dlhodobo.Take problemy,ako zvracanie,krce,agresivnost,nespavost,a problemy zo stolicou ,a pod.Mam stale... Neskoro zistena celiakia,ale prisne ju drzim uz viac ako 5 rokov.Tak drzim dietu,a bolesti mam aj teraz... Neviete mi poradit? Okrem gastroenterologa,nieko ineho? Ci z vlastnej skusenosti... Dakuujem

Anello

akoto,ze ti ešte nebrali krv??ja som bola na gastro,a zistili mi alergiu na raž a pšenicu a aj na ine potraviny.nie je to celiakia ale alegia,to je ine..musis s tym ist,ja som mala preste tie iste problemy ako ty,a som tiez silnejsia a nechudla som..no tieto potraviny ti poskodzuju tenke crevo,treba ho vysetrit biopsiou.Mne to ale zistili z hrubeho creva kolonoskopiou..ale idu mi robit aj biopsiu,tam sa to potvrdi..dieta je ako pri celiakii,bezlepkova

RNG

Potravinove alergie su strasna patalia, tazko a s malou prenostou sa zistuju, hlavner kes su slabsie, a neadresovane vedia postupne zamorit telo a znicit zdravie.
Preto tu tak zdoraznujem cistenie tela enzymami, pripadne si vyskusat vynechat lepku ci mliecne produkty z potravy, lebo tieto su zodpovedne za najviac skrytych alergii.
Uplne sa vyhnut tymto produktom je skoro nemozne, preto ked zistis na co zle reagujes(ked to vynechas par tyzdnov a citis sa lepsie, tak aj ked ti to alergolog nediagnozuje, problem s tym mas) snaz sa to co najviac obmedit v potrave a systematicky si odmorovat telo prislusnymi enzymami. Na lepku(gluten) enzymi aj na mlieko su (dairy enzymes)

jajkafr

mili
ja mám bolesti brucha, nafúknuté brucho, vypadávanie vlasov, strašne suchú pokožku, ekzém, autoimunitné ochorenia, chronickú únavu a v poslednom čase už aj depresívne nálady a stále sa objavujúcu alergiu na čoraz väčšie množstvo potravín, liekov... už asi 7 rokov... prešla som všetky možné vyšetrenia a všetko s negatívnym výsledkom. všetko bolo v poriadku. moja lekárka má však stále podozrenie na celiakiu... lekárka na gastre mi odobrala krv na celiakiu výsledok bol ok, spravila mi gastroskopiu vzorku na biopsiu nevzala, ale povedala že tenké črevo vyzerá v poriadku... napriek tomu sa mi moje príznaky zhoršovali a ja som mala už také bolesti že mi nezaberali ani tabletky od bolesti tak som sama začala držať bezlepkovú diétu a tiež som vylúčila všetky potraviny na ktoré mám alergiu... diétu držím necelý mesiac a je mi super... bolesti zmizli asi týždeň po začatí s diétou, tiež sa mi upravila stolica, nemám nafúknuté brucho, nie som unavená... či to je celiakia neviem potvrdené to nemám, ale vylúčenie lepku mi pomohlo dostať sa opäť na nohy :)
pýtala si sa ešte či ti v tomto smere môže pomôcť alergologička... tak trošku áno ona ti môže odobrať krv na špecifické IgE gliadín a glutén... celiakia nie je alergia, ale je to intolerancia na lepok to znamená že sa pri nej netvoria IgE protilátky ale protilátky iného typu, ktoré ničia tenké črevo, ale minimálne množstvo ľudí má alergiu na lepok a tá sa dá zistiť odberom špecifických IgE... mili ak chceš navštív lekárku alebo skús držať bezplekovú diétu mesiac, ak sa ti polepší a príznaky zmiznú tak to znamená že môže ísť o celiakiu ak nie treba pátrať ďalej... tak držím palčeky...

LIVIMA

Ahoj,
ja som mala podobne priznaky a mam Crohnovu chorobu. Diagnozu mi stanovil gastroenterolog po kolonoskopii.
Brat je celiatik, on zaspaval od unavy, chudol a bolo mu zle po kazdom jedle.
Ak poznas nejakych celiatikov, preposli im tuto linku, nech vyjadria svoj nazor:
liviamajzunova.dotazniky.com

A nevzdavaj to a daj sa opat vysetrit !

kitykaty

Sdc su dva druhy- s hnackou (to mam ja) a so zapchou, takze tipujem ze ty mas ten so zapchou. urcite si daj urobit kolono,pripadne aj Ct irigo, aspon ked Ti daju ten uuzasne chutny magneziovy prasok na precistenie, tak sa vyprazdnis

inga22

Totiž, trpím častými zápchami. A takmer každodenne nafúknutým bruchom. To je hrôza, vyzerám ako tehotná, spodná časť brucha ma tlačí, mám pocit, že vybuchnem. Čiže nie je to pekné čo sa estetiky týka, ale taktiež to aj bolí. A to nemusím ani nič jesť a i tak ma nafúkne. A zvláštne je, že tieto moje potiaže sa vždy objavia na večer.
Skúšala som sa sledovať, ktoré potraviny by mi mohli spôsobovať neplechu, ale naozaj už neviem. Gastroeterológa navštevujem už hodnú chvíľu, pred rokom mi robili testy na celiakiu (krv, aj odber z tenkého čreva endoskopiou), všetko v poriadku.
Veľa čítam o mojom probléme a už naozaj neviem ako by som si pomohla. Užívala som gél Aloe vera, ale nepostrehla som žiadnu zmenu. Tiež probiotiká. Od psyllia ma strašne nafukovalo a k vyprázdneniu i tak nedošlo. Teraz fičím na sennom liste a občas na gutalaxe, keď už to je naozaj zlé, avšak, už ani tie mi nezaberajú.
Mali mi robiť aj kolonoskopiu, ale zatiaľ sa nekonala.
Posledné mesiace sa to u mňa zhoršilo, premýšľam či sa objednať na kolono, či nemám narušené hrubé črevo. Už som zúfalá.