Preventívka u gynekológa

casanta

Mila gerenda, preco by si mala padat na rit, ved je to normalne. Co je na tom. Aspon raz za rok sa patri ist na prehliadku, nedajboze sa nieco stane, potom uz bude neskoro plakat.

jajkafr

v knihe z gynekológie som čítala že sa to dá zistiť pri vaginálnom vyšetrení že ten krčok maternice je iný...

vitaminwater

mne raz moja predchadzajuca doktorka povedala, ze by videla, ak by som bola tehotna, lebo krcok maternice by bol uzavrety... ale ona mala celkovo zlastne postupy a nazory, tak neviem, ci je to pravda alebo nie...

neva

Ak by si bola tehotná len pár týždňov napr. 2-3, tak to vôbec nemusí zistiť. Či už pohmatom, alebo ultrazrukom sa tehotenstvo dá potvrdiť cca od 5 týždňa.

jajkafr

DeeBeee
už pri vyšetrení sa dá zistiť či si tehotná, ale keďže k preventívke patrí aj ultrazvuk tak tehotenstvo sa tam na 100% potvrdí bez potreby iných testov :) držím palčeky :)

DeeBee

Velmi pekne ďakujem =) dúfam že to bude v pohode =)
Len ešte teda to som sa pýtala že či zistí keby som bola tehotná alebo sa na to robia nejaké špeciálne testy na požiadanie ?

Inner

Tak v prvom rade je dolezite, ci si este panna alebo nie. Ak si, lekar ta vysetri cez konecnik a ohmatanim bruska, ak panna nie si, tak klasicky vaginalne s nastrojmi.

Mal by ti spravit aj sono alebo ultrazvuk (ak to nema vo vybave svojej ambulancie, mal by ta poslat niekde napr. do nemocnice), dalej moze spravit stery z posvy na kultivaciu, ci mas zdrave prostredie v posve, vysetrenie prsnikov alebo ultrazvuk prsnikov (to sa robi od 22 rokov tusim alebo 23, no moj lekar ma posielal aj ked som bola mladsia na ultrazvuk prs), onkocytologiu, krvne testy (ak budes chciet uzivat antikoncepciu) a potom sa ta uz len popyta na nejake problemy, bude chciet poznat tvoj cyklus.

Tak snad som nic nezabudla :-). Vysetrenie nie je bolestive, mozno len trosku neprijemne. Po cytologii moze ist trolinku krvi, ale to sa hned zahoji. Kazda ambulancia ma vsak svoje postupy. Moj lekar napr. nerobi vysetrenie prsnikov a ani stery na kultivaciu, ak zena o to nepoziada. Ale na vsetko vyssie napisane mas narok. Tak nech ti kontrola dobre dopadne ;-). Strach mat nemusis, je to vsetko len chvilka.