Zubná korunka ???

Príspevok v téme: Zubná korunka ???
jančú

Prosím vás poraďte mi, pravá 4-ka dole sa mi pokazila, keďže som bola mladšia, nedbala som o to tak to bolo čím ďalej horšie, až som s tým už musela robiť niečo :)... v 5-ke a 6-ke vedľa mám výplň koreňa inak nič, všetko je vo výbornom stave, ale ide o tú 4ku, tá je až na tľko pokazená, že keď mi tam zubár dal bielu plombu ešte v lete minulého roka cca 20.7.2010 a teraz v januári mi vypadla, išla som za ním a povedal mi, že už je veľká časť toho zuba, tak povediac v keli,,, tak podľa jeho názoru by bolo najlepšie spraviť tam korunku, ale tak ja odmietam šrúbu mať v zube, neskutočne sa mi to nepáči, prosím vás poznáte nejaké iné riešenie??, ako to zakamuflovať, keďže nechcem aby sa mi každý polrok odlomovala plomba a ten zúbok je fakt malinký, nejakú umelú nápravu ale bez tej šrúby, resp. nedá sa prirobiť k zubu nejaká časť alebo čokoľvek iné, píšte prosím hocičo čo pomôže, prípadne osobné skúsenosti s korunkami, ďakujem vopred za všetky príspevky Jančú

Eva531

Korunka je umely zub, ktory vyzera presne tak ako tvoj vlastny zub. Zubar ti vlozi do zuba cap, zub zbrusi, zoberie z neho odtlacok, podla ktoreho sa potom presne na mieru zhotovi tato korunka, ktora sa potom na ten tvoj zbruseny zub cela navlecie, takze ho cely prikryje, prilepi sa nan a nebude sa dat vidiet rozdiel medzi tvojimi skutocnymi zubami a medzi korunkou. Korunky existuju rozne: celokeramicke, kovovokeramicke alebo kovove (a mozno aj nejake ine, kto vie?). Sama si mozes vybrat, aku chces. Celokeramicka ma po estetickej stranke najlepsi efekt. Ked chces byt pekna, pytaj si taku. Kovovokeramicka je tvorena vrstvou kovu, ktora obopina tvoj zub a vrstvou keramiky, ktorou je tato vrstva kovu pokryta. Ma tu vyhodu, ze lepsie drzi, a teda je sanca, ze vydrzi na zube ovela dlhsie ako celokeramicka. Ma zase ale tu nevyhodu, ze vrstva keramiky sa moze casom zosuchat a bude pod nou presvitat ten kov, co by uz vyzeralo neesteticky. Rozhodnut sa musis sama, aku korunku chces. Niektori zubari celokeramicke korunky ani nedavaju, ja osobne poznam jedneho, ktory ich vobec nedava. Porad sa so zubarom, on ti vysvetli, co a ako. Neboj sa korunky a chod do toho, kym este nie je neskoro! Vela stastia a daj nam vediet, ako to dopadlo.

jennie

ahoj..preco nie korunku??ja mam ich 5 a to mam 22 rokov a som s tym spokojna a mam 2 vpredu a nevidno rozdiel ci su moje alebo dorobene.neboj pod korunkou ti tie sruby nebude vidno,pretoze na tie sruby sa lepi korunka inac povedane umely zub.teraz si budem davat dalsiu lebo sa mi rozlomil dalsi zub.je to super vec nic ma neboli,nekazia sa,nezavadzaju mi a vizera to prirodzene.je este sanca na tu polovicu zuba odlepit napr.porcelanovu plombu ale to vidrzi asi tak 3 mesiace.verm mi su to potom len zbytocne vyhodene peniaze.